veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Rahanpesun valvontarekisteri – yrittäjä, älä maksa liikaa rekisteröitymisestä

Rahanpesun valvontarekisteri – yrittäjä, älä maksa liikaa rekisteröitymisestä
19.11.2019

Aluehallintoviraston pitämään rahanpesun valvontarekisteriin on hakeutunut suuri joukko yrityksiä, jotka ovat virheellisesti ilmoittaneet tarjoavansa yrityspalveluita. Yrityspalvelun tarjoajilta perittävä rekisteröintimaksu on 355 euroa, kun normaali rekisteröintimaksu on 200 euroa.

Useat elinkeinonharjoittajat ovat mieltäneet yrityspalveluiden tarkoittavan mitä tahansa yrityksille tarjottavien palveluiden tarjoamista sen rahanpesulain mukaisen määritelmän sijaan.

Rahanpesulaissa yrityspalveluiden tarjoamisella tarkoitetaan seuraavien palveluiden tarjoamista liiketoimintana kolmannelle osapuolelle:

1. Yhteisön perustaminen toimeksiannosta. Siten esimerkiksi valmisyhtiöiden kauppaa ei lueta yrityspalveluksi. Myöskään pelkkä avustaminen yhtiön tai muun oikeushenkilön perustamisessa ei ole rekisteröitymistä edellyttävää toimintaa.

2. Yhtiöoikeudellisesti vastuullisena henkilönä, yhtiömiehenä tai samankaltaisessa asemassa muussa oikeushenkilössä toimiminen.

3. Kotipaikan, yritys- tai postiosoitteen tai muiden vastaavien palvelujen tarjoaminen.

4. Ulkomaisen express trustin tai oikeusmuodoltaan samankaltaisen oikeudellisen järjestelyn omaisuudenhoitajana toimiminen Suomessa.

5. Hallintarekisteröinnin hoitajana toimiminen, kun hallintarekisteröinnin hoitaja on merkitty muun kuin julkisen osakeyhtiön osakasluetteloon.

Jos yrityksesi on virheellisesti ilmoittanut yrityspalvelujen tarjoajaksi, ota yhteyttä mahdollisimman pian aluehallintovirastoon tai laita sähköpostia osoitteeseen: osoitteeseen rahanpesu(at)avi.fi.

Aluehallintovirasto on ylläpitänyt rahanpesun valvontarekisteriä 1.7.2019 alkaen.

Rahanpesun valvontarekisteri koskee:

  • rahoitus- ja sijoituspalveluja tarjoavia tahoja,
  • laki-, kirjanpito- ja veroneuvontapalveluita tarjoavia tahoja,
  • tavara- ja taidekauppaa tekeviä, jotka maksavat tai ottavat vastaan käteismaksuja vähintään 10 000 euron edestä,
  • 1.12.2019 lähtien huutokauppoja sekä taide- ja antiikkiliikkeitä, jotka maksavat tai ottavat vastaan vähintään 10 000 euron arvoisia suorituksia.

Lisäksi uusi rekisteri koskee valuutanvaihtajia ja yrityspalveluiden tarjoajia, joiden on myös hakeuduttava uuteen rahanpesun valvontarekisteriin.

Minna Petäinen 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti