veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tuloverotiedot julki marraskuussa – mitä tietoja minusta julkaistaan?

Tuloverotiedot julki marraskuussa – mitä tietoja minusta julkaistaan?
8.10.2021

Tuloverotuksen tiedot verovuodelta 2020 julkaistaan marraskuussa. Mitä tietoja minusta julkaistaan henkilöverotuksen julkisissa tiedoissa? Voinko kieltää niiden julkistamisen?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Julkisia tietoja ovat nimi, syntymävuosi, maakunta, valtion verotuksessa verotettava ansiotulo ja pääomatulo sekä kunnallisverotuksessa verotettava tulo. Verohallinto julkaisee myös maksuunpantujen verojen ja maksujen yhteismäärät sekä ennakoiden yhteismäärät. 

Lisäksi julkaistaan veronkannossa maksettava tai palautettava määrä eli jäännösvero tai veronpalautus. 

Et voi kieltää tietojen julkistamista, koska tuloverotuksen julkiset tiedot on säädetty laissa julkisiksi. Tietojasi haluava voi pyytää niitä puhelimitse tai katsella asiakaspäätteiltä lähes kaikissa Verohallinnon toimipaikoissa. 

Sinun ja muiden verovelvollisten tietoja voi hakea maakunnan, henkilön nimen ja syntymävuoden perusteella. Tiedot eivät ole nähtävillä Verohallinnon verkkosivuilla (vero.fi).

Osa julkisista verotustiedoista luovutetaan medialle. Jos yhteenlasketut ansio- ja pääomatulosi ovat vähintään 100 000 euroa, voit pyytää Verohallintoa jättämään tietosi pois tiedotusvälineille luovutettavasta aineistosta.

Verovuotta 2020 koskeva vastustamispyyntö olisi kannattanut toimittaa Verohallinnolle viimeistään 1.10.2021 sen varmistamiseksi, että pyyntö ehditään käsitellä ennen tietojen luovuttamista medialle. 

Jos yhteenlasketut tulosi ovat alle 100 000 euroa, sinun ei tarvitse tehdä vastustamispyyntöä, koska tietosi eivät muutenkaan sisälly tiedotusvälineille sähköisesti luovutettavaan aineistoon. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti