veronmaksajat.fi

RAHAT

Tulokset katosta läpi – salkunhoitajien poiminnat kevään tulossesongista

Tulokset katosta läpi – salkunhoitajien poiminnat kevään tulossesongista
19.5.2021

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Johan on ollut tykitystä! Helsingin pörssin yhtiöiden ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi alkoi positiivisilla tulosvaroituksilla ja jatkui odotukset ylittäneiden tulosten paraatilla.

OMX Helsinki Cap -tuottoindeksi on noussut vuodenvaihteen 23 673 pisteestä nykyisiin 27 000 pisteen lukemiin, eli nousua on kertynyt suunnilleen kahden keskimääräisen pörssivuoden verran.

Kovia tuloksia oli selvästi hinnoiteltu jo osakekursseihin, sillä pörssi-indeksi on noussut tasaisesti viime vuoden lopulta eivätkä tulosylitykset singonneet osakkeita enää hämmästyttävään ralliin. Poikkeuksiakin on: suurista yhtiöistä esimerkiksi Wärtsilän, Metsä Boardin ja Nokian tulokset otettiin vastaan konfettisatein ja kovin kurssinousuin.

Tulosraporteista on tiirailtu paitsi yhtiön omaan tulevaisuuteen vaikuttavia seikkoja myös yleisempiä merkkejä, erityisesti inflaation kiihtymisestä.

Pyysin kahta Suomeen sijoittavan osakerahaston salkunhoitajaa kertomaan havaintonsa ensimmäisen neljänneksen tuloksista. Elite Alfred Berg Suomi Fokus -rahaston salkunhoitaja Marko Saastamoinen ja OP:n aktiivisten Suomi-rahastojen salkkuja yhdessä Antti Karessuon kanssa hoitava Teemu Salonen kertovat myös, mitä muutoksia ovat tehneet rahastosalkkuihinsa.

Mitä Helsingin pörssin ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskaudesta jäi päällimmäisenä mieleen?

Marko Saastamoinen, Elite Alfred Berg: "Kovia tuloksia. Liikevaihdot kasvoivat maltillisesti, operatiiviset tulokset kasvoivat massiivisesti odotuksiin nähden, ja analyytikot joutuivat nostamaan ennusteitaan erityisesti vuoden 2021 osalta. Näin useilla toimialoilla.

Kurssireaktiot olivat joidenkin positiivisten tulosyllättäjien kohdalla melko maltillisia, jopa miinusmerkkisiä, eli odotuksiin oli ladattu enemmänkin kuin mitä viralliset luvut osoittivat."

Teemu Salonen, OP: "Tuloskausi on sujunut laajalla rintamalla odotettua vahvemmissa merkeissä. Tästä saatiin esimakua jo ennen tuloskauden alkua lukuisten positiivisten tulosvaroitusten muodossa (Fiskarsilta, Keskolta, Rapalalta, Uponorilta, UPM-Kymmeneltä ja Valmetilta).

Kotoilusta hyötyvät yhtiöt ovat jatkaneet vahvojen tulosten raportoimista, mutta myös syklisten yhtiöiden tuloskausi on kehittynyt odotettua paremmissa merkeissä. Esimerkiksi konepajasektorin odotettua vahvemmat tilaukset viittaavat tuloskehityksen jatkuvan suotuisana myös loppuvuoden osalta. Erityisesti kannattavuuskehitys on ollut laajalla rintamalla odotuksia selvästi parempaa."

Mitkä yhtiöt tarjosivat sinulle iloisimmat yllätykset?

Marko Saastamoinen: "Nokia ja Harvia. Nokian tulos oli aivan eri planeetalta kuin ennusteet. Pääomamarkkinapäivässä annetun viestin perusteella odotettiin ihan muuta. Ilmeisesti pöytä on putsattu.

Harvialta osasin odottaa hyvää kehitystä, mutta tulos oli vieläkin parempi. Yhtiö menee kohti suurempia markkinoita kovaa vauhtia. Onnistuneet yritysostot ja laajentuminen Aasian ja Yhdysvaltoihin ovat positiivista."

Teemu Salonen: "Vahvan alkuvuoden kurssikehityksen myötä Helsingin pörssin arvostus on noussut historiallista arvostustasoa korkeammalle tasolle, joten on ollut ilahduttavaa nähdä selvästi odotettua vahvempaa ensimmäisen neljänneksen tuloskehitystä ja positiivisten ennustemuutosten jatkuvan.

Yksittäisten yhtiöiden osalta Valmetin vahva tulos- ja tilauskehitys oli tervetullut uutinen rahastoillemme. Myös metsäyhtiöiden odotettua paremmat tulokset lämmittivät mieltä koleassa kevätsäässä.

Entä mitkä olivat pahimmat pettymykset?

Marko Saastamoinen: "Ei ollut mitään selvää tulospettymystä, ehkä enemmänkin pettymyksiä kurssireaktioon hyvän tuloksen jälkeen, esimerkiksi Tokmanni, Kesko, Qt Group. Hämmästelen sijoittajien käyttäytymistä – jälleen kerran."

Teemu Salonen: "Tulosmielessä pettymyksiä ei juurikaan kuluneella tuloskaudella nähty. Metso Outotec ohjasi kuitenkin hyvän ensimmäisen neljänneksen tuloksen jälkimainingeissa toisen neljänneksen tulosodotuksia alaspäin, mikä heijastui myös yhtiön kurssikehitykseen."

Millaisia muutoksia olet tehnyt hoitamasi rahaston tai hoitamiesi rahastojen salkkuihin tuloskauden myötä?

Marko Saastamoinen: "Tekemäni muutokset olleet hyvin maltillisia, mutta mainittakoon muutamat lisäykset: rakennussektorilta YIT ja teknologiasta Tieto-Evry. Molemmissa on nähtävissä käännettä parempaan."

Teemu Salonen: "Lisäsimme huhtikuussa OP-Suomi-rahastossa muun muassa Nesteen painoa kurssilaskun seurauksena. Sijoittajia on huolestuttanut Nesteen uusitutuvien polttoaineiden tuloskehitys keskeisten raaka-ainehintojen noustessa, mutta alkuvuoden tuloksessa tämä ei vielä realisoitunut. Lisäksi kasvatimme omistusta Huhtamäessä, joka raportoi odotettua vahvemmasta tuloskehityksestä.

Kevensimme rahastossa muun muassa Terveystalon painoa hyvän kurssikehityksen jälkeen sekä myimme Stora Ensoa, sillä uskomme sellun hinnan terävimmän nousun olevan pikku hiljaa takanapäin."

Mitä seikkaa tarkkailet tällä hetkellä tarkimmin tai poikkeuksellisen tarkasti salkunhoitajan työssäsi?

Marko Saastamoinen: "Ykkösenä tulevat yritysten katemarginaalit ja niiden kehitys, kustannusinflaatio. Muita seurattavia asioita on useita: raaka-aineet, kuljetuskustannukset, ennusteet loppuvuodelle eli miten marginaalipaineet kasvavat, inflaatio, reaalikorot, keskuspankit, IPO-kiima, rotaatio kasvusta arvoon..."

Teemu Salonen: "Raaka-aineiden hinnat ovat viime aikoina nousseet voimakkaasti laajalla rintamalla, ja mielenkiinnolla odotan, miten se heijastuu yhtiöiden kommenteissa ja tuloskehityksessä tulevina neljänneksinä.

Inflaation nostaessa päätään myös yritysten arvostamiseen suoraan vaikuttavat korkoliikkeet ovat tarkkailulistalla."

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Metsä Boardia, Nokiaa, Keskoa, Uponoria, UPM-Kymmeneä, YIT:tä, Tieto-Evryä, Terveystaloa ja Stora Ensoa. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti