veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Kesä veti kuluttajat vakaviksi – kuluttajien luottamus romahti

Kesä veti kuluttajat vakaviksi – kuluttajien luottamus romahti
18.8.2022

Kuluttajien yleinen luottamus talouteen vajosi heinäkuussa heikommaksi kuin koskaan Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin historiassa vuodesta 1995 lähtien.

Yleensä iso osa kuluttajista on odottanut oman taloutensa kehittyvän mukavasti, vaikka Suomen talouden näkymiä olisi pidetty synkeinä. Tämänkertaisen barometrikyselyn mukaan Suomen taloudessa nähdään jokseenkin pelkkää mustaa, mutta lisäksi kuluttajien odotus heidän oman taloutensa kehittymisestä oli mittaushistorian synkin.

Kestokulutustavaroiden ostamista aiotaan vähentää, auton hankkiminen ei nyt sytytä, asunnon ostamista tai rakentamista harkitsee aiempaa harvempi ja kodin peruskorjausinnostakin on paras terä taittumassa.

Myös vähittäiskauppa ennustaa liikevaihtonsa laskevan tänä vuonna.

Eihän tämä ihmetytä, kun koko kesä on puhuttu taantuman uhasta, hintojen noususta, lainakorkojen kohoamisesta ja osakekurssien laskusta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa luo epävarmuutta ja painaa mielialoja. Sota aiheuttaa suuria kärsimyksiä, mutta myös talousongelmia.

Tuhannen muun kriisin ohella meitä uhkaa energiakriisi. Ei riitä, että energia on käynyt hurjan kalliiksi ‒ lisäksi on alettu varoitella ensi talvena ehkä uhkaavista kiertävistä sähkökatkoista, jos sähkö ei riitä. Nyky-yhteiskunnassa katkot kuulostavat todella rajulta keinolta. ”Ne ovat vihoviimeinen keino”, sanotaan, mutta pelon siemen on jo kylvetty.

Onneksi myönteisiäkin uutisia on. Esimerkiksi työllisyys on parantunut ja työttömyys vähentynyt. Koronarajoituksista vapautetuilla palveluelinkeinoilla on mennyt hyvin. Suomalaiset reissaavat taas ja käyvät tapahtumissa. Asuntokauppoja tehdään, vaikka koronavuosien huippuvauhdista on jääty.

Korot ja siten myös asuntovelallisten lainakustannukset ovat nousseet, minkä näkee selvästi Taloustaidon korkovertailusta (s. 31). Tosin vertailuun ei nyt saatu tuoreita tarjouksia kaikista pankeista. Vanha tarjous toukokuun lopulta ei tässä tilanteessa oikein vakuuta.

Korot lienevät edelleen nousussa, mutta ekonomistien korko-odotukset ovat olleet aika maltillisia. Ja järin kalliiksi ei asuntolainoja voi vieläkään sanoa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti