veronmaksajat.fi

VEROT

Katso-valtuuksien käyttö päättyy vuodenvaihteessa – hae tilalle Suomi.fi-valtuudet välittömästi

Katso-valtuuksien käyttö päättyy vuodenvaihteessa – hae tilalle Suomi.fi-valtuudet välittömästi
5.10.2020

Katso-tunnisteen ja -valtuuksien käyttö päättyy joulukuun lopussa. Jos hoidat veroasioita toisen puolesta Katso-valtuuksilla, hae niiden tilalle Suomi.fi-valtuudet mahdollisimman pian.

Jos et siirry käyttämään Suomi.fi-valtuuksia ajoissa, veroilmoituksen antaminen, tulorekisteri- ja Kela-ilmoittaminen viivästyvät.

Jopa 140 000 yrityksen, yhdistyksen, metsäyhtymän, säätiön, Y-tunnuksellisen kuolinpesän, kunnan ja yliopiston veroasioiden hoito saattaa katketa vuodenvaihteessa. Nämä toimijat käyttävät edelleen Katso-palvelua, jonka toiminta päättyy 31.12.2020. Katso-palvelun käytöstä on luopunut jo noin 200 000 toimijaa.

Katso-tunniste on Digi- ja väestötietoviraston tarjoama sähköinen tunniste, jonka avulla on voinut käyttää Verohallinnon ja muiden viranomaisten sähköisiä palveluita.

Katso-tunnisteen avulla ei voi enää 1.1.2021 tunnistautua viranomaisten palveluihin. Tunnistautumista varten tarvitaan henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti.

Katso-tunnisteella on voinut myös valtuuttaa muita, esimerkiksi tilitoimiston, hoitamaan yrityksen tai vaikkapa Y-tunnuksellisen kuolinpesän asioita.

”Katso-valtuudet eivät muutu automaattisesti Suomi.fi-valtuuksiksi. Siksi on tärkeää, että Katso-palvelua käyttäneet ottaisivat Suomi.fi-valtuudet käyttöön välittömästi. Olemme erityisen huolissamme yhdistyksistä, metsäyhtymistä, Y-tunnuksellisista kuolinpesistä ja muista pienistä toimijoista.”, Verohallinnon ylitarkastaja Juha Kartano sanoo. 

HUOMAA! Suomi.fi-valtuuksia on erilaisia. Valtuuden voi antaa joko kaikkien tai vain yksittäisen veroasian (esim. veroilmoittaminen) hoitoon. Suomi.fi:n valtuudet-palvelua ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto (DVV).

Vero.fistä voit selvittää, voiko Katso-tunnistetta ja Katso-valtuuksia veroasioinnissa käyttävä siirtyä käyttämään Suomi.fin valtuudet-palvelua sähköisesti, vai vaatiiko tilanteen hoitaminen asiointia postitse tai verotoimistossa. 

WEBINAARI Miten Katso-palvelusta siirrytään Suomi.fi-palveluiden käyttäjäksi -webinaari ti 6.10. klo 13–15. Ilmoittaudu Suomi.fi:ssä.

Valtuuta itsepalveluna verkossa tai tee valtuushakemus

Suurin osa Katso-valtuuksia käyttävistä voi ottaa Suomi.fi-valtuudet käyttöön itsepalveluna verkossa. Tällaisia ovat esimerkiksi kaupparekisteriin, YTJ-rekisteriin tai yhdistysrekisteriin merkityt yritykset ja yhdistykset (nimenkirjoittajalla on oikeus edustaa yhdistystä yksin).

  • Anna valtuus Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa. Tunnistaudut palveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Jos edustamasi yritys tai yhtymä ei ole et ole yllä mainituissa rekistereissä, tee hakemus Suomi.fi-valtuuden rekisteröimiseksi Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelussa (DVV) tai käy tekemässä valtuushakemus verotoimistossa.

  • Tee valtuushakemus DVV:n verkkopalvelussa. Valtuushakemuksessa määritellään valtuuden sisältö eli valtuuttaja, valtuutettu, asiat, joita valtuudella voi hoitaa, valtuuden voimassaoloaika, valtuushakemuksen allekirjoittaja ja toimitustapa.

Annettujen tietojen perusteella saat valmiiksi täytetyn valtuushakemuksen allekirjoitettavaksi, listan hakemukseen tarvittavista asiakirjoista ja ohjeet siitä, miten hakemus toimitetaan käsiteltäväksi.

Lähetät hakemuksen liitteineen DVV:n verkkopalvelussa tai tulostat täyttämäsi hakemuksen ja lähetät sen liitteineen postissa osoitteeseen: Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 02151 ESPOO. Hakemuksen käsittelyaika on 2–5 päivää.

HUOMAA! Saatat tarvita hakemuksen liitteeksi asiakirjoja, joilla osoitat, että saat allekirjoittaa hakemuksen.

  • Asioi verotoimistossa ja tee valtuushakemus virkailijan kanssa, jos et voi tehdä valtuushakemusta DVV:n verkkopalvelussa. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi henkilökortilla tai passilla.

Tarkista verotoimistojen aukioloajat Verohallinnon verkkosivuilta. Koronatilanteen vuoksi toimistoihin ei toistaiseksi varata aikoja.

Tarvittavat asiakirjat voi tarkistaa oman tilanteensa mukaan Suomi.fi-sivustolta.

”Myös metsäyhtymät, yhteismetsät ja yhdistykset (useampi nimenkirjoittaja) ja kuolinpesät, joilla on Y-tunnus voivat yleensä tehdä hakemukset DVV:n verkkopalvelussa tai postitse”, Juha Kartano sanoo.

HUOMAA! Sähköiseen asiointiin tarvitaan henkilökohtainen tunnistusväline eli pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti. Jos tällaisia ei ole, 1.1.2021 alkaen ei voi asioida sähköisesti Verohallinnon tai muiden viranomaisten palveluissa vaan ainoastaan paperilla.

Esimerkkejä valtuuden hakemisesta ja asioinnista Verohallinnon palveluissa:

  Valtuuttaminen itsepalveluna vai valtuushakemus? Sähköinen asiointi vai paperiasiointi veroasioinnissa 1.1.2021 alkaen
Liikkeenharjoittaja, ammatinharjoittaja, Itsepalveluna Suomi.fi-valtuudet-palvelussa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella tai paperiasiointi
Maataloudenharjoittaja tai metsätaloudenharjoittaja Itsepalveluna Suomi.fi-valtuudet-palvelussa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella tai paperiasiointi
Osakeyhtiö Itsepalveluna Suomi.fi-valtuudet-palvelussa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella
Asunto-osakeyhtiö Itsepalveluna Suomi.fi-valtuudet-palvelussa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella
Yhdistys Itsepalveluna Suomi.fi-valtuudet-palvelussa (jos nimenkirjoitus yksin) Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella tai paperiasiointi
Osuuskunta Itsepalveluna Suomi.fi-valtuudet-palvelussa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella

Kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö

Itsepalveluna Suomi.fi-valtuudet-palvelussa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella
Elinkeinoyhtymä Valtuutushakemus verkossa, postitse tai käymällä verotoimistossa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella tai paperiasiointi
Verotusyhtymä, esim. metsäyhtymä, maatalousyhtymä, kiinteistöyhtymä Valtuutushakemus verkossa, postitse tai käymällä verotoimistossa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella tai paperiasiointi
Kuolinpesä, jolla Y-tunnus* Valtuutushakemus verkossa, postitse tai käymällä verotoimistossa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella tai paperiasiointi
Kuolinpesä (ei Y-tunnusta) Ei voi valtuuttaa sähköiseen asiointiin Ei mahdollisuutta sähköiseen asiointiin
Yhteisetuus, esim. yhteismetsä, tiekunta, kalastuskunta, jakokunta Valtuutushakemus verkossa, postitse tai käymällä verotoimistossa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella tai paperiasiointi

Julkinen organisaatio (kunta, maakunta, seurakunta, valtio)

Valtuutushakemus verkossa, postitse tai käymällä verotoimistossa Sähköinen asiointi henkilökohtaisella tunnisteella

Lähde: Verohallinto

*Kuolinpesällä voi olla Y-tunnus, jos se on esimerkiksi arvonlisäverovelvollinen metsätaloudesta.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti