veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Kela perii velkoja veronpalautuksista

Kela perii velkoja veronpalautuksista
20.9.2017

Kela voi pyytää ulosottoviranomaista ulosmittaamaan asiakkaan veronpalautuksen. Perintä koskee etuuksien takaisinperinnästä syntyneitä velkoja, Kelan perinnässä olevia opintolainoja ja elatusapuvelkoja.

Ulosmittaukseen päädytään, kun asiakas ei ole sopinut Kelan kanssa velan maksamisesta tai ei ole noudattanut Kelan kanssa tekemäänsä osamaksusuunnitelmaa.

Veronpalautuksia ei kuitenkaan ulosmitata niiltä, jotka ovat maksaneet etuuden perintää tai opintolainaa osamaksusuunnitelman mukaan. Elatusapuvelkaa osamaksulla maksavilta veronpalautus ulosmitataan.

Kela ei lähetä perinnästä erillistä ilmoitusta tai maksukehotusta. Sen sijaan ulosottoviranomainen lähettää ilmoituksen vireilletulosta ja maksukehotuksen ennen veronpalautuksen ulosmittausta.

Jos asiakas maksaa koko velan saatuaan maksukehotuksen, veronpalautusta ei ulosmitata eikä asiasta tule merkintää ulosottorekisteristä annettavaan todistukseen.

Perintä on Kelan lakisääteinen velvollisuus. Vuoden 2016 lopussa Kelalla oli takaisinperittävänä liikaa maksettuja etuuksia noin 119 miljoonaa euroa, opintolainoja noin 132 miljoonaa euroa ja elatusapuvelkoja noin 202 miljoonaa euroa.

Kela perii takaisin liikaa maksetut etuudet

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti