veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Huijausviesti lupaa veronpalautusta – älä klikkaa sähköpostin linkkejä

Huijausviesti lupaa veronpalautusta – älä klikkaa sähköpostin linkkejä
23.2.2021

Verohallinnon nimissä on viikonlopusta lähtien liikkunut huijausviesti. Sähköposti on otsikoitu Palautusilmoitus 136,99 EUR ja viestissä kehotetaan saajaa täyttämään lomake, jonka avulla veronpalautuksen saa itselleen.

Verohallinnon lähettämissä viesteissä ei ole koskaan klikattavia linkkejä, joiden kautta viestin saaja voisi mennä Verohallinnon palveluihin. Jos olet saanut veropalautusta käsittelevän viestin sähköpostiisi, se on huijaus. Tuhoa viesti välittömästi.

Jos pankkikortti- tai verkkopankkitunnukset on erehtynyt antamaan huijausviestiin reagoimalla, kannattaa olla heti yhteydessä omaan pankkiin. Myös poliisille pitää tehdä rikosilmoitus. 

Suomi.fi-viestejä käyttäville sähköpostiherätteitä veroilmoituksesta loppuviikosta

Oikeita Verohallinnon viestejä tulossa loppuviikosta, kun 220 000 toiminimiyrittäjän ja 130 000 maa- ja metsätaloudenharjoittajan esitäytetyt veroilmoitukset ovat tulossa Omaveroon torstaina 25. helmikuuta.

Koska puolisojen verotus käsitellään aina samaan aikaan, esitäytetyn veroilmoituksen saa tällä viikolla myös 130 000 palkansaajaa. Palkansaajat ovat toiminimiyrittäjien tai maa- ja metsätaloudenharjoittajien puolisoita.  

Monella on käytössä Suomi.fi-viestit, eli esitäytetyt veroilmoitukset eivät tule enää paperilla. Suomi.fi-viestejä käyttävät saavat sähköpostiherätteen, kun esitäytetty veroilmoitus löytyy Omaverosta.

Viestin lähettäjänä on Suomi.fi ja viesti on otsikoitu Huomioitavaa OmaVerossa. Näissäkään herätteissä ei ole tietoturvasyistä koskaan suoraa linkkiä Omaveroon, Verohallinto muistuttaa. 

Suurin osa palkansaajista saa esitäytetyn veroilmoituksen vasta maalis–huhtikuussa. 

Veronpalautukset tulossa heinä–joulukuussa 

Esitäytetyllä veroilmoituksella näkyy Verohallinnon tämän hetken tietojen perusteella laskettu veronpalautuksen tai jäännösveron, eli mätkyjen, määrä.

Jos esitäytetyn veroilmoituksen tietoja täydentää, asiakas saa myöhemmin keväällä uuden verotuspäätöksen, jossa kerrotaan päivitetty veronpalautusten tai mätkyjen määrä. 

Veronpalautukset maksetaan tänäkin vuonna heinä–joulukuun välisenä aikana. Oma mahdollinen maksupäivämäärä näkyy aikanaan verotuspäätöksellä. 

Verohallinto ei koskaan kerro veronpalautuksen määrää minkään viestin otsikossa. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun huijausviestejä on liikkeellä.

Mistä voi erottaa, onko kyse Verohallinnon lähettämästä viestistä?

  • Verohallinto ei koskaan pyydä asiakkaiden luottokorttitietoja tai pankkitunnuksia. Verohallinto ei tarvitse näitä tietoja.
  • Verohallinto ei koskaan lähetä asiakkaille verotuspäätöstä tai mitään siihen liittyviä tietoja sähköpostitse.
    • Et voi siis saada veronpalautuspäätöstä sähköpostitse.
    • Verohallinto ei myöskään pyydä sähköpostilla asiakkaiden tilinumeroita.
  • Huijausviestien kieli ja ulkoasu eivät useinkaan vaikuta kovin hyviltä.
    Lähde: Verohallinto

Lue lisää huijausviesteistä Verohallinnon verkkosivuilta.

Minna Petäinen 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti