veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Aiotko myydä lahjan? Muista yhden vuoden sääntö

Aiotko myydä lahjan? Muista yhden vuoden sääntö
5.6.2019

Ennen kuin lähdet realisoimaan esimerkiksi lahjana saamaasi sukumökkiä tai lahjanantajan vuosikausia omistamia osakkeita, muista lahjan myyntiä koskeva niin sanottu yhden vuoden sääntö.

Yhden vuoden säännön mukaan lahjaksi saadun omaisuuden myyntivoittoa laskettaessa lahjaverotusarvoa saadaan käyttää omaisuuden hankintamenona vain, jos lahjansaaja on omistanut lahjana saamansa omaisuuden vähintään yhden vuoden ajan.

Jos lahjansaaja myy omaisuutensa ennen kuin yksi vuosi on kulunut lahjoituksesta, käytetään myyntivoittoa laskettaessa hankintamenona lahjanantajan hankintamenoa ja tällöin hankintameno voi tulla hyvinkin pitkän ajan takaa.

Jos omaisuus on tarkoitus realisoida pian lahjoituksen jälkeen, kannattaa yhden vuoden säännöstä johtuen miettiä tarkkaan kannattaako omaisuus lahjoittaa ennen myyntiä, vai kannattaisiko lahjanantajan myydä itse omaisuus ja lahjoittaa vasta myynnistä saadut rahat.

Esimerkki: Leena saa isoäidiltään lahjaksi asunnon 

Leena on saanut isoäidiltään Kaijalta asunnon lahjaksi 3.8.2018. Asunnon arvo lahjoitushetkellä oli 150 000 euroa. Kaija on ostanut asunnon 13 vuotta sitten 50 000 eurolla.

Leena maksaa 150 000 euron lahjasta lahjaveroa 16 100 euroa.

  • Jos Leena myy asunnon syyskuussa 2019 eli yli vuoden kuluttua lahjoituksesta 150 000 eurolla, hänelle ei synny luovutusvoittoa, sillä hän voi vähentää myyntihinnasta asunnon lahjaverotusarvon.
  • Jos Leena myy asunnon 150 000 eurolla 5.5.2019 eli ennen kuin lahjoituksesta on kulunut vuosi, omaisuuden hankintamenoksi katsotaan lahjoittajan alkuperäinen hankintameno omaisuudelle. Vaihtoehtoisesti myyntivoiton voi laskea 20 % hankintameno-olettamaa käyttäen. Edullisempi vaihtoehto on käyttää 50 000 euron hankintamenoa, jolloin Leenalle syntyy luovutusvoittoa 100 000 euroa, josta hän maksaa pääomaveroa 30–34 prosenttia, yhteensä 32 800 euroa.
  • Leenan maksamaa lahjaveroa alennetaan siten, että lahjan arvosta vähennetään lahjansaajalle luovutusvoitosta maksuunpantu vero. Leenan 16 100 euron lahjaveroa alennetaan 3 936 eurolla.

Entä jos Kaija myy asunnon itse ja lahjoittaa rahat?

Kaija päättää myydä itse asunnon 150 000 eurolla ja lahjoittaa rahat. Kyseessä ei ole Kaijan verovapaa oman asunnon myynti.

Kaijalle ei ole syntynyt ostohinnan lisäksi kuluja, joten myyntivoitto lasketaan 40 prosentin hankintameno-olettamaa käyttäen, jolloin Kaijan voitto on 90 000 euroa. Siitä pääomavero on 30–34 prosenttia, yhteensä 29 400 euroa. Kaija lahjoittaa Leenalle rahat 120 600 euroa, josta lahjavero on 12 572 euroa.

Tässä tapauksessa veroja maksettiin 2 992 euroa vähemmän.

Lahjanluonteinen kauppa

Kauppa katsotaan lahjanluonteiseksi silloin, kun omaisuuden kauppahinta on enintään 75 % (3/4) käyvästä arvosta. Tällainen luovutus jaetaan maksetun hinnan ja käyvän arvon suhteen perustella vastikkeelliseen ja vastikkeettomaan osaan. Lahjanluonteisessa kaupassa omaisuuden käyvän arvon ja käytetyn arvon erotus katsotaan omaisuuden saajan lahjaksi.

Lahjanluonteisella kaupalla on vaikutusta myös myyjän luovutusvoittoverotukseen, sillä saadusta luovutushinnasta vähennetään vain vastikkeellisesti luovutettua osuutta vastaava osa omaisuuden hankintamenosta. Tästä voi joskus seurata se, että myyjälle syntyy luovutusvoittoa, vaikka omaisuus myytäisiin pienemmällä hinnalla kuin millä sen myyjä on aikanaan ostanut.

Jos omaisuus myydään sen käypää arvoa alemmalla hinnalla, mutta luovutushinta on kuitenkin suurempi kuin kolme neljäsosaa omaisuuden käyvästä arvosta, luovutusta ei katsota lahjanluonteiseksi kaupaksi. Tällöin annetusta alennuksesta ei määrätä saajalle lahjaveroa eikä myyjän hankintamenona vähennettävään osuuteen tehdä oikaisua.

Tehtäessä kauppoja lähellä 75 prosentin rajaa, tulee olla varma omaisuuden käyvästä arvosta ja tarvittaessa hakea verottajalta ennakkoratkaisu varmistamaan kaupan verokohtelu etukäteen.

Hanna Silander

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi.

LAHJA LÄHEISELLE Lue toukokuun Taloustaidosta koko juttu Lahjoita kaukoviisasti. Joskus läheiselle sukulaiselle annetaan suurempi lahja merkkipäivän kunniaksi. Tällöin voi olla hyvä miettiä veroseuraamuksia. Voit lukea jutun Taloustaidon näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelumme käyttäjäksi.

Kuva: Susa Junnola. Kuvan kalusteet Suomen Minimaailma.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.