veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tarkista uudistuneen verokorttisi tiedot – tarkka säästyy jäännösverolta

Tarkista uudistuneen verokorttisi tiedot – tarkka säästyy jäännösverolta
3.1.2019

Kaikki yli 15-vuotiaat saavat vuodenvaihteessa postitse yhden verokortin, jota käytetään sekä päätoimen että sivutoimen palkkaan. 

1. Milloin otan käyttöön vuoden 2019 verokortin?

Postissa tai Omaveroon tullut vuoden 2019 verokortti otetaan käyttöön helmikuun alussa. Tammikuussa on käytössä vuoden 2018 verokortti. Vuonna 2018 ansaitut tulot eivät vaikuta tammikuun ennakonpidätysprosenttiin. Voit käyttää tammikuussa myös vuonna 2018 voimaan tullutta muutosverokorttia. 

Jos olet muuttanut Omaverossa vuoden 2019 verokorttia, voit ottaa sen käyttöön heti tammikuussa. 

2. Miten verokorttini on uudistunut?

Vuonna 2019 kaikista palkoista toimitetaan ennakonpidätys saman verokortin mukaan. Enää ei ole yhtä verokorttia päätoimea varten ja toista sivutuloja varten. Myös freelancer-verokortti ja opiskelijoiden ja koululaisten käyttämä ns. portaikkoverokortti poistuvat käytöstä. 

Sinä maksat tuloistasi riittävästi veroa vain, jos tulorajasi riittää sekä päätuloillesi että sivutuloillesi. Tuloraja saattaa olla liian alhainen esimerkiksi, jos sinulla ei ole aikaisemmin ollut sivutuloja.

Tulorajan ylittyessä maksat riittävästi veroja vain, jos maksaja toimittaa ennakonpidätyksen tulorajan ylittävältä osalta lisäprosentin mukaan.

3. Mitä tietoja uudesta verokortista pitää tarkistaa? 

Tarkista verokortin selvitysosaan kirjatut vuodelle 2019 arvioidut tulot ja vähennykset. Vähennyksiä ovat esimerkiksi matkakulut ja asuntolainan korot. Vuoden 2019 veroprosentit on laskettu yleensä vuoden 2017 verotuksen tulo- ja vähennystietojen perusteella. 

Vuonna 2019 matkakulujen omavastuu on 750 euroa. Vuonna 2019 asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 25 % maksetuista koroista. 

Verokortin pidätysprosentissa on otettu yleensä huomioon alle 7 000 euron suuruiset vuokratulot.

Tulonhankkimislainan koron saat vähentää kokonaan. 

4. Milloin tarvitsen uuden verokortin?

Uusi verokortti on tilattava aina, jos haluat pienentää veroprosenttiasi. Jos tuloarvio on vain hieman pienempi, lisäprosentti pitää huolen, että vero on riittävä. Ilmoitus työnantajalle riittää, jos haluat nostaa veroprosenttiasi. Työnantaja ei voi kuitenkaan muuttaa verokorttisi tulorajaa. 

Muista, että kukin työantaja seuraa tulorajan ylittymistä vain itse maksamiensa palkkojen osalta verokortin voimassaoloaikana. Tämä voi johtaa liian pieneen ennakonpidätykseen, jos esimerkiksi vaihdat työpaikkaa tai jos sinulla on useampia työpaikkoja. 

Tarkista hyvissä ajoin ennen vuoden loppua, riittääkö verokortin tuloraja koko vuoden tuloille vai uhkaako raja täyttyä ennen vuoden loppua. Nettopalkka kutistuu reippaasti, jos joudut korottamaan veroprosenttiasi useammalla prosentilla.

5. Mistä saan uuden verokortin?

Saat uuden verokortin kätevimmin Omavero-palvelusta, soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 29 497 000, asioimalla verotoimistossa tai postittamalla verokorttihakemuksen (5010) verotoimistoon. 

Veroprosentin arviointi käy kätevästi Verohallinnon verolaskurilla.  Syötä laskuriin tiedot saaduista palkoista ja niistä maksetuista veroista, arvio koko vuoden tuloista ja tiedot vähennyksistä.

6. Pitääkö vuoden 2019 verokortti viedä työnantajalle?

Verokortin esittäminen työnantajalle riittää. Tämäkään ei ole tarpeen, jos työnantajasi saa tiedot suoraan Verohallinnolta. 

Minna Petäinen

Lähde: Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti