veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Ensimmäiset veronpalautukset maksetaan maanantaina

Ensimmäiset veronpalautukset maksetaan maanantaina
29.6.2023

Verohallinto alkaa maksaa vuoden 2022 veronpalautuksia ensi maanantaista lähtien. Myös jäännösverojen ensimmäinen maksupäivä on maanantaina.

Veronpalautuksia saa 191 000 asiakasta yhteensä noin 186 miljoonaa euroa. Veronpalautukset eivät välttämättä näy tilillä heti maanantaiaamuna.

”Veronpalautukset maksetaan päivän aikana, joten ei kannata hermostua, jos rahoja ei aamulla näy tilillä. Ne voivat tulla vasta iltapäivällä”, ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta sanoo tiedotteessa. 

Veronpalautuksia maksetaan heinäkuusta alkaen joka kuukausi, viimeisimmät saavat palautuksensa joulukuussa.

Suurimmalla osalla palautuspäivä on 3. elokuuta − silloin veronpalautuksia saa noin 1,8 miljoonaa asiakasta.

Veronpalautusten maksupäivä on voinut siirtyä eteenpäin esimerkiksi, jos

  • asiakas tai hänen puolisonsa on täydentänyt esitäytettyä veroilmoitustaan
  • Verohallinto on saanut verotukseen vaikuttavia tietoja muualta esitäytetyn veroilmoituksen lähettämisen jälkeen
  • asiakkaan oikea tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa
  • veronpalautusta on käytetty verojen maksuksi
  • veronpalautus on ulosmitattu.

Verohallinto muistuttaa tarkistamaan Omaverosta, mille tilille veronpalautukset ovat tulossa. Jos tilinumero ei ole Verohallinnolla tiedossa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena Nordeaan.

”Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa Nordean kautta helpoiten Nordean Omaposti-palvelusssa myöhemmin, mutta veronpalautuspäivänä ei rahoja valitettavasti vielä saa, Villman kertoo.

Myös jäännösveron eräpäivä on ensimmäisillä asiakkailla ensi maanantaina. Yhteensä heinäkuussa maksettavaa on 83 000 asiakkaalla 79 miljoonan euron verran.

Varo huijausviestejä

Veronpalautusajan alkaessa liikkeellä on myös runsaasti erilaisia huijausyrityksiä, joilla koitetaan kalastella ihmisten pankkitunnuksia. Juha Villman muistuttaa, ettei Verohallinto ikinä ilmoita asiakkaille veronpalautuksista tekstiviesteillä tai sähköposteilla.

”Tieto veronpalautuksesta on merkitty verotuspäätökselle, joka on Omaverossa. Niille, joilla ei vielä ole käytössä sähköistä viranomaisasiointia, päätös on tullut kotiin postissa. Ei siis kannata klikkailla tekstiviesteissä tai sähköpostissa tulevia linkkejä − ne eivät ole Verohallinnolta”, Villman sanoo.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti