veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Kotimaan firmoilla USA:n markkinoille – osakkeilla hyvä vire Yhdysvalloissa

Kotimaan firmoilla USA:n markkinoille – osakkeilla hyvä vire Yhdysvalloissa
13.11.2017

Moni kotimainen pörssiyritys tahkoaa tulosta Atlantin takana. Millaiset näkymät näillä ”jenkkiyhtiöillä” on?

Finanssikriisi iski pahasti Euroopan talouteen, mutta Yhdysvallat toipui kriisistä nopeasti ja on porskuttanut vahvasti. Myös tulevaisuus rapakon takana näyttää hyvältä.

”Jenkkien työttömyysaste on nyt neljän prosentin tuntumassa, mikä on finanssikriisiä edeltävä huipputaso ja jota voidaan pitää täystyöllisyytenä. USA:n talousnäkymät ovat hyvät: ostopäällikköindeksit sojottavat ylöspäin ja bkt:n odotetaan kasvavan 2,5 prosentin vuosivauhtia”, Sijoittaja.fi:n perustaja Timo Heikkilä sanoo.

Salkunhoitaja Tomi Paavilainen Finlandia Groupista on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa yritykset tahkoavat USA:n markkinoilla tällä hetkellä ennätyksellisen vahvoja tuloksia. Yrityksille hyvä uutinen olisi myös verouudistus, jota presidentti Donald Trump on ajanut.

”Verouudistus näyttää nyt aiempaa todennäköisemmältä. Yritysveron lasku vaikuttaisi suoraan yritysten nettotuloksiin positiivisesti. Suomalaisista yhtiöistä yritysveroasteen laskemisesta hyötyisivät esimerkiksi Amer Sports, Cargotec, Fiskars, Huhtamäki, Kone, Konecranes, Nokian Renkaat, Uponor ja Wärtsilä”, Paavilainen listaa. 

Trumpin populismi riski markkinoille?

Vaikka talouden näkymät vaikuttavat hyviltä, liittyykö jenkkimarkkinoihin kuitenkin poliittisia riskejä? Donald Trump on vaalikampanjastaan lähtien puhunut protektionismin lisäämisestä, ja pääsääntöisesti kaikki kaupan esteet, kuten tuontitullit, olisivat takaisku USA:ssa toimiville yrityksille.

”Ylivoimaisesti suurin poliittinen uhka ja riski markkinoille on se, mitä Trump tekee Pohjois-Korean kanssa, sekä Venäjän kanssa nokittelu. Jos sellainen riski laukeaa, ensisijaisesti kyse on inhimillisestä riskistä, toissijaisesti siitä, miten riski vaikuttaa markkinoihin”, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan keskusteluissa esiin nousseet tuontitullit kiinalaiselle teräkselle olisivat itse asiassa jopa hyvä uutinen Outokummulle.

Tomi Paavilaisen mukaan markkinoilla on herännyt viime aikoina uusia huolia, kun USA on vaatinut Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusneuvotteluissa uusia tiukkoja ehtoja jäsenmaiden väliseen kauppaan.

”Nafta-sopimuksen purkamisesta on tullut täysin mahdollinen vaihtoehto. Se olisi hälyttävä merkki, sillä se voisi ennakoida USA:n hallinnon ottavan tiukemman kannan kaikkeen ulkomaankauppaan. Tällöin jopa irtautuminen WTO:sta tulisi täysin mahdolliseksi skenaarioksi”, Paavilainen sanoo.

Kuluttajatuoteyhtiöitä sijoittajan salkkuun

Amerikkalaiset pörssiyhtiöt ovat Timo Heikkilän mielestä tällä hetkellä kalliita, ja siksi niiden tuotto-odotus on matala. Sen sijaan kotimaisten pörssiyhtiöiden kautta Amerikan markkinoille voi edelleen olla kannattavaa sijoittaa.

Heikkilä poimii kotimaan USA-yhtiöistä suosikeikseen Nokian, Fiskarsin ja Huhtamäen.

”Yhtiöt ovat houkuttelevasti arvostettu, niiden pitkän tähtäimen kasvunäkymät ovat hyvät, eikä yhtiöiden liiketoiminnat ole erityisen riippuvaisia poliittisesta ympäristöstä. Näihin yhtiöihin ei liity niin paljon poliittisia riskejä, eivätkä esimerkiksi tuontitullit tai raaka-aineiden hinnat vaikuta niiden tulokseen. Tosin Nokian kolmannen kvartaalin tulos lisäsi epävarmuutta ja siirsi kasvuodotuksia tuonnemmaksi. Sijoittajalta vaaditaan kärsivällisyyttä”, Heikkilä sanoo.

Myös Paavilainen päätyy Huhtamäkeen, joka on hänen mielestään toimialansa laadukkaimpia yhtiöitä jatkuvan tuotekehityksensä ansiosta.

Toiseksi suosikikseen Paavilainen nostaa niin ikään kuluttajien ostovoimasta riippuvaisen yhtiön Amer Sportsin. Se on kärsinyt USA:ssa viime aikoina kuluttajien siirtymisestä kivijalkakaupoista yhä enemmän verkkoon.

”Amer Sportsin osakkeeseen saattaa tulla parempi oston paikka osakekurssin laskun vuoksi, sillä yhtiön haasteet verkkokaupan murroksessa jatkunevat vielä jonkun aikaa. Amer on kehittänyt omaa verkkokauppastrategiaansa määrätietoisesti ja on luottavainen toimiinsa. Yhtiö pyrkii edelleen laajentamaan toimintaansa ostamalla vahvoja brändejä, joista paras esimerkki on Arc´teryx. Tuotemerkki on huippulaadukas ja korkeiden marginaaliensa vuoksi erittäin kannattava osa Amerin toimintaa”, Paavilainen sanoo.

Kolmanneksi suosikikseen Paavilainen poimii Nokian Renkaat. Vaikka sen liikevaihdosta USA:n osuus on vielä maltillinen, yhtiö on rakentamassa uutta tehdasta USA:han ja aikoo tuplata myyntinsä Pohjois-Amerikassa viiden seuraavan vuoden kuluessa. 

Viiden vuoden salkkuun 

”On viitteitä Yhdysvaltojen kasvun kiihtymisestä”

  • Nokia
  • Fiskars
  • Huhtamäki

  Perustajaosakas Timo Heikkilä, Sijoittaja.fi

”Huhtamäki on alansa laadukkaimpia yrityksiä”

  • Amer Sports
  • Huhtamäki
  • Nokian Renkaat

Salkunhoitaja Tomi Paavilainen, Finlandia Group

Pitkä ja lyhyt tuotto

Kuviossa ylhäällä on osakkeita, joiden kurssikehitys on edellisen puolen vuoden aikana ylittänyt yleisen kurssikehityksen. Vaaka-akselilla kurssikehitystä tarkastellaan viiden viime vuoden ajalta: vasemmalle jäävät ovat olleet heikkoja sijoituksia, kun taas oikealla olevien yhtiöiden kurssit ovat nousseet viiden vuoden aikana keskimääräistä enemmän.

Taulukko perustuu yhtiöiden kursseihin 26.10.2017. Lähde: Interactive Data 

Tällä kertaa tarkastelussa on yhtiöitä, joiden liikevaihdosta merkittävä osa tulee USA:n markkinoilta. Kuviosta näkee, että esimerkiksi Vaisalan kurssi on noussut puolen vuoden aikana 14 % ja viiden vuoden aikana 206 %.

Keskipiste on Helsingin pörssin OMX Helsinki Cap -hintaindeksi. Se on yleisindeksin painorajoitettu versio, jossa yhden osakkeen maksimipaino on 10 prosenttia indeksin kokonaismarkkina-arvosta. Osinkoja ei ole huomioitu. 

Halpa vai kallis?

P/e (osakekurssi/osakekohtainen nettotulos) kertoo, kuinka moninkertainen osakkeen nykyinen markkinahinta on verrattuna yrityksen osakekohtaiseen tulokseen. Luku ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, ja se vaihtelee myös toimialoittain voimakkaasti.

Nämä p/e-luvut (2017 ennuste) on laskettu käyttämällä 26.10.2017 kurssia.

Yhtiö P/e-luku
Amer Sports 19
Fiskars 15
Huhtamäki 20
Kemira 18
Nokia 15
Nokian Renkaat 20
Vaisala 28

Lähde: Factset, Bloomberg ja FIM

Outi Airaksinen 

 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.