veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Satavuotiaalle Suomelle lahjaksi luontoa

Satavuotiaalle Suomelle lahjaksi luontoa
4.7.2017

Omistatko luontoa kappaleen, jonka haluat turvata koskemattomana lopuksi ikääsi ja vielä tulevillekin polville? Voit suojella paikan lahjaksi sata vuotta täyttävälle Suomelle! 

Suomen syntymäpäivän kunniaksi valtio kannustaa maanomistajia perustamaan yksityisiä suojelualueita ja suojelee samalla yhtä suuren alueen omista maistaan: kun osallistut kolmella hehtaarilla, valtio tuplaa ne kuudeksi.

Kampanjan tavoitteena on saada jokaiseen Suomen 18 maakuntaan vähintään sata hehtaaria eli yhteensä 1 800 hehtaaria uusia, pysyvästi suojeltuja alueita, jotka jäävät yksityisomistukseen. Kesäkuun puoliväliin mennessä suojelupäätöksiä oli tehty 380 hehtaarilta, ja hakemuksia oli vireillä hieman yli 300 hehtaarilta.

Luontolahjani satavuotiaalle on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, ja sen tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuutta. Jos omilta mailta löytyy kiinnostava kohde, alueen ely-keskuksesta voi kysellä lisätietoja, ja sinne osoitetaan myös suojeluhakemus.

Ely-keskus tarvitsee suojeltavan alueen kiinteistötunnuksen. Asian käsittely helpottuu, jos hakija liittää mukaan vielä alueen kartan, puustotietoja sekä valokuvia.

Suojeltavan kohteen pitää täyttää luonnonsuojelulain kymmenennen pykälän (10§) vaatimukset. Pykälä on varsin laaja. Suojella voi vaikkapa paikan, jossa elää suojelua tarvitseva eliölaji tai joka on erityisen kaunis. Kohteessa ei ole pitkään aikaan hoidettu metsää aktiivisesti. 

”Jos omistaja itse kokee, että alue on suojelun arvoinen, sitä kannattaa tarjota”, rohkaisee ylitarkastaja Päivi Gummerus-Rautiainen ympäristöministeriöstä.

Alue jää maanomistajan omistukseen, eikä hänelle makseta korvausta suojelusta. 

Rauhoitussäännöistä sovitaan ely-keskuksen edustajan kanssa, mutta yleensä kohteissa kielletään luontoa muokkaavat toimet kuten metsänkäsittely, ojien kaivaminen ja rakentaminen.

Suojella voi pienenkin alueen, sillä pinta-alarajoitusta ei ole. Kampanja jatkuu juhlavuoden loppuun saakka, ja se on riippumaton valtion muista luonnonsuojeluohjelmista. 

Metsähallitus valitsee valtion kohteet

Kampanjan tavoitteena on saada jokaiseen Suomen 18 maakuntaan vähintään sata hehtaaria eli yhteensä 1 800 hehtaaria uusia, pysyvästi suojeltuja alueita, jotka jäävät yksityisomistukseen. Kesäkuun puoliväliin mennessä suojelupäätöksiä oli tehty 380 hehtaarilta, ja hakemuksia oli vireillä hieman yli 300 hehtaarilta. Eniten hakemuksia oli tullut Lapista ja Pohjois-Pohjanmaalta. 

”On suojeltu metsäisiä kohteita, suokohteita, yksi pieni lintulampi ja yksi suuri ulkosaariston kohde”, Gummerus-Rautiainen luettelee. 

Myös kuntien ja seurakuntien toivotaan osallistuvan lahjatalkoisiin kaikkiaan 1 800 hehtaarilla, mutta niiden osuus ei kasvata valtion suojelemien alueiden pinta-alaa. Koko kampanjan yhteistavoite on siis kolme kertaa 1 800 eli 5 400 hehtaarin suojelu.

Metsähallitus valitsee kampanjassa suojeltavat valtion kohteet, mutta alueita ei välttämättä suojella samoilta seuduilta kuin yksityisiä kohteita. Valinnat painottunevat Itä- ja Pohjois-Suomeen, joissa valtion maita on eniten. Tärkeimmät kriteerit ovat luonnon monimuotoisuus ja maisema-arvot.

Kampanjaan voi osallistua, vaikka ei maata omistaisikaan: joukko säätiöitä on sitoutunut ostamaan kampanjan aikana kerätyillä rahalahjoituksilla luontoalueen, joka suojellaan. 

Lisää tietoa Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjasta.

Hanna Lehto-Isokoski

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.