veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Onko sinut lomautettu tai irtisanottu? Hae tarvittaessa muutosverokortti etuustulolle

Onko sinut lomautettu tai irtisanottu? Hae tarvittaessa muutosverokortti etuustulolle
22.4.2020

Ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat etuustuloja, joita varten kannattaa tarvittaessa hakea muutosverokortti.

Etuudet voivat vaikuttaa veroprosenttiin. Tarkista ensin Verohallinnon veroprosenttilaskurilla, miten etuustulojen saaminen vaikuttaa veroprosenttiisi ja hae tarvittaessa muutosverokortti etuudelle.

Huomaathan, että myös ansiosidonnainen päiväraha on etuus ja se pitää muutosverokorttihakemuksessa ilmoittaa etuutena eikä palkkatulona, jotta veroprosenttilaskenta menee oikein.

Jos työttömyys on väliaikaista tai jos sen aikana tekee töitä osa-aikaisesti, muutosverokortti haetaan etuudelle ja palkkatulolle.

”Tässä vaiheessa vuotta kannattaa arvioida tulot mieluummin ylä- kuin alakanttiin. Veroprosenttiaan voi korjata vielä myöhemmin lisää, kun oma tilanne on paremmin tiedossa”, Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari sanoo.

Vaikka etuuden saaminen yleensä kutistaa tuloja, veroprosentti ei välttämättä pienene.
Tämä johtuu muun muassa siitä, että etuuksista eli erilaisista tuista ei tehdä verotuksessa samanlaisia vähennyksiä kuin palkkatulosta. Palkasta pidätetään mm. työttömyys- ja eläkevakuutusmaksu.

MUUTOSVEROKORTTI Voit tilata muutosverokortin Omaverosta tai puhelimitse soittamalla numeroon 029 497 000.

Näin teet muutosverokortin Omaverossa

 1. Kirjaudu sisään Omaveroon pankkitunnuksillasi.
 2. Klikkaa Omaveron etusivulta Toiminnot-otsikon alta Verokortit ja ennakkovero.
 3. Klikkaa Tilaa uusi verokortti. Tarkista, että tietosi ovat oikein.
 4. Vaiheessa 2 (Esitäytetyt tulot ja vähennykset) ilmoita tänä vuonna saamasi palkat. Älä lisää tähän etuustulojen määrää. - Palkkatiedot löydät viimeisimmältä palkkalaskelmaltasi. Voit myös käyttää Omaverossa valmiiksi näkyviä palkkatietojasi tältä vuodelta.
 5. Ilmoita arvio loppuvuoden palkoistasi. Jos sinulla ei ole loppuvuonna palkkatuloja, sinun ei tarvitse täyttää tähän mitään.
 6. Vaiheessa 3 (Muut tulot) lisää uusi etuustulo.
 7. Jos saat työttömyysturvan Kelasta, valitse Kela. Valitse myös etuuden laji. Etuuden lajin ja määrän löydät saamaltasi etuuspäätökseltä. Jos et ole saanut päätöstä etuudesta, voit arvioida etuuden määrän itse. Etuuden määrä on noin 60 % palkan määrästä. 
 8. Jos etuuden maksaa työttömyyskassa, valitse Muu suomalainen maksaja. Etsi listalta oikea työttömyyskassa ja lisää etuuden laji. Jos maksajaa ei löydy listalta, valitse Muu suomalainen maksaja.
 9. Vaiheessa 4 (Muut vähennykset) ilmoita mahdolliset vähennykset. Huom! Jos sinulla on matkakuluja, pienenennä niiden määrää työttömyysjakson ajalta.
 10. Vaiheessa 5 valitse verokortin toimitustapa. Jos valitsit maksajan nimen listalta, verokortti toimitetaan automaattisesti työttömyyskassalle. Kelaan verokortti toimitetaan automaattisesti.
 11. Jos työttömyyskassaasi ei löytynyt listalta ja valitsit Muu suomalainen maksaja, lisää verokortin postitusosoite. Jos et tiedä maksajan oikeaa osoitetta, lisää postitusosoitteeksi oma osoitteesi ja toimita verokortti työttömyyskassaan myöhemmin.

Lähde: Verohallinto

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti