veronmaksajat.fi

RAHAT

Näin löydät myytäviä metsätiloja – kuusi askelta metsätilan kauppaan

Näin löydät myytäviä metsätiloja – kuusi askelta metsätilan kauppaan
9.1.2019

Metsäsijoittamien suosion kasvu on nostanut Etelä-Suomen metsätilojen hinnat jo lähelle kipurajaa. Kotiläksynsä tekevä sijoittaja löytää kuitenkin edelleen vakaata tuottoa tarjoavia ostokohteita maamme metsistä.

Näin löydät myytäviä metsätiloja

  • Kiinteistönvälittäjien kautta ja suoraan yksityishenkilöltä toiselle ilman välikäsiä.
  • Tiloja kauppaavat myös suurten metsäyhtiöiden metsäomistuksista vastaavat UPM Bonvesta ja Tornator, joskin molempien tarjonta on tällä hetkellä varsin vähäistä.
  • Metsähallituksella on myynnissä metsätiloja Laatumaa.fi-nettipalvelussa.
  • Myynnissä oleviin metsäkiinteistöihin voi tutustua esimerkiksi Etuovi- ja Oikotie-nettiportaaleissa tai suoraan kiinteistönvälittäjien nettisivuilla. Esimerkiksi Metsätilat.fi on nettipalvelu, jossa metsänhoitoyhdistyksiä lähellä olevat kiinteistönvälitysliikkeet esittelevät myytäviä kohteita.
  • Metsamaa.fi on puolestaan Metsälehden metsätilakauppojen nettipalvelu.
  • Monien välittäjien nettisivuilla on myytävien kohteiden ohella myös hyödyllistä tietoa ja opastusta metsän ostajalle ja myyjälle.
  • OP tarjoaa puolestaan op-metsa.fi -sivustolla ilmaista palvelua, jossa voi tehdä pika-arvion Suomessa sijaitsevan metsäpalstan puustosta ja puuston arvon kehityksestä. Palvelu yhdistää julkisesti saatavilla olevaa metsätietoa Metsäkeskuksesta, Maanmittauslaitoksesta ja Luonnonvarakeskuksesta.

Kuusi askelta metsätilan kauppaan

Metsätilan ostaminen on kiinteistökauppaa, joten se ei prosessiltaan eroa kovin paljoa omakotitalon hankkimisesta. Varaudu myös varainsiirtoveroon. Lisäksi ostaja joutuu maksamaan rekisteröintikulut. 

  1. Ostaja tekee palstasta ostotarjouksen, jonka myyjä joko hyväksyy tai hylkää. Välittäjien kautta myynnissä oleville kohteille asetetaan usein määräaika, johon mennessä kirjallinen tarjous tai nettisivujen kautta tehtävä tarjous on jätettävä.

  2. Tarjouksen mitoittamista voi helpottaa se, että useimmissa myynti-ilmoituksissa on ilmoitettu pyyntihinta. Se on tosin vain myyjän käsitys metsäpalstan arvosta, joten ostajan on syytä perehtyä huolella palstan ominaisuuksiin ja tehdä oma arvio sopivasta hinnasta. 

  3. Kiinteistönvälittäjän palkkion maksaa yleensä metsätilan myyjä.

  4. Ostaja joutuu puolestaan maksamaan kauppahinnan ohella myös varainsiirtoveron, joka on neljä prosenttia kauppahinnasta.

  5. Ostajalle lankeaa lisäksi kauppaan liittyviä rekisteröintikuluja. Kun maa vaihtaa omistajaa, on uuden omistajan rekisteröitävä omistusoikeutensa ja pyydettävä Maanmittauslaitokselta lainhuudatusta. Se maksaa 119 euroa. 

  6. Jos metsäpalsta on isommasta kiinteistöstä irrotettava määräala, siitä on muodostettava itsenäinen kiinteistö lohkomalla. Maanmittauslaitoksen perimä lohkomiskulu on 850 euroa ja siitä ylöspäin riippuen tilan koosta. Sadan hehtaarin määräalan lohkominen maksaa 2 300 euroa.

Matti Remes

Lue joulukuun Taloustaidosta Sijoittajan katse kääntyi metsään -artikkeli. Voit lukea jutun myös Taloustaidon näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt Veronmaksajien verkkopalvelun käyttäjäksi.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti