veronmaksajat.fi

RAHAT

Kurssinousija vai osinkoyhtiö? Tässä ovat vuoden 2018 kiinnostavimmat osakkeet

Kurssinousija vai osinkoyhtiö? Tässä ovat vuoden 2018 kiinnostavimmat osakkeet
20.12.2017

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Minkä osakkeen matkassa ei tule tylsää? Mistä mahtaisi lohjeta mojovaa kurssinousua?

Kysyin Helsingin pörssiä työkseen tai vakavaksi harrastuksekseen seuraavilta henkilöiltä näkemyksiä vuoden 2018 kiinnostavimmista osakkeista. "Kiinnostavan" kukin haastateltava sai määritellä niin kuin itse halusi. Valinnat eivät ole ostosuosituksia eivätkä veikkauksia vuoden kovimmista kurssiraketeista.

Mainintoja saa hyvin kirjava joukko kotimaisia yhtiöitä. Niiden tutkiminen mahdolliseksi omaksi seuraavaksi sijoituskohteeksi sopii hyvin joulun välipäivien puuhasteluksi. Tämä palsta ilmestyy seuraavan kerran ensi vuoden alussa.

Näiden osakepoimintojen myötä: Hyvää joulua ja menestyksekästä sijoitusvuotta 2018! 

Tomi Lahti: SSH ja Honkarakenne

Yksityissijoittaja Tomi Lahti etsii kiinnostavimmiksi poimimillaan osakkeilla kurssinousua – korkea riski, korkea tuotto! Hänen valintansa ovat tietoturvayhtiö SSH ja hirsitalovalmistaja Honkarakenne.

"Nämä eivät ole mitään osinkopapereita eivätkä sovi riskinkarttajille", hän varoittelee.

Suositusta ja seuratusta zijoittaja-Twitter-tilistään tunnettu Lahti omistaa kumpaakin yhtiötä myös itse.                           

"SSH:lle kuluva vuosi on ollut selvä pettymys. Luvut ovat edelleen huonot, mutta paljon positiivista on tapahtunut: patenttirintamalla ensimmäinen lisenssisoppari itsenäisyyspäivänä, kassavirta positiivinen kolmannella neljänneksellä, kulupuoli kontrollissa", Lahti luettelee.

"Kesällä suunnatusta annista mukaan tuli muun muassa eläkevakuuttajia hintaan 2,05 euroa per osake. Täysipäiset ja isopalkkaiset eläkevakuuttajien salkunhoitajat ovat ostaneet kalliimmalla, ja nyt taviksille tarjotaan pääsyä samaan junaan alle kahden euron!"

Eikä kyberturvan iso kuva ole muuttunut, Lahti uskoo.

"Näkeehän sen Nixun ja F-Securen tämän vuoden kurssikehityksistä. Ensi vuonna vihdoin SSH:n vuoro? Käsittääkseni yritys on nyt selvästi paremmassa asennossa kuin viime kesän suunnatun annin aikana."

Honkarakenteeseen Lahti kertoo hypänneensä mukaan "(Erkki) Etolan peesissä" reilussa kolmessa eurossa, vaikka oli saanut yhtiöstä vinkkiä jo kurssin ollessa euroa alempana.

"Markkina-arvo on vieläkin vaatimaton, noin 20 miljoonaa euroa. Honkarakenne ei tarjoa enää pelkästään idän rahamiesten ökyhuviloita vaan esimerkiksi hirsisiä päiväkoteja. Puurakentamisen suosio kasvaa, Honka hyötyy. Kulminaatiopiste oli venäläisten epäonnistunut lunastusyritys."

"Honkarakenne on niin sanottu parrunpätkäosake, joka voi tuplata arvonsa myös ensi vuoden aikana. Riskinä pidän sitä, miten ketterä Honka on rakentamaan pienempiä taloja ja päiväkoteja, kun on totuttu isoihin palatseihin.

"Viimeisin mutta ei vähäisin argumentti: jos on itse lähes satavuotiaan hirsitalon tyytyväinen asukas, niin pakkohan se on Honkaakin omistaa!"

Juha Varis: Orion ja peliyhtiöt

Danske Invest Suomi Osake -rahaston salkunhoitaja Juha Varis nostaa kiinnostaviksi seurattaviksi yhtiöiksi Orionin ja Helsingin pörssin peliyhtiöt Rovion, Remedyn ja erityisesti Next Gamesin. Niiden kyydissä ei ole ollut tylsää ainakaan kuluneena vuotena.

"Jos osakekurssi on aina oikeassa, niin mitä Orionissa on oikein tapahtunut tänä vuonna? Lääkeyhtiön kurssikehityksen voisi olettaa liikkuvan linjassa yhtiön lääkemyynnin, tuotekehityksen ja tuloksen etenemisen kanssa. Orionin osakekurssi on ollut varsinaisessa vuoristoradassa: alkuvuonna osakekurssi nousi liki 50 prosenttia ilman merkittäviä uutisia, ja monet ihmettelivät, minä mukaan lukien, mistä oikein on kysymys. Nousu katkesi kuin kanan lento, kun toisen neljänneksen hieman odotuksia heikompi tulos julkaistiin."

"Kolmaskin neljännes oli heikko, mutta johto piti näkymät ennallaan. Yhtäkkiä ollaan joulukuussa tilanteessa, että Orion kurssi oli laskenut puolet vuoden huipuiltaan ja se on 25 prosenttia alempana kuin tammikuun alussa. Tuotekehityksestä ei ole kuulunut mitään koko vuoden aikana, mutta parin lääkkeen osalta pitäisi saada uutisia maaliskuuhun 2018 mennessä ja tärkeimmästä kehityksen alla olevasta lääkkeestä kesään 2018 mennessä. Voisiko Orionin osakekurssi liikkua ensi vuonna enemmän fundamenttien kuin muiden tekijöiden perusteella?" Varis kysyy.

Peliyhtiöitä Helsingin pörssissä ja First Northissa jo kolme kappaletta.

"Lisääkin lienee tulossa, jos IPO-ikkuna pysyy auki", Juha Varis arvioi.

Kolme julkisen kaupankäynnin kohteena olevaa suomalaista pelifirmaa ovat keskenään hyvin erilaisia. Kiinnostavaa kehitystä Varis povaa esimerkiksi First Norhissa noteerattavalle Next Gamesille.

"Next Games on ilmoittanut kehittävänsä muun muassa uuteen Blade Runner -elokuvaan liittyvää mobiilipeliä, ja lisäksi se kehittää hyvin myyvästä zombi-mobiilipelistään laajennetun todellisuuden versiota. Pelkkä esittely-trailerin ilmestyminen nettiin nosti yhtiön osakekurssia 50 prosenttia, vaikka itse pelin julkaisu tapahtuu vasta ensi vuoden puolella. Saa nähdä, missä aikataulussa pelit saadaan markkinoille ja millaista kiinnostusta ne herättävät, mutta osakekurssi liikkunee uutisten tahtiin. Yhtiö tarvitsee uuden kasvumoottorin viemään liikevaihdon seuraavalle tasolle, sillä kolmannen neljänneksen tuloslukujen valossa nykyisen pelin kasvuvauhti osoitti hidastumisen merkkejä." 

Laura Linkoneva: Hoivatilat ja Lehto

Nuorten Osakesäästäjien puheenjohtaja, finanssialaa opiskeleva Laura Linkoneva luottaa Pertti Huuskos -yhtiöihin: Technopoliksen isänä tunnettu Huuskonen johtaa puhetta niin Suomen Hoivatilojen kuin Lehto Groupin hallituksessa.

"Molemmat yritykset kasvavat hurjaa vauhtia, ja kumpikin tekee rakentamista mielenkiintoisella tavalla. Hoivatilat osuu juuri tähän saumaan, kun kunnat etsivät uusia ratkaisuja ja niillä on rohkeutta ja halua hoitaa hoivabisnes vuokrakiinteistöillä ilman pääomien sitoutumista. Yksityinen hoivabisnes on kasvussa, ja pitkät vuokrasopimukset lämmittävät kassavirrasta huolehtivaa sijoittajaa", Linkoneva sanoo.

"Näen Lehdon talousohjatun rakentamisen taas osuvan nykyiseen asuntosijoitusbuumiin. Moduulirakentamisella ei saa ehkä juuri sellaista asuntoa kuin itse haluaa, mutta niitä on houkuttelevaa ostaa sijoitusasunnoiksi markkinoita edullisemman hinnan takia", hän perustelee.

"Nämä yhtiöt eivät välttämättä ole vielä vuoden 2018 kurssiraketteja, mutta ne ovat muuten mielenkiintoisia yrityksiä, joita aion napata salkkuun lisää."

Kaksikon lisäksi Linkoneva nostaa jonkinmoiselle odotuslistalle Oriolan.

"Jos poliittinen ilmapiiri olisi toisenlainen, uskoisin Oriolan yllättävän. Apteekkien määrän vapautusta odotellessa!" 

Tom Lindström: Stockmann

Tom Lindström lupaa kertoa, mikä on vuoden 2018 eniten nouseva osake Helsingin pörssissä. Tosin hän kertoo sen vasta reilun vuoden kuluttua.

Kiinnostavimmaksi – merkityksessä vauhdikasta menoa tarjoavaksi – osakkeeksi Cardia Investin toisen sukupolven edustaja nostaa Stockmannin. Tom Lindström on itsekin ostanut tavarataloyhtiötä loppusyksystä alkaen – aiemmin hän ei ole sitä omistanut.

"Stockmann käy parhaillaan muodonmuutosta, joka luo oman jännitysmomenttinsa osakkeenomistajille. Epävarmuus yhtiön tulevaisuuden osalta on suuri, mikä näkyy arvostustasossa. Stockmannin markkina-arvo kävi toissa viikolla jo alle 300 miljoonassa eurossa. Tällä hetkellä markkina-arvo liikkuu 320 miljoonan euron tuntumassa ja p/b-luku on alle 0,3. Yhtiön suurimmat riskit ovat taseen suuri liikearvo ja suuret velat, jotka johtuvat Lindexin hankinnasta. Toisaalta pelkästään Aleksanterinkadun kiinteistön arvo lienee lähes miljardin", Lindström ynnäilee.

"Mikä on Stockmannin kohtalo? Onko tavaratalokonsepti enää kilpailukykyinen kun kauppa siirtyy yhä suuremmassa määrin internetiin? Stockmann mielletään tavarataloksi, vaikka se onkin viime vuosina kehittynyt yhä enemmän kiinteistöyhtiön suuntaan. Ehkä yhtiö muuttuu kiinteistöyhtiöksi Ruotsin NK:n tapaan. Matala arvostustaso ja suuri kiinteistömassa saattavat innostaa, jonkun tekemään yhtiöstä pilkkahintaisen lunastustarjouksen."

"Viime vuonna Stockmannin yhtiökokouksessa äänestettiin osakesarjojen yhdistämisestä, mutta Hartwall-ryhmän esitys kaatui. En pidä mahdottomana, että esitys tulee esille uudelleen ensi kevään yhtiökokouksessa. Hieman suuremmalla preemiolla yhdistäminen voisikin onnistua", Lindström arvelee.

Mika Heikkilä: Stora Enso ja F-Secure

Arvosijoittamisen suomalaisikoni, osakepoimintarahastoja 1990-luvulta alkaen hoitanut Mika Heikkilä nostaa luontevasti kiinnostavimmiksi yhtiöiksi kahden hoitamansa rahaston suurimmat sijoitukset. Arvoperiaatteella sijoittavan Taaleri Arvo Markka Osakkeen ykkössijoitus on metsäyhtiö Stora Enso ja pienyhtiöihin erikoistuneen Taaleri Mikro Markka Osakkeen tietoturvafirma F-Secure.   

"Stora Enso on saanut pitkäaikaisen muutosprosessin käyntiin. Investointitahti rauhoittunee, mikä johtaa osingon nousemiseen lähivuosina. Pakkaaminen kasvaa globaalisti, ja uusi Beihain tehdas on hyvissä asemissa nestepakkauskartongin tuottamisessa Kiinassa. Tulevaisuuden biomateriaalit saattavat osoittautua jättipotiksi niiden korvatessa muovista tehtyjä pakkausmateriaaleja", Heikkilä maalailee.

"Tietoturvan tarve kasvaa kaikkialla tasaisesti ja kovaa. F-Secure on osaava ja neutraalista maasta. Kassaa riittää mahdollisiin valikoituihin yritysostoihin", Taalerin osakesijoitusjohtaja perustelee. 

Viikon trio: Mikro Markan kärkisijoitukset

Mika Heikkilän ja Olli Viitikon hoitama Taaleri Mikro Markka Osake sijoittaa suomalaisiin yhtiöihin, joiden markkina-arvo on enintään 500 miljoonaa euroa. Rahasto poimii osakkeet itsepäisesti markkina-arvopainoista välittämättä.

Rahaston ykkössijoitus marraskuun lopussa oli F-Secure. Kärkikymmeniköstä sijalta seitsemän löytyy toinen tietoturva-alalla toimiva yhtiö, Nixu. Salkussa oli yhteensä 24 yhtiön osakkeita.

Yhtiö Paino salkussa
F-Secure 11,0 %
Exel Composites   8,9 %
Alma Media  6,9 %

Lähde: Taaleri. Tilanne 30.11.2017.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti