veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Yrittäjä, näin tarkistat YEL-työtuloehdotuksen

Yrittäjä, näin tarkistat YEL-työtuloehdotuksen
11.12.2023

Onko YEL-vakuutuksesi työtulo kenties jo tarkistettu tänä vuonna, tai juuri käsittelyssä? Eläkeyhtiöt käyvät läpi YEL-eläkkeitä maksavien yrittäjien vakuutuksia. Jos sinulle ehdotettu työtulo ei ole kohdillaan, tee viipymättä korjausehdotus.

Eläkeyhtiöt laskevat tänä vuonna monelle pientä YEL-vakuutusmaksua maksavalle yrittäjälle uuden työtulosuosituksen. Jos eläkeyhtiön arvion mukaan vanha työtulo on ollut liian pieni, uusi ehdotus voi poiketa suuresti vanhasta. Näin myös YEL-maksu nousee, sillä se määräytyy vakuutukseen vahvistetun työtulon mukaan.

Jos maksat itsellesi YEL-eläkettä alle 15 000 euron vuosittaisesta YEL-työtulosta, olet todennäköisesti jo saanut viestin eläkeyhtiöltäsi – tai saat sellaisen lähiaikoina. Vuoden 2023 aikana tarkistetaan kaikkein pienimmät YEL-työtulot.

Asia on tärkeä ja vaikuttaa maksamasi YEL-maksun suuruuteen. Tarkista, oletko saanut ehdotuksen, tutki se tarkasti ja korjaa sitä ajoissa, jos tarvetta on. Mikäli et tee mitään, työtulosi vahvistetaan ehdotuksen mukaiseksi niillä tiedoilla, jotka eläkeyhtiöillä on ollut käytössä.

Jos YEL-yhteydenottoa ei kuulu, syynä voi olla se, että eläkeyhtiöllä ei ole yhteystietojasi. Jos esimerkiksi puhelinnumerosi muuttuu, on sinun tehtäväsi ilmoittaa uusi numero eläkevakuuttajallesi. Mikäli eläkeyhtiö ei saa sinuun yhteyttä, et saa tietoa, milloin sinun pitäisi tarkistaa ehdotus.

Eläkevakuuttajan neuvot

Eläkeyhtiö Ilmarisen vakuutusjohtaja Minna Hakkarainen kertoo, miten työtulon tarkistukset tehdään.

Miten eläkeyhtiö ottaa yhteyttä YEL-yrittäjään?

”Lähetämme ensiksi YEL-asiakkaalle tekstiviestin, että työtuloehdotus odottaa tarkistusta verkkopalvelussamme. Valtaosa yrittäjistä on ollut hyvin tavoitettavissa, mutta eivät kaikki.

Jos yrittäjästä ei kuulu mitään, muistutamme työtuloehdotuksen tarkistamisesta. Niille yrittäjille, joille meillä ei ole matkapuhelinnumeroa, lähetämme kirjeen paperipostissa. Varsinainen työtuloehdotus tarkistetaan silti verkossa.”

Kuinka nopeasti yrittäjän pitää vastata?

”Lain mukaan vastausaika olisi kaksi viikkoa. Me Ilmarisessa pyrimme antamaan aikaa runsaammin. Jos esimerkiksi olisimme lähestyneet yrittäjää lokakuun puolivälissä, eikä hän muistutuksesta huolimatta vastaisi lainkaan, uusi työtulo tulisi voimaan joulukuun alusta – eli noin kuuden viikon kuluttua.”

Miten työtuloehdotus on laskettu?

”Työtulon tulee vastata sitä palkkaa, jonka yrittäjä maksaisi omalla toimialallaan vuodessa toiselle henkilölle, jos vastaavan työn tekisi yhtä ammattitaitoinen henkilö.

Kaikki eläkeyhtiöt laskevat työtulosuosituksen samalla laskurilla. Laskennassa käytetään yrittäjän toimialalla kokoaikaista työtä tekevien työntekijöiden mediaanipalkkaa. Se tulee Tilastokeskuksesta.

Työtulosuositusta korjataan yrityksen liikevaihtoon perustuvalla kertoimella ylös- tai alaspäin. Liikevaihto saadaan Verohallinnosta ja siihen vaikuttavat kolmen viimeisen verovuoden tiedot.

Jos henkilö työskentelee osa-aikaisesti – esimerkiksi jos on muita ansioita kuin yrittäjätyö – työtulosuositusta korjataan vielä alaspäin osa-aikakertoimella. Tiedot muista ansioista, kuten palkkatuloista tai maatalousyrittäjän tuloista, haetaan Eläketurvakeskuksen ansaintarekisteristä, jonne ne tulevat tulorekisteristä.

Yrittäjien tilanteet vaihtelevat suuresti, joten laskuri ei osaa laskea kaikille yrittäjille oikeaa työtuloa. Siksi työtuloehdotuksessa tarjotaan yrittäjälle 30 prosentin liikkumavaraa ylös- tai alaspäin. Jos yrittäjä hyväksyy työtulon liikkumavaran alueelta, hän voi ilmoittaa verkkopalvelussa hyväksymänsä työtulomäärän. Lisäselvityksiä ei tarvita.”

Miten yrittäjä voi toimia, jos haluaa isompaa muutosta työtuloon?

”Silloinkin asiasta ilmoitetaan ensiksi verkkopalvelussamme.  Jos yrittäjä ei hyväksy työtuloehdotusta, verkkopalvelumme pyytää häneltä työtulon määrään vaikuttavia lisätietoja. Jos työtulopäätös edellyttää vielä yhdessä keskustelua yrittäjän kanssa, vakuutusasiantuntijamme ottaa yhteyttä.

Monen asiakkaamme kanssa työtulotarkistus on ensimmäinen perusteellinen keskustelu hänen vakuutuksestaan. Työelämän murros on suuri varsinkin pienten yrittäjien puolella ja työn muodot ovat vaihtelevia. Siksi osan kanssa pohditaan sitäkin, onko asiakas velvollinen ottamaan itselleen YEL-vakuutuksen vai ei.

On oleellista, millainen yrittäjän työaika on: onko työ kenties kausiluontoista tai osa-aikaista? Perusteita alhaiseen työtuloon on esimerkiksi kevytyrittäjillä sekä osa-aikaisilla yrittäjillä. Kannattaa muistaa, että työtuloa voi myös itse tarkistaa alaspäin, jos yrittäjyys muuttuu osa-aikaiseksi.

Keskustelua saatetaan käydä monista eri asioista. Näkyykö liikevaihdossa juuri nyt selkeää pudotusta verrattuna kolmeen edellisvuoteen.? Toimiiko yritys usealla toimialalla ja mikä olisi silloin päätoimiala, johon työtulo perustuu? Tai onko oma työtehtävä yrityksessä vain avustava, ehkä perheenjäsenenä?”

Huomaa: jos tulee maksuvaikeuksia, kannattaa sopia eläkeyhtiön kanssa maksujärjestelystä. On myös hyvä muistaa, että YEL-maksun saa vähentää verotuksessa kokonaisuudessaan.

Kun tarkistat työtuloehdotusta

Mieti

  • Oletko velvollinen ottamaan YEL-vakuutuksen?
  • Onko toimiala oikea: vastaako sen mediaanipalkka sinun työpanoksesi arvoa?
  • Teetkö vähemmän työtunteja kuin eläkeyhtiö on arvioinut?
  • Onko sinulla myös muita ansiotuloja kun yritystoiminta?

Lähde: Mikro- ja yksinyrittäjät ry (MYRY)

Viimeinen vaihtoehto hakea muutosta eläkeyhtiön päätökseen on tehdä kirjallinen valitus työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnalle. Päätöksen yhteydessä annetaan muutoksenhakuohje. Valitusaika on rajoitettu.

Eläketurvakeskus kertoo kehittävänsä YEL-laskuria siten, että vuonna 2024 laskentapalveluun otetaan liikevaihtotietoja vain niistä yrityksistä, joissa yrittäjällä on merkittävä omistus. Näin tehdään siksi, että laskuri on joissakin tilanteissa ottanut liikevaihtotietoja myös sellaisista yrityksistä, joissa yrittäjä ei omista mitään, mutta toimii johtavassa asemassa, esimerkiksi hallituksen jäsenenä.

Mikä YEL-tarkistus?

● Tarkistukset perustuvat yrittäjän eläkelain muutoksiin, jotka tulivat voimaan vuoden 2023 alussa.

 ● Tänä vuonna eläkeyhtiöt tarkistavat alle 15 000 euron työtulot, jos vakuutus on ollut voimassa kolme vuotta, eikä työtulo ole sinä aikana muuttunut oleellisesti (yli 15 %).

● Jos YEL-työtulosi ovat alle 25 000 euroa, työtulo tarkistetaan aikaisintaan vuonna 2024. Yli 25 000 euron työtulot tarkistetaan vuonna 2025.

● Eläkeyhtiö tarkistaa jatkossa työtulon kolmen vuoden välein. Yrittäjä voi itse tarkistaa työtulon useamminkin.

● Työtuloa voidaan ensimmäisellä tarkistuskerralla korottaa enintään 4 000 euroa. Työtulon korotus 4 000 eurolla nostaa YEL-maksua 85 e/kk.

● Kahdella tarkistuskerralla työtulon korotus voi olla yhteensä enintään 8 000 euroa. Mikäli työtulosi on laskettu vielä suuremmaksi, täysi korotus tulee voimaan kolmannella tarkistuskerralla.

● Jos työtuloa on jo päivitetty yli 15 % viimeisten kolmen vuoden aikana, tarkistus tehdään kolmen vuoden kuluttua muutoksesta.

● YEL-maksu on pakollinen yrittäjälle, jonka työtulo on vähintään 8 575,45 euroa vuonna 2023.

 

Satu Alavalkama

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti