veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tarkista veroilmoituksesi määräpäivä viimeistään nyt

Tarkista veroilmoituksesi määräpäivä viimeistään nyt
3.5.2019

Veroilmoituksen määräpäiviä on tänä vuonna kolme: 7.5, 14.5 tai 21.5. Tarkista viimeistään nyt oma määräpäiväsi.

Oma päivä on merkitty valmiiksi esitäytettyyn veroilmoitukseen, ja se on ilmoitettu myös Omaverossa. Määräpäivä on joku seuraavista toukokuun tiistaipäivistä: 7.5, 14.5 tai 21.5.  

Tänä vuonna pitää olla liikkeellä hyvissä ajoin, jos annat ilmoituksen paperilomakkeella. Ei riitä, että jätät ilmoituksen postiin määräpäivänä vaan ilmoituksen tulee olla määräpäivänä perillä klo 16.15 mennessä. Jos annat veroilmoituksen verkossa Omaverossa, ilmoitus on perillä saman tien, kun lähetät sen.

Kuolinpesän ilmoitus ajoissa

Aina Omaveron käyttö ei kuitenkaan onnistu. Esimerkiksi jos sinun täytyy ilmoittaa kuolinpesän vuokratuloja tai pesän tekemiä kauppoja, et voi antaa verkossa veroilmoitusta, jos sinulla ei ole ns. katso-tunnisteita ilmoituksen antamiseen.

Katso-tunnisteita ei yleensä ehdi enää saada, jos ilmoitusta alkaa täyttää nyt viime hetkillä. Tällöin nopein ja kätevin tapa on ilmoittaa vuokratulot paperilomakkeella, jonka siis täytyy olla perillä määräpäivänä.

Paperilomakkeella ilmoittajan täytyy tarkistaa viimeistään nyt, onko hänellä tarvittavat lomakkeet ilmoittamista varten. Kotiin ei ole lähetetty mitään valmista kaavaketta, johon puuttuvat tiedot voisi lisätä, vaan ne on tulostettava itse tai haettava verotoimistosta.

Kaavakkeita saa myös verotoimistosta tilaamalla, mutta koska postin kulkuun on varattava aikaa lomakkeita ei enää ennätä saada, jos määräpäivä on 7.5.2019. 

Myöhästymismaksu on 50 euroa

Jos annat veroilmoituksen myöhässä, voit joutua maksamaan 50 euron myöhästymismaksun. Käytännössä maksu peritään vain, jos ilmoitus on myöhässä enemmän kuin kolme päivää. 

Jos annat ilmoituksen niin myöhään, että verotuksesi on ehtinyt jo päättyä, joudut maksamaan veronkorotusta, joka voi sitten jo olla tuntuvasti suurempi kuin myöhästymismaksu. 

Verotuksen arvioitu päättymispäivä on merkitty verotuspäätökseen, jonka sait kotiin esitäytetyn veroilmoituksen mukana. Verotuspäätös on myös Omaverossa. Veronkorotuksen määrä on yleensä kaksi prosenttia lisätystä tulosta. Eli sen määrä on riippuvainen myöhässä ilmoitettujen tulojen määrästä.  

Aikaisemmin myöhässä ilmoittaminen onnistui vain paperilomakkeella. Omaverossa voit kuitenkin antaa puuttuvia tietoja määräpäivän jälkeenkin, koska palvelu ei sulkeudu.

Myöhästymismaksua tai veronkorotusta ei määrätä, jos myöhässä annetulla veroilmoituksella vaaditaan vähennyksiä ja kaikki tulot ovat Verohallinnon tiedossa. Toimi kuitenkin ajoissa. 

Jos olet saamassa veronpalautusta, myöhässä ilmoittaminen siirtää veronpalautuksen maksupäivää.

Päivi Kaari

Kirjoittaja on jontava verojuristi Veronmaksajain Keskusliitossa 

ESITÄYTETTY VEROILMOITUS 2018  Korjaa, täydennä ja muista vaatia vähennykset veroilmoituksessasi. Ohjeet veroilmoituksen tarkistajalle Veronmaksajien verkkosivuilla.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Taloustaito Bonuksessa 2.5.2019. Voit lukea Taloustaito Bonusta, jos olet rekisteröitynyt jäsenpalveluidemme käyttäjäksi.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti