veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Onko osakesäästötilillä olevien osakkeiden osingoissa verovapaa osuus?

Onko osakesäästötilillä olevien osakkeiden osingoissa verovapaa osuus?
18.11.2021

Tavallisella arvo-osuustililläni olevien osakkeiden osingoista 15 prosenttia on verovapaata. Onko myös osakesäästötilillä olevien pörssiosakkeiden osingoissa verovapaa osuus?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Ei ole. Tavallisella arvo-osuustilillä olevista suomalaisista pörssiosakkeista saadusta osinkotulosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia verovapaata tuloa. Osakesäästötilillä vastaavanlaista huojennusta ei ole.

Osakesäästötilillä olevien julkisesti noteerattujen kotimaisten osakkeiden perusteella saatu osinko on osakesäästötilin tuottoa, jota verotetaan vasta, kun varoja nostetaan tililtä. 

Osingon maksaja ei myöskään toimita osakesäästötilille maksetuista osingoista ennakonpidätystä. Nostettaessa varoja osakesäästötililtä pankki tai muu palveluntarjoaja laskee tuoton puolestasi ja perii silloin sen sijaan ennakonpidätyksen, joka on 30 prosenttia tuotosta. Enintään 20 euron suuruisesta tuoton nostosta ei kuitenkaan toimiteta ennakonpidätystä.

Ainoastaan osakesäästötilin tuotto on veronalaista pääomatuloa. Tuottoa nostetuista varoista on se osa säästövarojen käyvästä arvosta, joka ylittää verovelvollisen osakesäästötilille tekemien rahasuoritusten määrän. Verotuksen kannalta ei ole merkitystä, mistä tuotto on muodostunut eli se voi tulla esimerkiksi osakkeiden arvonnoususta tai osinkotuloista.

Varojen nostamisesta osakesäästötililtä ei muodostu missään tilanteessa verovähennyskelpoista tappiota. Osakesäästötilistä voi syntyä verotuksessa huomioitavaa tappiota vain, kun osakesäästötili lopetetaan.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti