veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Metsäyhtymä vai osakas - kumpi on kiinteistökaupan osapuoli?

Metsäyhtymä vai osakas - kumpi on kiinteistökaupan osapuoli?
17.2.2023

Olen osakkaana metsäyhtymässä. Muita osakkaita on kolme. Jos myyn osuuteni muille osakkaille, onko kiinteistökaupassa ostajana metsäyhtymä vai osakkaat henkilökohtaisesti?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Osakkaat ovat henkilökohtaisesti ostajina, ja siksi he tekevät esimerkiksi varainsiirtoveroilmoituksen ja maksavat varainsiirtoveron kukin omissa nimissään.

Metsäyhtymä on ns. verotusyhtymä. Verotusyhtymä on verotuksellinen käsite, jota käytetään vain verotuksessa. Verotusyhtymä ei ole tuloverotuksessa erillinen verovelvollinen. Se on verotuksen laskentayksikkö, jota käytetään useiden henkilöiden yhteisesti harjoittaman toiminnan verotettavan tulon ja toimintaan kuuluvien varojen laskemiseen.

Verotusyhtymässä laskettu tulo tai tappio jaetaan toimintaan osallistuvien henkilöiden eli osakkaiden verotukseen, ja esimerkiksi metsävähennys käsitellään yhtymän veroilmoituksella. Sen sijaan esimerkiksi taas asunnon ja maatilan väliset matkat ovat yksityisajoja, jotka vähennetään yhtymän osakkaan omassa veroilmoituksessa.

Poikkeuksena on puolisoiden yhdessä omistama metsä, josta ei kuitenkaan muodostu metsäyhtymää, mutta saatu tulo verotetaan samalla tavoin kuin yhtymän tulo.

Verotusyhtymä ei ole yksityisoikeudellinen oikeushenkilö. Se ei omista harjoitettavan toiminnan varoja, vaan ne ovat yhtymän osakkaiden suorassa omistuksessa. Verotusyhtymä ei voi tehdä nimissään sopimuksia, vaan sen toiminta on yksityisoikeudellisesti osakkaiden toimintaa, ja sopimukset velvoittavat niitä tehneitä osakkaita.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti