veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Paketit voivat juuttua heinäkuussa ruuhkaan – ota viivästykset huomioon jo nyt

Paketit voivat juuttua heinäkuussa ruuhkaan – ota viivästykset huomioon jo nyt
8.6.2021

Heinäkuun alussa voimaan tuleva alv-uudistus voi aiheuttaa ruuhkia pakettiliikenteessä, varoittaa Tulli. Jatkossa kaikista EU:n ulkopuolelta tilatuista tuotteista on maksettava arvonlisäveroa.

Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit täytyy tullata ja niistä on maksettava arvonlisävero 1.7.2021 alkaen. Tähän asti enintään 22 euron arvoisia paketteja ei ole tarvinnut tullata eikä niistä ole mennyt veroa. 

EU:n yhteisellä arvonlisäverouudistuksella voi olla vaikutuksia ulkomaankaupan sujuvuuteen heinäkuussa. Tulli kehottaa verkosta ostajia ottamaan mahdollisen ruuhkan huomioon tilauksissaan jo nyt, sillä usein paketin matka EU:n ulkopuolelta kestää viikkoja.

Tulli on valmistautunut tulevaan muutokseen panostamalla muun muassa lähetysten valvonnan ja tarkastusten sujuvoittamiseen. Tullin asiakaspalveluun on palkattu lisää henkilöstöä.

”Tulli-ilmoitusten vuotuinen määrä nousee nykyiseltä alle miljoonan vuositasolta yli kymmeneen miljoonaan. Kompleksinen uusi tietojärjestelmäkokonaisuus voi joutua koville tämän massan nielemisessä. Olemme testanneet järjestelmien toimivuutta, mutta erilaisista viiveistä johtuen riskejä silti on. Myös kumppanien järjestelmät voivat tuottaa haasteita, samoin tavaroita tilaavien puutteellinen tietämys muutoksesta”, kertoo Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen tiedotteessa.

Saapumispäivä ratkaisee paketin verokohtelun

Vaikka alle 22 euron arvoisen paketin tilaa ennen heinäkuuta, se pitää tullata ja siitä pitää maksaa arvonlisäveroa, jos paketti saapuu perille vasta 1.7.2021 jälkeen. 

Jos tilauksella on kiire, Tulli suosittelee harkitsemaan tarkkaan, mistä tuotteen hankkii.

”Laajojen uudistusten ollessa kyseessä ennakoimattomat ongelmat ovat aina mahdollisia. EU:n ulkopuolelta toimitettavien pakettien toimitusajat ovat usein viikkoja, joten nyt tilatut paketit voivat jumiutua mahdollisiin heinäkuun ruuhkiin”, kertoo tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Miljoonat uudet tullattavat paketit näkyvät todennäköisesti myös Tullin asiakaspalvelun vastausajoissa. Painokallio kehottaa etsimään tullausongelmiin apua Tullin verkkosivuilta. 

”Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun ohjeistus pyrkii vastamaan yleisempiin ongelmiin. Ohjeet tulevat löytymään kootusti uudistuksesta kertovalta Kaikki tullataan -sivultamme”, Painokallio kertoo.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti