veronmaksajat.fi

RAHAT

Sijoittajan turvasatamille taas tarvetta?

Sijoittajan turvasatamille taas tarvetta?
13.12.2016

Politiikan tapahtumat maailmalla ovat lisänneet osakesäästäjän riskiä, mutta yllätykset voivat tarjota myös ostopaikkoja. Löytyykö Taloustaidon pörssilistan kärjestä tärppejä riskejä kaihtavalle sijoittajalle?

Vaikka Brexitin ja USA:n vaalien vaikutukset maailman pörsseihin jäivät yllättävän laimeiksi, riskitasot markkinoilla ovat kohonneet. Katseet ovat kääntyneet kohti tulevaa. Ainakin Italiassa, Hollannissa, Ranskassa ja Saksassa on luvassa kansanäänestyksiä tai vaaleja, joiden vaikutukset voivat ulottua koko euroalueen talouteen.

Jos vaihtoehtoiset, eurokriittiset kannat saavat vallan, edessä voi olla huolestuttava kierre.

”Euroopassa uhkaa käydä niin, että koko ajan jossain äänestetään, ja koska kansa on tyytymätöntä, koko ajan vaihtoehtoinen populistinen ratkaisu on tapetilla. Myös Suomessa perussuomalaiset nuoret puhuvat jo fixitistä. Jos tähän kierteeseen joudutaan, jossain vaiheessa todennäköisesti jokin maa lähtee eurosta. Kun Pandoran lipas avataan, sitä ei saa enää kiinni”, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén maalaa.

Vilénin mielestä sijoittajan on hyvä varautua markkinoilla heiluntaan ja vähintäänkin tiedostaa riskit, jotka liittyvät euron mahdolliseen hajoamiseen, talousuudistusten perumiseen ja vapaakaupan suitsemiseen.  

EKP tiukentaa rahahanoja

Euroopan vaalitulokset voivat heijastua myös Helsingin pörssin kurssikehitykseen, sillä listayhtiöiden liikevaihdosta peräti kaksi kolmasosaa tulee Euroopasta.

Toisaalta sijoittajilla ei ole edelleenkään oikein vaihtoehtoja osakkeille. Jopa Italian valtion korko on nollan prosentin tuntumassa, vaikka maa on ajautunut historiassa useampiakin kertoja vararikkoon. Rahojen virtaamista osakemarkkinoille voi hidastaa kuitenkin, jos Euroopan keskuspankki alkaa vetäytyä osto-ohjelmistaan. Vilénin mielestä siihen menee korkeintaan vuosi.

”EKP:n on pakko ilmoittaa vetävänsä elvytystä takaisin ennen Saksan vaaleja, koska muuten nykyiset vallassa olevat puolueet eivät voi mennä vaaleihin. Taloudessa mennään nyt politiikka edellä”, Vilén arvioi.

Vaikka epävarmuus markkinoilla on kasvanut, sijoittaja voi kääriä osakemarkkinoilla myös mukavia voittoja. Vaalit saattavat nimittäin laukaista pörsseissä ylireagointeja, ja rajut kurssinotkahdukset voivat olla houkuttelevia ostopaikkoja.

”Todennäköisesti vaaleihin liittyen nähdään jatkossakin minishokkeja. Brexitin jälkeen oli kunnon dyykkaus, Trumpin jälkeen kurssien notkahdus kesti tunnin”, Vilén kuvaa. 

Osakkeen edullisuus perusteltua?

Jos osakkeille ei ole vaihtoehtoa, mutta riskit ovat koholla ja talouskasvu heikkoa, mitä sijoittajan pitäisi sitten tehdä? Yhtiövalinnassa Vilén unohtaisi nyt toiveet globaalin talouskasvun piristymisestä ja keskittyisi nykytilaan.

”Kannattaa ehkä suosia edullisesti hinnoiteltuja yhtiöitä, jotka eivät ole riippuvaisia globaalin talouskasvun tuomasta vetoavusta. Riski on pienempi, jos ei osta yhtiöitä, joiden arvostus perustuu vahvoihin tuloskasvuodotuksiin”, Vilén sanoo.

Taloustaidon listalla pärjäävät yhtiöt, joissa ainakin teoriassa on keskimääräistä vähemmän riskiä. Listaykköseksi noussut sijoituspalveluyhtiö Privanet ei Viléniä kuitenkaan riskimielessä innosta.

”Privanetin osake on nykyiseen tulokseen suhteutettuna todella halpa. Yhtiön p/e on tälle vuodelle 8 ja osinkotuotto 9 prosenttia. Sijoittajan on kuitenkin tärkeä tiedostaa, että yhtiön tuloksen kestävyyteen liittyy varsinkin heikommassa markkinassa oleellisia riskejä. Yhtiön liiketoiminta on täysin projektivetoista.”

Myös esimerkiksi Fortumin matala arvostus voi olla Vilénin mielestä hyvinkin perusteltu.

”Markkina ei luota, että Fortum pystyy sijoittamaan ison kassansa järkevästi kahden vuoden aikaikkunassa. Jos ostaa silloin, kun on pakko ostaa, se johtaa yleensä huonoihin tuloksiin. Lisäksi puhtaan energian vaihtoehdot ovat nyt todella kalliita, kun taas fossiiliset omaisuuserät ovat halpoja. Se tekee entistä vaikeammaksi Fortumille löytää alihinnoiteltuja kohteita”, Vilén sanoo. 

Sammolla uusi vaihde silmässä

Riskien minimoimisen näkökulmasta Sauli Vilén poimisi Taloustaidon listalta Sammon, joka on pitkästä aikaa aktivoitunut myös yritysjärjestelyjen saralla.

Sampo on tänä syksynä kasvattanut omistusosuuttaan tanskalaisessa Topdanmarkissa 41 prosenttiin. Merkittävät myyntivoitot se saa puolestaan vakuutuskannan myymisestä Danskelle. Myös Sammon osakkuusyhtiölle Nordealle haetaan arvonnousua yritysjärjestelyillä. Esillä on ollut mahdollinen fuusio hollantilaisen ABN Amron kanssa.

”Sijoittajan kannalta on positiivista kuulla, että Sampo on aktivoitunut yritysjärjestelyissä, sillä historiallisesti Sampo on tehnyt yritysjärjestelyillä valtaosan arvostaan. Sampo on nyt selvä isäntä Topdanmarkissa. Kun aiemmin Topdanmark on ostanut omia osakkeitaan, nyt se alkaa maksaa osinkoa. Se vahvistaa Sammon osinkonäkymiä. Sammon osinkovirta pysyy erittäin hyvänä ja kasvavana.”

Pieniriskisenä Vilén pitää myös toimistohuonekaluja valmistavaa Martelaa, jonka uusi toimitusjohtaja on pannut vuoden aikana tuulemaan.

”Martelan kurssi on kaksinkertaistunut tänä vuonna, mutta se voi edelleen nousta. Yhtiö on niin edullinen, ettei sijoittajan tarvitse odottaa merkittävää tulosparannusta”, Vilén sanoo.

Uusi toimitusjohtaja on laittanut toimistokalusteita valmistavan Martelan liiketoimintaa rajulla kädellä kuntoon. Yhtiöstä on karsittu muun muassa tappiollista ulkomaantoimintaa. Yhtiön kurssi on tänä vuonna noin kolminkertaistunut ja tarjonnut osakkeenomistajilleen yli 200 prosentin tuottoa.

IT-palveluyhtiö Siili on antanut jo vakuuttavat näytöt kyvyistäänkasvaa vuosi vuoden jälkeen kannattavasti. Pienuutensa ansiosta yhtiö voi kasvaa edelleen selvästi markkinoita nopeammin.

Finanssikonserni Sampo on aktivoitunut yritysjärjestelyissä. Omistusosuuden kasvattaminen Topdanmarkissa 41 prosenttiin lupailee osakkeenomistajille hulppeita osinkoja myös jatkossa.

Sijoituspalveluyhtiö Privanet on pörssin tuoreita tulokkaita. Osake on yhtiön nykyiseen tulokseen nähden todella halpa, mutta tuloksen pitävyydestä ei ole mitään takeita. Yhtiön liiketoiminnasta vain pieni osa on jatkuvaa.

Sähkönsiirtoverkkonsa myyneellä Fortumilla on muhkea kassa, mutta osinko tuskin säilyy aiempien vuosien tasolla. Osaketta painaa markkinoiden epäily siitä, löytääkö yhtiö järkeviä investointikohteita rahoilleen.

 Millaiset yhtiöt pärjäävät listalla?

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti