veronmaksajat.fi

RAHAT

Mistä pankista tallelokero tai asiakirjasäilytys? Vertailimme hinnat

Mistä pankista tallelokero tai asiakirjasäilytys? Vertailimme hinnat
26.6.2018

Kun asiakirjat ja sopimukset sähköistyvät, pankkien tallelokeroiden tarjonta ja kysyntä vähenevät. Jos etsii säilytyspaikkaa esimerkiksi testamentille, pankin asiakirjasäilytys on yksi vaihtoehto. Vertailimme tallokeroiden ja asiakirjasäilytyksen saatavuuden ja hinnat.

Kuusi pankkia yhdeksästä tarjosi kesäkuussa 2018 asiakkailleen tallelokeron tai asiakirjasäilytyksen tai molemmat.

Danske Bank, Nooa Säästöpankki ja S-Pankki eivät tarjoa tallelokeroita lainkaan. Tallelokeroiden määrä näyttää pienentyneen nopeammin kuin lokeroiden käyttö.

Tallelokeron avaava asiakas saa sopimusehdot, joissa kerrotaan, mitä tallelokerossa voi säilyttää.

Hinnat liki entisellään

Pankit tarjoavat tallelokeroita ja asiakirjasäilytystä ensisijaisesti omille asiakkailleen. Hintoihin vaikuttavat asiakkuus ja tallelokeroiden koko. Pankeille parhaat asiakkaat maksavat palveluistaan vähiten.

Taloustaito.fi vertaili pankkien säilytystarjonnan myös kahtena viime kesänä. Kuluneena vuotena vain OP Helsinki on nostanut hintaa, isoimman tallelokeron vuokra nousi 30 eurolla vuodessa.

OP Helsingin operatiivinen johtaja Päivi Jääskeläinen kertoo, että tallelokeroiden käyttö vähenee jo siksi, kun konttorit vähenevät.

”OP Helsingissä on tallelokeroita seitsemässä konttorissa, mutta vapaita tallelokeroita on vain vähän. Kysyntä ylittää tallelokeromäärän”, Jääskeläinen päivittää.

Hänen mukaansa tallelokero on hyvä paikka lähinnä tunnearvoa tai rahallista arvoa sisältävien esineiden säilytykseen. Näitä ovat korut, timantit ja vanhat paperivalokuvat. Toisaalta näille hyvä vaihtoehto on kodin paloturvallinen kassakaappi, jota varmentaa arvoesineiden vakuuttaminen.

Hyvälle asiakkaalle alennusta

Vertailun edullisimman pienen tallelokeron saa samoin kuin viime vuonna Ålandsbankenista (35 e/vuosi) ja Suupohjan Osuuspankista (36 e/vuosi). Vertailun kookkain eli 64 senttiä korkea tallelokero on yhä Ålandsbankenissa.

Ålandsbankenin markkinointi- ja viestintäjohtaja Crista Tammela vastasi kesäkuun alussa, että vapaita tallelokeroita oli vain Turun konttorissa.

Kallein lokero löytyy viime vuoden lailla Nordeasta, jossa 45 cm korkea lokero maksaa muille kuin Nordean Private- ja Premium-asiakkaille 360 e vuodessa.

Mitä lisäkuluja?

Jos kadottaa tallelokeronsa avaimen, joutuu maksamaan lukon vaihtamiskulut. Todellisten kulujen lisäksi pankki perii ”avainmaksun”: Handelsbanken 85 euroa, Aktia 80 euroa, Nordea ja Ålandsbanken 50 euroa  sekä OP Helsinki 25 euroa. Suupohjan Osuuspankki lienee edullisin. Se veloittaa avaimesta 20 euroa ja lukonvaihdosta 30 euroa.

Jos lopettaa tallelokeronsa käytön, yleensä pankki veloittaa lokeron sisällön luetteloimisesta ja pöytäkirjan tekemisestä. Tästä Nordea perii vähintään 50 euroa, Aktia 25 euroa ja Suupohjan Osuuspankki vähintään 20 euroa. OP Helsinki veloittaa tästä sadan euron ja Ålandsbanken 220 euron tuntipalkan mukaisesti.

Vertailussa pankkien tallelokerot

Hyvä asiakas maksaa säilytyksestä yleensä vähiten.

Pankki

Hinta, e/vuosi*

Muutos vuodesta 2017, e

Aktia

 42-168

 0

Handelsbanken

 85-100

 0

OP Helsinki

 60-180

 0–30

Nordea

 84-360

 0

Suupohjan OP

 36

 0

Ålandsbanken

 35-240

 0

*Vaihteluvälin alin hinta pienimmästä tallelokerosta parhaille asiakkaille, ylin hinta isoimmasta lokerosta muille asiakkaille.

Isot erot asiakirjan käsittelymaksuissa

Pankit tarjoavat asiakirjasäilytystä esimerkiksi kauppakirjoille, asunto-osakekirjoille, perukirjoille, perinnönjakokirjoille ja talletustodistuksille.

OP Helsingin Päivi Jääskeläinen sanoo, että useimmiten asiakirjasäilytys on asiakkaalle parempi vaihtoehto kuin tallelokero.

”Asiakirjasäilytys on turvallinen ja joustavampi kuin tallelokero, sillä asiakirjat voi tilata mihin tahansa osuuspankin konttoriin”, Jääskeläinen vertaa.

Nordea hinnoittelee säilyttämänsä asiakirjat kahdenlaisesti: testamentin, lahjakirjan ja avioehdon säilytys maksavat kukin kaksi euroa kuukaudessa kappaleelta. Asunto- tai kiinteistöosakkeen, panttikirjan sekä muiden asiakirjojen ja sopimusten kuukausittainen veloitus on kolme euroa kappaleelta.

Nordea on vuoden aikana selvästi alentanut varsinkin Premium-asiakkaidensa – eli toiseksi parhaan asiakasryhmänsä – asiakirjasäilytyksen maksuja. Parhailta eli Private-asiakkailta Nordea ei peri asiakirjasäilytysmaksua.

Säilytysmaksujen lisäksi useimmat pankit veloittavat asiakirjan noudosta, muutama pankki veloittaa myös asiakirjan jätöstä.

Näissä käsittelykuluissa erot ovat jopa kymmenkertaiset. Nordea veloittaa muiden kuin Private-asiakkaidensa asiakirjasäilytyksestä 50 euroa käyntikerralta. OP Helsinki veloittaa sekä jätöstä että noudosta viisi euroa.

Selvästi edullisin asiakirjojen säilytysmaksuissa on kuitenkin Suupohjan Osuuspankki, joka ei veloita asiakirjan jätöstä eikä asiakirjan nostosta.

Handelsbanken, Danske Bank ja S-Pankki eivät tarjoa asiakirjasäilytyspalveluja.

Vertailussa asiakirjasäilytys

Yhden paperisen asiakirjan säilytys voi maksaa nollasta 60 euroon.

Pankki

Hinta, e/vuosi*

Muutos vuodesta 2017, e

Aktia

 60*

 0

OP Helsinki

 21,6

 0

Nooa Säästöpankki

 40

 0

Nordea

 0-36**

 -26,20 - -7,35**

Suupohjan OP

 24-48**

 0

Ålandsbanken

 48

 0

*Aktialla paperimuotoisten asiakirjojen säilytys 1,5 e/kpl/kk, kuitenkin vähintään 5 e/kk.

**Vaihteluvälin alin hinta parhaille asiakkaille, ylin hinta muille asiakkaille.

Hannu Kaskinen

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti