veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

"Kylmäävä sähkösopimukseni halpeni silmissä, mutta kukaan ei säästy energiakurimukselta"

"Kylmäävä sähkösopimukseni halpeni silmissä, mutta kukaan ei säästy energiakurimukselta"
15.9.2022

Halusin tarkistaa yhden jutun sähköyhtiöstäni ja menin siksi yhtiön verkkosivuille. Hups, sivut olivatkin näköjään kaatuneet. Myöhemmin etusivulle ilmestyi lätkä, joka kertoi asiakaspalvelun ruuhkautuneen sähkön markkinatilanteen vuoksi.

Päätin huvikseni katsoa, millaisen sähkösopimuksen yhtiössä voisi tällä hetkellä tehdä. Hups, ei näköjään minkäänlaista – yhtään sopimustyyppiä ei tullut valittavaksi.

Minulla on yhtiössä sopimus, joka oli tehdessä järkyttävän kallis, mutta osoittautui pian jopa edulliseksi. Nyt toivon vain, että firma pysyy pystyssä. Sähkösopimuksissa ovat vaihtoehdot käyneet vähiin.

Asuntojen lämmitystavat 2020 Lähde: PTT/Tilastokeskus

Energian poikkeuksellinen kallistuminen on vetämässä asumismenot kovaan kasvuun. Pellervon taloustutkimuksen mukaan kotitalouksien maksaman sähkön hinnan odotetaan tänä vuonna nousevan 50 prosenttia ja kevyen polttoöljyn 79 prosenttia. Kaukolämpö kallistunee keskimäärin 7 prosenttia, mutta paikoin paljon enemmän.

Energiakeskustelu on pyörinyt pientaloasukkaiden ongelmissa, sillä heihin hintojen nousu iskee nopeimmin. Kukaan ei kuitenkaan säästy kurimukselta. Kerrostaloissa asuvat joutuvat aikanaan maksamaan nousevia vastikkeita ja vuokria.

Tosin Nordea varoittaa vuokranantajia siitä, että osa asuntokustannusten noususta jää aluksi heidän piikkiinsä. Kun vuokratarjontaa on paljon, kaikkia kuluja ei voi syöttää vuokraan.

Asuntorahoittaja Hypo huomauttaa, että vuokralaisella voi tällä hetkellä olla hyvä mahdollisuus säästää vaihtamalla asuntoa. Jotkut vuokranantajat ovat mainostaneet yhden ilmaisen kuukauden ”tarjouksia”. Ilmainen kuukausi tarkoittaa yli kahdeksan prosentin vuokranalennusta ensimmäiselle asumisvuodelle.

Nordean mukaan vuokratuottojen kutistuminen on innostanut sijoittajia myymään yksiöitään, mikä on hieman laskenut yksiöiden hintoja.

Yleisesti ottaen asuntomarkkinoilla on kaupankäynti hidastunut. Esimerkiksi kiinteistönvälittäjä Sp-Koti arvioi, että markkinatilanne jatkuu lähikuukaudet vaisuhkona, mutta uskoo kuitenkin hintakehityksen pysyvän hienoisesti plussan puolella myös ensi vuonna.

Asunton hinnat kaksiot e/m2 Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL Ry/ KVKL-HSP-hintaseurantapalvelu

Hypo taas ennustaa, että asuntohinnat kääntyvät laskuun kautta maan ja laskevat puolisen prosenttia vielä ensi vuonna. Pääkaupunkiseudulla lasku on tänä syksynä jyrkempää kuin muualla.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti