veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Asun Isossa-Britanniassa, myyn talon Suomessa – mikä maa verottaa kiinteistön myyntivoitosta?

Asun Isossa-Britanniassa, myyn talon Suomessa – mikä maa verottaa kiinteistön myyntivoitosta?
24.10.2019

Olen asunut vakituisesti Isossa-Britanniassa jo kymmeniä vuosia ja maksan verot Britanniaan. Suomessa minulla on isältäni perimäni talo, joka on ollut vapaa-ajanasuntonani yli 10 vuotta.

Nyt tarkoitukseni on myydä omakotitalo. Mihin maahan maksan siitä veron? Isossa-Britanniassa minulle sanottiin, että koska olen siellä verovelvollinen, vero talon myynnistä on maksettava sinne. Suomessa olen rajoitetusti verovelvollinen.

Verojurisri Kati Malinen vastaa:

Molemmilla mailla on verosopimuksen mukaan oikeus verottaa saamaasi myyntivoittoa, mutta Ison-Britannian tulee asuinvaltionasi poistaa kaksinkertainen verotus.

Verosopimusten tarkoitus on estää kaksinkertainen verotus. Suomen ja Ison-Britannian välillä solmitun verosopimuksen mukaan Suomi saa verottaa Suomessa sijaitsevan kiinteän omaisuuden luovutuksesta syntyvää voittoa. Myös Isolla-Britannialla on sopimuksen mukaan asuinvaltionasi verotusoikeus kiinteistön myyntivoittoon, mutta samalla velvollisuus poistaa kaksinkertainen verotus sellaisista tuloista, jotka verotetaan Suomessa.

Kiinteistön myyntivoitto on Suomen lain mukaan sellaista Suomesta saatua tuloa, josta joudut rajoitetusti verovelvollisena maksamaan veroa Suomeen. Olet näin ollen velvollinen maksamaan myyntivoitostasi veroa sekä Suomeen että Isoon-Britanniaan, mutta Ison-Britannian tulee veroja määrätessään poistaa kaksinkertainen verotus.

Kaksinkertainen verotus poistetaan verosopimuksen mukaan lähtökohtaisesti ns. hyvitysmenetelmällä eli myyntivoitostasi lasketusta verosta vähennettäisiin samasta myyntivoitosta Suomessa kannettu vero.

Käytännössä hyvitysmenetelmän soveltaminen tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että joudut maksamaan asuinvaltiossasi veroa vain, jos verotus on asuinvaltiossasi kireämpää kuin Suomessa. Tarkempaa tietoa kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta Isossa-Britanniassa saat paikallaiselta veroviranomaiselta.

Rahat, verot, työ & eläke, koti