veronmaksajat.fi

VEROT

Liki miljoonalla liian pieni veroprosentti – tarkista verokorttisi tuloraja

Liki miljoonalla liian pieni veroprosentti – tarkista verokorttisi tuloraja
28.8.2023

Verokortin tuloraja ylittyy 970 000 henkilöllä, jos he saavat loppuvuodesta tuloja samaan tahtiin kuin tammi–heinäkuun 2023 aikana. Jos verokortin tuloraja ylittyy, tuloja verotetaan perusveroprosenttia korkeammalla lisäprosentilla. 

”Jos tulot ovat muuttuneet alkuvuodesta merkittävästi, kannattaa tehdä Omaverossa uusi verokortti loppuvuodeksi. Kun uuden verokortin tekee nyt, korkeammat tulot ja mahdollisesti noussut veroprosentti ehditään huomioida ennakonpidätyksessä tasaisesti syksyn mittaan”, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Heikki Koskela tiedotteessa. 

Verokortin tuloraja löytyy sekä Omaverosta, verokortista että verokortin mukana toimitettavasta ennakkoperinnän päätöksestä. 

Omia, tiedossa olevia tuloja kannattaa verrata verokortin tulorajaan. Jos vaikuttaa siltä, että tuloraja ei riitä loppuvuoden tuloille, on paikallaan tilata uusi verokortti. 

Haitko sähkövähennystä arvion perusteella? Tilaa uusi verokortti toteutuneilla sähköenergiakuluilla 

Yhteensä 1 800 henkilöä haki alkuvuodesta sähkövähennystä arvioimalla tammi–huhtikuun 2023 sähköenergiakulunsa verokorttihakemukselle. Jos verokorttia varten ilmoitetut sähköenergiakulut perustuivat arvioon, kannattaa nyt tarkistaa tammi–huhtikuun sähkölaskut ja hakea loppuvuotta varten uusi verokortti toteutuneilla sähköenergiakuluilla.  

Kaikkiaan sähkövähennyksen hakijoita on tänä vuonna ollut 2 200, mikä on huomattavasti vähemmän kuin viime syksynä arvioitiin. Yhtenä syynä tähän on viime talven leuto sää.   

Sähkövähennykseen on oikeus, jos tammi–huhtikuun 2023 sähköenergiakulut olivat yhteensä yli 2 000 euroa. Sähköenergiakuluihin ei lasketa mukaan sähkön siirtoa.   

Sähkövähennystä voi hakea edelleen joko ilmoittamalla tammi–huhtikuun sähköenergiakulut verokorttihakemuksessa tai täydentämällä ne ensi keväänä esitäytetylle veroilmoitukselle.  

Tulorajan tarkistamisesta on muistutettu myös tekstiviestillä 

Verohallinto on jo neljänä vuonna lähettänyt tekstiviestin sellaisille asiakkaille, joiden verokortin tuloraja uhkaa Verohallinnon tietojen mukaan ylittyä.  

Tekstiviestejä lähetetään tänä syksynä yhteensä noin 8 000 asiakkaalle, joista 4 000 sai tekstiviestin viime viikolla. 

Tekstiviestissä kehotetaan tarkistamaan tuloraja ja tarvittaessa tekemään uusi verokortti OmaVerossa. 

Verohallinnon tekstiviesteissä lähettäjänä näkyy Vero Skatt. Niissä ei ole linkkejä mihinkään eikä niissä pyydetä asiakkailta tietoja, vaan ohjataan toimimaan tarvittaessa Omaverossa. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti