veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Saako poika metsäkauppojen arvonlisäveron takaisin?

Saako poika metsäkauppojen arvonlisäveron takaisin?
9.6.2016

Poikani myy metsästään puita ja joutuu arvonlisäverovelvollisena maksamaan arvonlisäveroa, koska liikevaihto (puun myyntitulo) on vähän yli 10 000 euroa. Saako hän maksamansa noin 2 400 euron arvonlisäveron takaisin? Muuta arvonlisäveron alaista liikevaihtoa ei ole. Hän on opiskelija ja elää opintotuella.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa: 

Ei saa. Eteenpäin tilitettävä ja pojalla "lainassa" oleva arvonlisävero ei ole pojan rahaa, vaan hän tilittää sen eteenpäin Verohallinnolle arvonlisäverovähennystensä jälkeen.

Koska poikanne on arvonlisäverovelvollinen, hän saa vähentää  Verohallinnolle tilitettävistä arvonlisäveroista metsätalouteen liittyviin hankintoihinsa sisältyvän arvonlisäveron. 

Arvonlisäverotuksessa sovellettavan vähäisen liiketoiminnan ja siihen liittyvän alarajahuojennuksen euromääräisiä rajoja korotettiin 1.1.2016. Verovelvollisuuden alaraja nostettiin 8 500 eurosta 10 000 euroon ja verovelvollisuuden alarajaan liittyvän verohuojennuksen yläraja 22 500 eurosta 30 000 euroon.

Metsätaloudesta saatavaa vastiketta, kuten puun myyntituloa, ei kuitenkaan lasketa mukaan alarajahuojennukseen oikeuttavaan liikevaihtoon eli sääntö ei auta poikaa.

Puun myyntitulo on pääomatuloa, ja se voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon vuodessa voi nostaa opintotukea. Lisätietoja opintotukiasiasta saa esimerkiksi Kelan verkkosivuilta

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti