veronmaksajat.fi

RAHAT

Yrittäjä – iso vai pieni YEL-maksu?

Yrittäjä – iso vai pieni YEL-maksu?
3.12.2018

Yksinyrittäjän tienestit ovat usein epäsäännöllisiä. Osalla YEL-työtulo ja maksut jäävät pieniksi pakon sanelemana, mutta osa pitää työtulon matalana muista syistä. Miten eläkettä kertyy erilaisilla maksuilla? Miten säännöllinen oma säästäminen vaikuttaa?

Lokakuussa 2018 Taloustaito sai viestin tilitoimistoyrittäjältä. ”Minua kiinnostaisi juttu yrittäjän YEL-vakuutusmaksusta kertyvän eläkkeen määrästä. Haluaisin tietää, onko yrittäjälle kannattavaa vai kannattamatonta maksaa pienempiä YEL-maksuja ja säästää itse rahaa vanhuuden turvakseen?”

Kysyjä seuraa ammattinsa puolesta asiakasyrittäjien YEL-maksuja. Eräs asiakas oli juuri laskenut YEL-työtulonsa noin puoleen entisestä.

”Julkisuudessa on ollut paljon keskustelua siitä, että yrittäjät ovat huonosti varautuneet eläkkeelle siirtymiseen. He maksavat aivan liian pieniä YEL-maksuja ja eläkettä kertyy niukasti. Kaikki yrittäjät eivät edes säästä eläkepäiviä varten muullakaan tavalla”, hän sanoo.

Tilitoimistoammattilainen muistutti, että YEL-vakuutusmaksut voi vähentää verotuksessa, eli pienillä maksuilla menettää myös veroetua.

”Itse liputan täysimääräisen YEL-vakuutuksen puolesta, varsinkin nuoremmille yrittäjille. YEL-työtulon määrä kun vaikuttaa äitiys- ja sairauspäivärahaan,” hän totesi.

Sofia 35, ottaa YEL:in

Arvioimme vastausta lukijan kysymyksiin kuvitteellisella esimerkillä 35-vuotiaasta Sofiasta. Sofia on työskennellyt palkansaajana 16 vuotta.

Sofia lähtee unelma-ammattiinsa, yrittäjäksi harrastukseen liittyvälle alalle. Miten eläkettä kertyy, jos hän ilmoittaa työtulokseen 20 000 euroa vuodessa? Tai 8 000 euroa vuodessa? Millaiset säästöt hän voisi kerryttää?

Laskelman laativat Veronmaksajat ja Eläketurvakeskus yhteistyössä. Laskelmassa kaikki euromäärät ovat vuoden 2018 hintatasossa. Muuta sosiaaliturvaa ei ole huomioitu. Kannattaa muistaa, että se vaikuttaa käytettävissä oleviin tuloihin. Muut laskentaperusteet ja tarkemmat luvut löydät 5.12. ilmestyvästä Taloustaito-lehdestä 11/2018.

YEL on riskivakuutus molemmin puolin

Jos rinnastetaan vakuutus ja säästäminen, hyötyjen vertailu ei ole mahdollista. Lakisääteinen ja pakollinen YEL-vakuutus turvaa yrittäjän vanhuuden päivät samanlaisella turvalla kuin palkansaajalla. Jos yrittäjälle sattuu jotakin vakavampaa, YEL takaa työkyvyttömyyseläkkeen ja perhe-eläkkeen leskelle ja lapsille.

 YELiä rahoittavat yrittäjät ja valtio ottavat riskin siitä, millainen työura vakuutuksen ottajalle muodostuu. Suurin riski toteutuu silloin, jos vakuutetun työura katkeaa varhain työkyvyttömyyteen, mutta hän elää vaikkapa 100-vuotiaaksi. Eläkettä maksetaan koko loppuelämä.

Vakuutetuilla on toki myös riskejä. Jos yrittäjä kuolee lähellä eläkeikää, maksetut YEL-maksut jäävät vakuutusyhtiölle.

Paljonko eroa eläkkeissä?

Laskelman ensimmäisessä esimerkkitapauksessa Sofia joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle 58-vuotiaana, 23 vuoden yrittäjyyden jälkeen. Hän saa aiemmasta työurastaan karttunutta TyEL-eläkettä, yrittäjävuosista karttunutta YEL-eläkettä sekä ns. tulevan ajan eläkkeen, joka lasketaan työkyvyttömyyden alkamisesta vanhuuseläkeikään asti. Jos Sofian YEL-työtulo olisi ollut 8 000 euroa, hänen työkyvyttömyyseläkettään täydentäisi vielä pieni kansaneläke.

  • Verojen Sofian käteen jäävä eläke olisi 8 000 euron työtulolla 290 e/kk pienempi kuin 20 000 euron työtulolla.

Laskelman toisessa esimerkissä Sofia tekee töitä lakisääteiseen eläkeikään asti eli 66 vuoden ja 11 kuukauden ikäiseksi. Yrittäjävuosia kertyy 32.

  • Verojen jälkeen Sofian käytettävissä oleva eläke olisi 8 000 euron työtulolla 360 e/kk pienempi kuin 20 000 euron työtulolla.

Millaiset säästöt?

Jos Sofia maksaa vähemmän YEL-maksuja, hänellä on myös vähemmän verotuksessa vähennyskelpoisia maksuja.

Laskimme, että Sofialle jäisi 200 euroa kuukaudessa säästövaraa. Hän sijoittaa kuukausittain 200 euroa yhdistelmärahastoon.  Oletimme laskelmassa, että reaalituotto olisi 3%.

  • Kun työkyvyttömyys yllättää 58-vuotiaana, Sofialla olisi rahasto-osuuksia noin 77 890 euron arvosta. Rahasto-osuuksien myyntivoiton verot huomioiden tuotto tulee olemaan pienempi kuin 3 %, joten laskimme säästöjen kertymän myös 2,5 % tuotolla (73 400 e) ja 2 % tuotolla  (69 230 e ). Nämä voivat antaa vähän realistisempaa osviittaa siitä, millainen säästösumman nykyarvo olisi.
  •  Jos Sofia säästäisi ja tekisi töitä 66 vuoden ja 11 kuukauden ikäiseksi, säästöt karttuisivat 32 vuodessa 126 000 euroon. Jotta rahasto-osuuksien myyntivoiton verojen pienentävä vaikutus tulisi otetuksi huomioon, lähempänä säästösumman nykyarvoa voivat olla 2,5 % tuotto (115 560 e) ja 2 % tuotto (106 145 e).

Toimittajan kommentti

Laskelmista voi päätellä, miksi matalan YEL-työtulon maksaminen houkuttelee Sofiaa. Kansaneläke täydentää eläkettä, jos Sofian TyEL-ja YEL- eläkkeet jäävät mataliksi. Jos Sofia onnistuu säästämään itselleen omaa varallisuutta eläkepäiville, hän voi päättää rahojen käytöstä itse omilla aikatauluillaan.

YEL-kikkailu on kuitenkin ongelma. Tahallisesti liian pieniksi asetetut maksut kuormittavat eläkejärjestelmää  ja heikentävät yrittäjän sosiaaliturvaa.

Uudistuksia on tulossa. Vaalien jälkeen odotetaan uuden hallituksen linjaavan, millainen lakimuutos halutaan. Toivottavasti se helpottaa myös oikeasti pienituloisten ja maksuvaikeuksien kanssa kamppailevien yksinyrittäjien eläkevakuuttamista. Päätoimisista yksinyrittäjistä 45 % ansaitsee alle 2 000 e/kk (Suomen Yrittäjät 2016).

Satu Alavalkama

Lue juttu "Iso vai pieni YEL-maksu" kokonaisuudessaan 5.12. ilmestyvästä Taloustaito-lehdestä 11/2018. Voit lukea näköislehden myös verkossa, jos olet rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti