veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Leskellä hallintaoikeus kaikkeen omaisuuteen – kuka maksaa perintöveron?

Leskellä hallintaoikeus kaikkeen omaisuuteen – kuka maksaa perintöveron?
31.1.2019

Mieheni kuoli jokin aika sitten. Meillä on testamentti, jossa minulle määrärään hallintaoikeus kaikkeen omaisuuteemme. Minun kuolemani jälkeen koko omaisuus siirtyy pojallemme. 

Joudunko minä maksamaan perintöveroa? Onko poikamme maksettava veroa jo nyt, vaikka hän ei saa käyttöönsä vielä mitään?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Et joudu maksamaan saamasi hallintaoikeuden perusteella veroa. Sen sijaan poikasi joutuu maksamaan perintöveron isältään tulevasta omaisuudesta jo nyt, mutta perintövero on lievempi, koska omaisuuteen kohdistuu hallintaoikeus.

Verohallinnon kannanoton mukaan (Dnro A103/200/2015) kun hallintaoikeustestamentin mukaisen omistusoikeuden lopullinen saaja on testamentintekijän perillinen alenevassa polvessa kuten lapsi ja testamentissa on tällaisen saajan omistusoikeutta lykkäävä ehto, määrätään perintövero testamentin lykkäävästä ehdosta huolimatta sanotulle saajalle heti testamentintekijän kuoleman jälkeen.

Yleensä aviopuolisoiden keskinäisissä hallintaoikeustestamenteissa ei edes ole tällaista ns. omistusoikeutta lykkäävää ehtoa, vaan omistusoikeus menee saman tien ensiksi kuolleen aviopuolison lapsille lesken saadessa samalla hallintaoikeuden vainajan omaisuuteen. 

Sen sijaan, jos hallintaoikeustestamentissa määrätyn omistusoikeuden lopullinen saaja on muu sukulainen tai vieras, toimitetaan tällaisen lykkääväehtoisen testamentin saajan perintöverotus aikanaan vasta hallintaoikeuden päättymisen jälkeen.

Rahat, verot, työ & eläke, koti