veronmaksajat.fi

RAHAT

Taistelu Tikkurilasta – mitä tekee yksityissijoittaja?

Taistelu Tikkurilasta – mitä tekee yksityissijoittaja?
3.2.2021

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Mikä olisi osakkeenomistajan kannalta kiinnostavampi tilanne kuin se, että kaksi teollista ostajaa iskisi silmänsä yhtiöön ja ryhtyisi käymään siitä tarjouskilpaa?

Ehkä se, että kiinnostuneita ostajia olisi kolme.

Tikkurilan kohdalla tilanne on juuri tämä.

Tikkurilan osakkeenomistajia asetelma hivelee, mutta samalla se pakottaa pohtimaan omaa taktiikkaa, kun käynnissä on yksi lunastustarjous, toinen yhtiö on ilmoittanut kilpailevansa korkeammalla hinnalla – ja pörssikurssi on näitä korkeammalla.

Mitä pitäisi tehdä?

Tulos ja osakekurssi junnasivat

Tikkurila kuuluu Helsingin pörssin valitettavan harvoihin brändiyhtiöihin. Maalivalmistaja on vahva pääpäämarkkinoillaan ja erityisesti kalliimman hintaluokan maaleissa.

Omistajille Tikkurila on kuitenkin antanut iloa lähinnä osinkojen kautta. Tulos on junnannut milloin minkin syyn vuoksi.

Tikkurila listautui Helsingin pörssiin maaliskuussa 2010. Aiemmin se oli osa Kemiraa, ja omistajapohja saatiinkin sitä kautta, että Kemira jakoi Tikkurilan osakkeita osinkona. Ensimmäisinä kauppapäivinä lähes yksitoista vuotta sitten Tikkurilan osakekurssi liikkui suunnilleen samoilla tasoilla kuin viime vuoden joulukuussa ennen siitä tehtyä julkista ostotarjousta.

Kurssikehitys ja tuloskehitys ovat kulkeneet kutakuinkin käsi kädessä. Vuonna 2010 Tikkurila teki 36,5 miljoonan euron tuloksen eli 83 sentin osakekohtaisen tuloksen. Vuonna 2019 Tikkurilan tulos oli 33,2 miljoonaa euroa eli 75 senttiä osaketta kohden. Viime vuodelta on luvassa parempaa, sillä koronakotoilu lisäsi kuluttajien remontti-intoa ja maalien kysyntää.

PPG blokkasi tanskalaisen kilpailijan

Tikkurila-peli alkoi purkautua viime joulukuussa, kun yhdysvaltalainen PPG Industries julkisti Tikkurilasta avokätisen ostotarjouksen. PPG tarjoutui maksamaan 25,00 euroa jokaisesta Tikkurilan osakkeesta, kun ennen tarjousta kurssi oli liikkunut viidentoista euron tuntumassa. Preemio oli siten poikkeuksellisen korkea.

Loppiaisen jälkeen kuultiin kummia: Tikkurila tiedotti PPG:n korottaneen ostotarjoustaan. Nyt tarjolla olisikin 27,75 euroa osakkeelta.

On selvää, ettei ostajayhtiö silkkaa hyvänhyvyyttään tarjoa sataa miljoonaa euroa enemmän, varsinkin kun preemio jo ennestään oli melkoinen ja tarjous saanut julkisuudessa hyvän vastaanoton.

Syynä korotukselle olikin se, että Tikkurilaa oli lähestytty kilpailevalla tarjouksella. Asialla oli ollut tanskalainen säätiöomisteinen Hempel.

Korottamalla huutoaan PPG blokkasi Hempelin halut, eikä Hempel ole tehnyt julkisesti kilpailevaa tarjousta Tikkurilasta.

Akzo Nobel nokitti

Seuraavan huudon hihkaisi hollantilainen Akzo Nobel. Se ilmoitti olevansa valmis maksamaan yhdestä Tikkurilan osakkeesta 31,25 euroa. Tieto julkistettiin ensin mediassa, ja vasta myöhemmin Tikkurila tiedotti saaneensa Akzo Nobelilta "sitomattoman ehdotuksen".

Tikkurilan pörssikurssi ampaisi Akzo Nobelin aikeiden parhaimmillaan pitkälti yli 33 euroon, mikä tarkoittaa, että osa sijoittajista uskoo tarjouskilpailun vielä kiihtyvän. Kurssi on noussut kisan myötä niin korkealle, että Tikkurilan voisi olla vaikea oikeuttaa nykyistä arvostusta omalla liiketoiminnallaan.

Viime viikon torstaina Tikkurila tiedotti saaneensa Akzo Nobelilta sitovan tarjouksen aiemmin ilmoitettuun 31,25 euron hintaan. Tarjouksen ehtona on se, että Tikkurilan hallitus suosittelee tarjousta ja että Tikkurilan suurin osakkeenomistaja Oras Invest sitoutuu siihen.

Hallitus hankalassa paikassa

Tikkurilan hallituksen voimassa oleva suositus osakkeenomistajille on tarttuminen PPG Industriesin tarjoukseen. Hallituksen suositus pitää kuitenkin suhteuttaa viime kuukausien tapahtumiin ja arveluihin siitä, mitä Tikkurilan hallituksen ja mahdollisten ostajakandidaattien välillä on viime kuukausina keskusteltu.

Tikkurilan hallitus voi nimittäin peruuttaa PPG:n tarjousta koskevan suosituksensa tai muokata tai muuttaa suositustaan "vain, jos hallitus on noudattanut tiettyjä sovittuja menettelyitä, jotka antavat PPG:lle mahdollisuuden neuvotella hallituksen kanssa ja muuttaa ostotarjouksensa ehtoja".

Tikkurilan hallituksen kädet ovat siis toistaiseksi sidotut. PPG:llä vaikuttaisi olevan mahdollisuus korottaa omaa tarjoustaan ennen kuin Tikkurilan hallitus voisi muuttaa suositustaan ja esimerkiksi suositella osakkeenomistajille Akzo Nobelin tarjousta.

Tilanne on luultavasti se, että viime vuoden lopulla Tikkurila on liehakoinut useita sulhaskandidaatteja. Niistä se päätyi valitsemaan PPG:n. Kihlat on ostettu ja kuulutus luettu. Rukkaset saatuaan kaksi kosijaa on kuitenkin tarjonnut parempia myötäjäisiä. Niistä ensimmäinen hoidettiin perhepiirissä, mutta jälkimmäisestä tietää jo koko kylä.

Asiaa ei lainkaan helpota se, että Tikkurilan suuromistajista Oras Invest, Varma, Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö ja Kaleva ovat sitoutuneet peruuttamattomasti hyväksymään PPG:n ostotarjouksen "eräin tavanomaisin ehdoin". Voisi kuvitella, että PPG on asettanut sanktion, jos myymään sitoutuneet osakkeenomistajat peräytyvätkin sovitusta kaupasta.

Seuraavaksi: Tikkurilan tiedote

Tällä hetkellä käynnissä on siis PPG:n ostotarjous, jota Tikkurilan hallitus suosittelee.

Kenenkään muun onkin vaikeampi suositella sitä. Miksi osakkeenomistaja suostuisi tarjoukseen, jonka myötä vain mahdollisesti saisi pitkähkön odotuksen jälkeen 27,75 euroa osakkeelta, kun myymällä osakkeensa pörssissä saisi varmasti ja välittömästi enemmän rahaa?

Tikkurilan hallitus onkin nyt tuumaustauolla ja tiedottanee lähiaikoina joko PPG:n tekemästä korkeammasta tarjouksesta tai siitä, että PPG:n sijaan suositellaankin Akzo Nobelin tarjousta.

Vaarana putoaminen tyhjän päälle?

Pienosakkaan kannalta ikävin tilanne olisi se, että tarjoukset vedettäisiin pois – joko siitä syystä, että yksikään ostajaehdokas ei saisi haluamaansa vähintään 90 prosenttia tai jostain muusta syystä –, ja osakekurssi laskisi takaisin viidentoista euron pintaan, jossa se oli ennen tarjouskilpailua.

Tämä vastaisi sitä, mikä nähtiin Alfa Lavalin Neles-ostotarjouksen kariuduttua sinivalkoiseen naamioväriin sonnustautuneen Valmet-leirin käytyä "puolustustaisteluun".

Pidän tätä skenaariota epätodennäköisenä. Nyt kun on nähty, että teolliselle ostajalle Tikkurilan arvo on selvästi korkeampi kuin mitä pörssissä hinnoiteltiin, ostotarjouksien rauetessakaan kurssi tuskin putoaisi aivan entiselle tasolleen. Ja kun ostajakandidaatteja on ainakin kolme, eiköhän joku niistä tekisi uuden tarjouksen melko pian, jolleivät reaali- ja finanssitalous ennättäisi sitä ennen sakata pahasti.

Tikkurilan tilanne poikkeaa Neleksestä olennaisesti siinä suhteessa, että Tikkurilan kasvolliset omistajat eli Paasikivien Oras Invest on halukas myymään.

Jatkuuko tarjouskilpa?

Osakkeenomistajan kannalta suotuisinta olisi huutokauppaameiningin jatkuminen. PPG voi korottaa tarjoustaan ja knokata Akzo Nobelin syrjään samaan tapaan kuin se jo aiemmin teki Hempelille.

Akzo Nobelilla olisi sen jälkeen mahdollisuus korottaa omaa tarjoustaan ja niin edelleen.

On mahdollista, että huutokaupan käyminen on paitsi aitoa halua ostaa Tikkurila myös kiusantekoa kilpailijalle: vaikka itse ei saisikaan ostaa Tikkurilaa, ainakin saa pakotettua kilpailijan maksamaan siitä enemmän.

Itselläni on pieni rivi Tikkurilaa. Toistaiseksi olen katsonut yhtiöstä käytävää kilpailua sivusta, ja niin taidan jatkaakin.

Jos PPG korottaa tarjoustaan, luvassa voi olla nykykurssia enemmän tai vähemmän. Jos PPG ei korota tarjoustaan, Oras Invest taipunee Akzo Nobelin tarjoukseen (ja maksamaan PPG:lle mahdolliset sanktiot) ja hallitus suosittelemaan sen hyväksymistä. Tällöin markkinat saattavat haistella, josko jostain tulisi korkeampi tarjous. Jos ei tule, Tikkurilan osakekurssi pudonnee Akzo Nobelin tarjouksen tietämille.

Sekin riski on olemassa, että Oras Invest ei suostu myy osakkeitaan Akzo Nobelille ja Akzo Nobel vetää tarjouksensa pois. Silloin jäljelle jää nyt voimassa oleva PPG:n tarjous 27,75 euron hintaan. Tähän skenaarion uskova luultavasti myy osakkeensa pörssissä saman tien.

Oma menettelyni onkin ennemmin psykologiaa kuin taulukkolaskentaa. Mahdollisuuksia ja riskejä arvioimalla ja hinnoittelemalla luultavasti päätyisin myymään nykyhinnalla, mutta ah kuinka harmittaisikaan siinä tapauksessa, että Tikkurila juuri omistukseni myytyäni tiedottaisi PPG:n korkeammasta tarjouksesta?

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Hän omistaa Tikkurilaa.

Rahat, verot, työ & eläke, koti