veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Esitäytetyn veroilmoituksen ensimmäinen määräpäivä tiistaina 10.5. – ilmoita vähennyksesi ajoissa

Esitäytetyn veroilmoituksen ensimmäinen määräpäivä tiistaina 10.5. – ilmoita vähennyksesi ajoissa
10.5.2022

Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen ensimmäinen määräpäivä on tiistaina 10.5. Jos ilmoituksen tiedoissa on korjattavaa, muutokset pitää ilmoittaa viimeistään veroilmoitukseen merkittynä määräpäivänä. Verohallinto muistuttaa, ettei mahdollista veroetua saa käyttöön tänä vuonna veronpalautuksena, jos vähennysten tietoja ei ilmoita ajoissa.

Esitäytetyn veroilmoituksen muut määräpäivät ovat 17. ja 24. toukokuuta. Oman määräpäivän voi tarkistaa  esitäytetystä veroilmoituksesta tai Omavero-palvelusta.

Jos ilmoittaa tietoja vuoden 2021 verotukseen myöhässä, joutuu tekemään verotukseensa oikaisuvaatimuksen. Henkilöasiakkaiden tuloverotuksen oikaisuvaatimusten käsittelyaikaennuste on tällä hetkellä 12–16 kuukautta. 

Verohallinnon mukaan noin puolet omaan verotukseen jälkikäteen tehdyistä oikaisuvaatimuksista liittyvät siihen, että henkilö unohtaa ilmoittaa esimerkiksi kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja, tulonhankkimismenoja tai kotitalousvähennystä ajoissa.

Oikaisuvaatimusten käsittely on ollut parin vuoden ajan kohtuuttoman hidasta, tilanne huononi nopeasti syksyllä 2019. Pahimmassa tapauksessa mahdollista veroetua joutui odottamaan jopa kaksi vuotta.

Maaliskuussa 2021 oikaisuvaatimuksia oli käsittelemättä vajaa 70 000, vuotta myöhemmin käsittelemättä olevia oikaisuvaatimuksia on vielä yli 22 000.

Verohallinnon mukaan oikaisuvaatimuksien käsittelyaika on jonkin verran lyhentynyt. Tästä huolimatta oikaisuvaatimusten käsittelyajat ovat joissakin tapauksissa edelleen yli 12 kuukautta. 

Verohallinnon tavoitteena on saada käsiteltyä suurin osa oikaisuvaatimuksista kuuden kuukauden kuluessa oikaisuvaatimuksen saapumisesta.

Verohallinto on saanut viime vuonna apulaisoikeuskanslerilta ja eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä palautetta, että henkilöasiakkaiden tuloverotuksen oikaisuvaatimuksien käsittelyaikoja pitää saada lyhennettyä. 

VEROILMOITUS 2021 – TARKISTA, KORJAA, ILMOITA! Esitäytetyllä veroilmoituksella on suurin osa tiedoista valmiina, mutta tiedoissa voi olla virheitä ja puutteita. Monia vähennyksiä pitää myös muistaa itse vaatia. Taloustaito tarjoaa neuvot esitäytetyn veroilmoituksen tarkistamiseen. Tutustu verojuristien vinkkeihin >>

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti