veronmaksajat.fi

RAHAT

Kirjailija JP Koskinen on sijoittajana samanlainen kuin uhkapelaajana

Kirjailija JP Koskinen on sijoittajana samanlainen kuin uhkapelaajana
7.4.2021

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Hämeenlinnalainen Juha-Pekka Koskinen, kirjailijanimeltään JP Koskinen, on monipuolinen ja tuottelias kirjailija, joka on urallaan saanut kosolti palkintohuomiota, muun muassa kaksi Finlandia-ehdokkuutta.

Kirjainten ohella Koskinen tuntee numerot. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa matematiikkaa ja suosittanut matematiikasta maisterintutkintonsa vuonna 1995.

Samoihin aikoihin hän ryhtyi osakesijoittajaksi.

Kuinka päädyit aloittamaan sijoittamisen ja mitä sijoittamisella haet?

"Ensimmäiset osakesijoitukset tein muistaakseni 1994 tai 1995. Osuuspankin tiskillä allekirjoiteltiin papereita, ja niin olin onnistunut ostamaan 20 kappaletta Ålandsbankenin osakkeita."

"Olen aina ollut säästeliäs ihminen, ja päätin, että osakkeissa rahat voisivat jopa tuottaa jotakin. Kun matematiikkakin on aina kiinnostanut, jotenkin tuntui mukavalta siirtyä spekuloinnista käytäntöön."

"Matemaatikon harrastukset ovat outoja. Vaikka olin tuolloin suht' nuori, 26-vuotias, mietin jo, että osakkeista voisi saada aikojen kuluessa ainakin jonkinlaisen eläketurvan."

Luonnehdi itseäsi sijoittajana!

"Olen sijoittajana samanlainen kuin uhkapelaajana. Rahat on laitettu kiinni sillä periaatteella, etteivät ne enää ole käytettävissä ollenkaan, tai ainakaan vuosikymmeniin."

"Nuorena olin innokas tekemään kauppaa, mutta näin vanhemmiten äärimmäisen laiska. Orava, joka siirtelee kätköjään ja syö niitä vain hätätapauksessa."

Mihin sijoitat?

"Alusta saakka päätin, että pysyttelen vain kotimaan osakkeissa. Esimerkiksi sijoitusrahastot eivät sovi minulle, sillä haluan pitää kaiken kontrollin itselläni. Olen suosinut suomalaista, mutta aikojen saatossa suomalaisestakin on tullut välillä ulkomaista."

Millaisten vaiheiden myötä uusi yhtiö päätyy salkkuusi?

"Tässä vaiheessa pyrin enää hankkimaan kohtuullisen hyvin osinkoa maksavia yrityksiä. Jos osakkeessa on vielä nousupotentiaalia jäljellä, se on tietysti plussaa. Vaikka kurssikuoppien etsiminen ei ole ehkä aina mahdollista, pyrin myös löytämään ne, kun kiirettä eikä rahaa ole liiaksi."

"Viimeksi ostin Fortumia. Se on maksanut tasaisesti osinkoa, ja osakkeen hinta oli pudonnut alle 20 euron. Arvioitu osinkotuotto oli ostohetkellä noin 5,7 prosenttia, siinäpä se."

Millä perustein myyt?

"Ennen muinoin olin asettanut itselleni nousurajat (15–20 %) ja laskurajat (10 %) joiden ylittyessä myin ostokseni. Ajatus oli rahastaa nousut suht' nopeasti ja siirtyä uusiin osakkeisiin. Nyt taas taktiikka on ukkoutunut ja myyn lähinnä vain, jos osinkohana on kuivunut liikaa suhteessa pääomaan ja osakkeen kasvupotentiaalikin on turhan kyseenalainen. Ja joskus on myytävä vain siksi, että tarvitsee rahaa elämiseen."

Kuinka matematiikkataustasi vaikuttaa sijoitustoimintaasi?

"Ei siitä haittaa ole. Isäni teki työuransa aikoinaan konttoripäällikkönä, joten jo nöösinä olin mukana suurten lukujen tilinpäätöksiä seuraamassa. Korkoa korolle on ilmiö, jonka voima on käytännössä joskus jopa teoriaa suurempi. Ja kun luvut ovat lukuja eivätkä tunnetta, päätöksenteko helpottuu."

Mikä on vahvuutesi sijoittajana?

"En jää märehtimään menetettyjä tilaisuuksia. Neljännesvuosisata on opettanut, että virheitä tulee, mutta niin tulee aina myös uusia mahdollisuuksia. Kun pitää pään kylmänä, asiat yleensä sujuvat ihan hyvin."

Sijoitus, johon olet ollut erityisen tyytyväinen?

"En enää edes muista, mistä kautta EQ:n osakkeet päätyivät minulle, polku taisi kulkea Amanda Capitalin kautta, ja Amandankin osakkeet taisivat irrota jostain muusta. EQ on ollut kyllä melkoinen lahja ja enimmäkseen onnenkantamoinen, se on pakko myöntää."

Kallein oppisi sijoitusmarkkinoilta?

"Pikavoittojen metsästys senttiosakkeilla voi joko onnistua tai sitten ei. Muistan onnistuneeni muutaman kerran, mutta yksi epäonnistuminen riitti siihen, että totesin sen sopivan jollekin muulle paremmin kuin minulle."

Oletko osallistunut tämän vuoden listautumisanteihin?

"En ole enää listautumisiin osallistunut. Luultavasti vanhuuden merkki."

Millä mielin katsot osakemarkkinoita tällä hetkellä?

"Syklit ovat mielenkiintoisia, jopa tilastollisestikin. Tämän pitkän matkan aikana olen kuullut pörssien romahtavan satoja kertoja, ja ennustus on kyllä toteutunutkin monta kertaa.

Sellainen näppituntuma on, että Suomessa yleisindeksi jää pyörimään 9 000–12 000:n välille joksikin aikaa. Mutta yhtiöiden kehitys on sekalaista, joten nähdään nousuja ja laskuja, vaikka mitään suurempaa suunnanmuutosta ei tulisikaan, eli aina on kiinnostavia papereita jaossa."

"Kokemus on opettanut, että hyvistä osingonmaksajista jää aina jotain käteen, vaikka taru loppuisi jossakin vaiheessa. Ja se pätee aina, että mitä tahansa ennustaa, on yleensä väärässä."

Mitä aiot tehdä kevään osingoilla?

"Jos elämisen polttokattilasta jää rahaa yli, niin luultavasti katson, josko jotain ostaisi (kengät, kirjoja, jonkun osakkeen) tai lyhentäisi velkoja. Vähänkin on aina parempi kuin ei mitään."

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Fortumia.

Rahat, verot, työ & eläke, koti