veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Turvaa maksukorttisi – aseta rajaukset käyttöäsi vastaavaksi

Turvaa maksukorttisi – aseta rajaukset käyttöäsi vastaavaksi
29.5.2020

Tiedätkö, paljonko maksukortillasi voi tehdä päivittäin ostoksia ja missä maissa sitä voi käyttää? Huolehdi turvallisuudesta asettamalla kortille rajat aina tarpeen mukaan.

Maksukorttia käytetään päivittäin niin kauppojen kassalla kuin nettiostoksissa. Tavanomaiseksi tullut nopea maksuväline edellyttää huolellisuutta. Jos korttisi päätyy vääriin käsiin ja sillä tehdään ostoksia tietämättäsi, joudut maksamaan laskun, kunnes ilmoitat korttisi kadonneeksi tai varastetuksi.

Kortti ja pin-tunnus täytyy säilyttää turvallisessa paikassa ja erillään toisistaan. Kortin käytön rajaaminen lisää turvallisuutta.

Maksukortti: Kolme tärkeää rajausta

Tärkeitä rajauksia on kolme:

  • Missä maissa korttia voi käyttää
  • Päivittäisten ostojen ja nostojen enimmäissumma
  • Voiko kortilla tehdä ostoksia internetissä

Kaikkien pankkien kaikilla korteilla ei välttämättä ole mahdollista rajata päivittäistä ostorajaa.

Lue pankin korttiehdot. Jotta rajaukset sujuisivat kätevästi aina tarpeen vaatiessa, opettele internetsivuilta etukäteen reitti muutosten tekemiseen.

Rajaus tehdään kirjautumalla omaan verkko- ja mobiilipankkiin ja etsimällä valikosta kohta Kortit. Rajausten muokkaaminen on maksutonta ja muutokset ovat voimassa heti tai pienen viiveen jälkeen. Tutustu huolellisesti rajausten vaihtoehtoihin ennen muutosten tekemistä.

Kortillasi ei voi tehdä ostoksia muualla maailmassa, jos teet maarajauksen ja valitset vain Suomen. Kun olet lähdössä ulkomaille, tee muutos rajoihin tarpeen mukaan. Maarajaus ei koske internetostoksia.

Kortin käytölle on hyvä määritellä päivittäinen osto- ja nostoraja, jos se on mahdollista. Rajaus voi olla voimassa toistaiseksi tai määräajan.

Turvaraja on hyvä pitää pienenä, esimerkiksi päiväkohtaista kulutusta vastaavana. Jos korttisi katoaa ja joku käyttää sitä, olet vastuussa ostoksista siihen saakka, että huomaat asian ja ilmoitat korttisi katoamisesta.

Käyttörajan voi asettaa myös credit-kortille. Käyttöraja on laskutuskausikohtainen rajoitus kortin käyttöön. Pankista riippuu, kuinka kauan tämän muutoksen voimaantulo kestää.

Turvaa verkossa tehtäviin ostoksiin

Internetpankissa voit sallia tai estää ostokset netissä tarpeesi mukaan esto päälle ja pois -toiminnolla, joka pätee kaikkiin verkko-ostoksiin.

Lisäturvaa verkkokaupassa asiointiin tarjoavat Mastercard Securecode ja Visa Secure eli entinen Verified by Visa. Ne varmistavat, että kortinhaltija tekee ostokset itse. Asioidessasi näihin palveluihin liittyneissä verkkokaupoissa vahvistat ostot pankkisi valitsemalla tavalla esimerkiksi pankkitunnuksillasi tai tekstiviestillä.

Verkkotunnuksia kalastellaan valitettavasti monin tavoin jopa puhelimessa. Pankkitunnuksia, oman kortin numeroita tai pin-tunnusta ei saa kertoa missään tilanteessa kenellekään.

On hyvä seurata, mitä ostoja tilillä näkyy, ja ilmoittaa välittömästi pankkiin, jos ei tunnista jotakin ostosta. Jos epäilet korttisi joutuneen vääriin käsiin, reagoi heti. Kortin katoamisesta voi ilmoittaa pankin konttoriin ja sulkupalvelu toimii puhelimessa ympäri vuorokauden.

Marja Lammi

Ohjeet on koottu pankkien verkkosivuilta.

Rahat, verot, työ & eläke, koti