veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Maksukortti lompakkoon ja lomalle – maksa kortillasi turvallisesti ulkomailla

Maksukortti lompakkoon ja lomalle – maksa kortillasi turvallisesti ulkomailla
23.7.2019

Maksaminen kortilla sujuu näppärästi matkoilla, mutta lisävalppaus ulkomailla on aina paikallaan. Tässä yhdeksän vinkkiä turvallisemmasta maksamisesta lomalla.

1. Suojaa tunnusluku

Teknisesti korttimaksaminen hoituu ulkomailla samalla tavalla kuin kotimaassakin  Kun naputtelet numerot maksulaitteeseen tai automaattiin, suojaa tunnuslukusi esimerkiksi kädellä peittämällä.

2. Varmista summa

Varmistu summasta, ennen kuin hyväksyt maksun. Pyydä kuitti myös mahdollisista epäonnistuneista maksutapahtumista. Kuitit kannattaa säilyttää, jotta korttilaskun voi tarkistaa.

Jos huomaat veloituksissa epäselvyyksiä, ota viipymättä yhteyttä oman korttisi myöntäneeseen pankkiin.

3. Vahdi maksukorttiasi

Tarkista säännöllisesti, että korttisi on tallessa. Kun maksat, maksukortti on hyvä pitää aina näköetäisyydellä. Myyjällä ei pitäisi olla mitään syytä viedä korttia pois kassalta tai asiakkaan luota. 

4. Säädä käyttörajat

Tarkista maksukorttisi käyttörajat ennen matkalle lähtöä, jotta vältyt ylimääräiseltä harmilta, jos käyttöraja on liian alhainen. 

5. Tarkista maarajaukset

Monet pankit tarjoavat korteilleen maantieteellisia rajauksia. Tarkista maksukorttisi maarajaukset ja muuta niitä tarvittaessa.  

6. Kirjaa ylös sulkupalvelun puhelinnumero 

Jos korttisi katoaa matkalla, ilmoita siitä viipymättä omaan pankkiisi. Tätä varten on hyvä tallettaa oman pankin sulkupalvelun puhelinnumero kännykkään ja vaikkapa vielä paperille matkalaukkuun, jos puhelin häviää kortin mukana.

7. Ota matkalle ainakin kaksi maksukorttia

Matkalle kannattaa ottaa mukaan ainakin kaksi maksukorttia ja jättää toinen talteen esimerkiksi hotellihuoneen kassakaappiin. 

8. Maksa paikallisessa valuutassa

Kauppa voi myös tarjota mahdollisuutta maksaa euroissa paikallisen valuutan sijaan. Nyrkkisääntönä voi pitää, että maksaminen paikallisessa valuutassa on suomalaiselle matkailijalle edullisempaa kuin euroissa.

9. Tarkkaile palvelumaksuja

Korttimaksamisesta saatetaan periä ulkomailla ylimääräinen palvelumaksu. Voit tarkistaa mahdollisen palvelumaksun kauppiaalta ennen maksamista. Ilman kauppiaan asettamia palvelumaksuja korttimaksamisen kulut ovat yleensä matalammat kuin käteisen rahan nosto. 

MOBIILIMAKSAMINEN Korttiin perustuva mobiilimaksamisen sovellus toimii käytännössä siellä missä lähimaksukin. Selvitä pankistasi, tarjoaako se mobiilisovelluksessa toimivaa sähköistä versiota maksukortistasi. Vaikka mobiilimaksaminen tyypillisesti käyttää lähimaksutekniikkaa, mobiilimaksamisessa ei ole lähimaksun ylärajaa, vaan silloin voimassa ovat samat käyttörajat kuin fyysiselläkin kortilla. 

Vinkit: Nets

Minna Petäinen

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti