veronmaksajat.fi

RAHAT

Kotitaloudet säästävät hiki hatussa – asuntolainan ottaminen hirvittää

Kotitaloudet säästävät hiki hatussa – asuntolainan ottaminen hirvittää
8.2.2024

Monella suomalaisella säästöpossu voi vielä hyvin ja jos lainaa on, sen hoitaminen sujuu useimmilla tunnollisesti. Tulevaisuus kuitenkin huolettaa: säästöjä kerrytetään taloudellisten yllätysten ja eläkepäivien varalle. Asunnon ostamiseen on vain harvalla halua, kertoo OP Ryhmän kysely.

Vaikka taloudessa on nyt paljon huolia ja epävarmuutta, puolet suomalaisista pitää omaa taloudellista tilannettaan hyvänä tai melko hyvänä. Eniten omaan talouteensa luottavat 50–79 -vuotiaat, kertoo OP Ryhmän tekemä kysely.

Niitäkin joukkoon mahtuu, joilla tilanne omasta mielestä on huono tai erittäin huono. Näin kertoi joka viides vastaaja. Heikoimmassa jamassa olivat ruuhkavuosia viettävät 35–40 –vuotiaat, joista lähes joka kymmenes arvioi taloutensa erittäin huonoksi.

Huonon taloustilanteen ja hintojen nousun vuoksi tingitään

 1. Ravintola- tai kahvilakäynneistä (51 % vastaajista)
 2. Matkustamisesta (44%)
 3. Vaatteista ja jalkineista (42 %)
 4. Ruoasta ja päivittäistavaraostoksista (37 %)
 5. Harrastuksista ja vapaa-ajasta (32%)

Asunnon ostamista oli lykännyt 7 % ja asumisen kuluista (vuokra, asuntolaina) oli tinkinyt 6 %. Sähkön tai lämmityksen käyttöä oli vähntänyt 30 % vastaajista. Viidesosa vastaajista kertoi, että ei ole tarvinnut tinkiä mistään, vaan on kulutettu normaalisti.

Lähteet: OP ja Taloustutkimus 12/2023

Puskureita eniten varttuneilla

Olisi suositeltavaa, että pankkitilillä olisi puskurisäästöjä ainakin 2–3 kuukauden menoja vastaava summa. Vastaajista 69 prosenttia oli kerryttänyt puskuria itselleen. Nuorimmista 18–24 -vuotiaista puskurilla oli varautunut 61 %, kun taas 65–79 -vuotiaista puskurisäästöjä oli kolmella neljästä vastaajasta eli 73 prosentilla.

Säästöjä oli kertynyt tileille melkoisen paljon yli suosituksen: enemmän kuin viiden kuukauden nettopalkan oli säästänyt lähes 40 prosenttia vastaajista.

Mihin säästät tällä hetkellä?

 1. Yllättäviä menoja varten 79 %
 2. Eläkepäiville 27 %
 3. Lomaa tai matkustamista varten 27 %
 4. Kodin hankintoja varten 24 %
 5. Remonttia varten 16 %

Kesämökin hankintaan säästi 4 % ja auton ostamiseen 10 %. Omaa asuntoa varten säästi 13 % vastaajista ja lapsille tai lapsenlapsille säästi 15 %.

Lähteet: OP ja Taloustutkimus 12/2023

Uusi asuntolaina hirvittää

Vastaajista 47 prosentilla oli pankkilainaa, joko asuntoon tai muuhun kohteeseen otettua vakuudellista luottoa. Vakuudetonta kulutusluottoa oli 16 prosentilla ja pikavippejä yhdellä sadasta. Lainattomia vastaajia oli 42 %.

Mihin tarkoitukseen olet ottanut lainaa?

 1. Asuntoa varten (52%)
 2. Opintojen rahoittamiseen (27 %)
 3. Autoon (24 %)
 4. Remonttiin (14 %)
 5. Odottamattomiin ja äkillisiin menoihin (13 %)

Arjen menoihin kuten ruokaan oli ottanut lainaa 12 prosenttia. Sijoittamiseen otettua lainaa oli 6 prosentilla ja yrityksen perustamiseen otettua lainaa yhdellä sadasta.

Lähteet: OP ja Taloustutkimus 12/2023

Vastaajista yli puolet arvioi selviytyvänsä esimerkiksi asuntolainojen korkojen noususta erittäin tai melko hyvin. Optimistisimpia olivat 25–34 -vuotiaat. Noin joka kymmenes vastaaja sanoi selviytyvänsä koronnoususta melko tai erittäin huonosti.

OP Ryhmän mukaan asuntolainan korkojen nousu ei kosketa kaikkia asuntovelallisia. Esimerkiksi noin kolmannes OP Ryhmän asiakkaiden lainoista on korkosuojattu. Arjen talouden palvelujen johtaja Masa Peura kertoo, että osalla asiakkaista oli kuitenkin loppuvuonna haasteita luottojen hoidossa ja maksuhäiriömerkinnät olivat nousussa. Maksuohjelman muutoksia on kuitenkin toistaiseksi tehty vähän.

Asunnon ostaminen seuraavien 12 kuukauden aikana oli suunnitteilla vain seitsemällä prosentilla vastaajista. Asuntomarkkinat kiinnostivat eniten 25–34 -vuotiaita (13 %).

Ajankohta asuntolainan ottamiseen on nyt huono tai erittäin huono, arvioi 43 prosenttia vastaajista. Asuntolainan kuukausikulujen kohtuullisuus nousi vastauksissa tärkeimmäksi lainan ominaisuudeksi.

Mikä sinulle on tärkeintä asuntolainassa?

 1. Kuukausikulujen kohtuullisuus (47 %)
 2. Haluan että asuntolainan kuukausierä pysyy samana (43%)
 3. Haluan pitää korkokulut mahdollisimman pieninä (29%)
 4. Haluan pystyä säästämään lainanlyhennysten ohessa (29%)
 5. Minulle on tärkeää turvata perheeni talous vaikeimmissakin elämäntilanteissa (21%)

Lähteet: OP ja Taloustutkimus 12/2023

OP:n senioriekonomisti Joona Widgrén sanoo, että kotitalouksien korkomenot suhteessa käytettäviin tuloihin ovat nousseet selvästi, mutta eivät ole poikkeuksellisen korkeat. Hän arvelee, että kun inflaatio talttuu, olisi odotettavaa että pidemmällä aikavälillä korot pysyisivät normaalitasolla 2–3 prosentissa.

Joona Widgén 776.jpg

Joona Widgrén, senioriekonomisti, OP Ryhmä

Vaihtuvakorkoiset lainat kurittavat suomalaisia, kun taas monissa muissa maissa asuntolainat on sidottu kiinteään korkoon. Miksi suomalaiset valitsevat niin usein vaihtuvakorkoisen lainan, vaikka kyselyn mukaan lainan kokokulujen pitäminen kurissa on heille tärkeää?

"Suomalaisten mielenlaatu on sellainen, että lainan ottohetkellä ratkaisee se, mikä korko juuri silloin on matalin. Ja valitaan nimenomaan se halvin. Esimerkiksi nyt kun 12 kuukauden euribor on tullut alaspäin, se on uusissa asuntolainoissa 75-prosenttisesti suosituin viitekorko", sanoo Joona Vidgrén.

Kyselyyn vastasi yli 1 600 suomalaista (18–78 vuotiaita) Taloustutkimuksen verkkopaneelissa joulukuussa 2023. Aineisto on painotettu iän, sukupuolen ja alueen mukaan.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti