veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Sota ja inflaatio nyt sijoittajan suurimmat riskit

Sota ja inflaatio nyt sijoittajan suurimmat riskit
16.5.2022

Yksityissijoittajat eivät ole panikoineet ja rynnänneet myymään osakesijoituksiaan, vaikka kevät on ollut poikkeuksellisen hurja. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kauhistuttanut ihmisiä ympäri Eurooppaa ‒ ja etenkin suomalaisia.

Sodan alettua pörssikurssitkin putosivat meillä syvemmälle kuin useimmissa muissa maissa. Toisaalta kurssit myös kääntyivät pohjilta ylöspäin ällistyttävän nopeasti. Ilmankos kaupankäyntitilastot paljastavat, että maaliskuussa suomalaisia sijoittajia pyöri pörssissä ostohuumassa.

Sota on vaikuttanut useimpien sijoittajien toimintaan ainakin jollain tavalla, kertoo tuore sijoittajabarometri. Barometrikyselyn vastaajista 30 prosenttia kertoi olleensa tavallista passiivisempia, kun taas 22 prosenttia kertoi lisänneensä salkkunsa osakepainoa eli ostaneensa tavallista enemmän osakkeita. Seitsemän prosenttia on vähentänyt osakepainoaan.

Poikkeustilanteiden vaikutukset sijoituspäätöksiin Kuva: Suomen Osakesäästäjät, Pörssisäätiö, Viisas Raha -lehti

Noin neljännes (24 %) vastaajista sanoi, että sodalla ei ole ollut vaikutusta heidän sijoituspäätöksiinsä.

Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha -lehden teettämän barometrikyselyn aineisto kerättiin maalis-huhtikuun vaihteessa. Vastaajat ovat Osakesäästäjien jäseniä ja Pörssisäätiön uutiskirjeen tilaajia.

Sijoittajan riskeistä kysyttäessä 66 prosenttia piti tällä hetkellä suurimpana riskinä inflaation kiihtymistä. Lähes yhtä moni, 63 prosenttia, piti suurimpana riskinä lisäksi sodan eskaloitumista. Taloussuhdanteen heikkeneminen oli pahin uhka 53 prosentin mielestä. Vastaajat saivat valita monta vaihtoehtoa, ja nuo kolme nousivat selvästi vakavimmiksi riskeiksi.

Toimialoista vastaajia kiinnostivat sijoituskohteena eniten pankit ja rahoitus, kakkosena oli energia- ja raaka-ainesektori.

Yhtiövalinnoissa haetaan nyt vakautta. Vastaajien mielestä kiinnostavimpia kotimaisia pörssiyhtiöitä ovat vanhaan tapaan Sampo ja Nordea. Kolmospaikalle kiilasi Neste. Ulkomaisten yhtiöiden top 3 on yllätyksetön: Tesla, Apple, Microsoft.

Osakekurssien kehitys seuraavien 6 kuukauden aikana Kuva: Suomen Osakesäästäjät, Pörssisäätiö, Viisas Raha -lehti

Ulla Simola

INFLAATIO | Millaiset toimialat ja yhtiöt voivat pärjätä parhaiten kiihtyvässä inflaatiossa? Lue juttu toukokuun Taloustaidosta. Lehti ilmestyy 18.5.2022.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti