veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Harkitsetko pankin vaihtoa? Muista nämä 5 asiaa, ennen kuin ryhdyt toimeen

Harkitsetko pankin vaihtoa? Muista nämä 5 asiaa, ennen kuin ryhdyt toimeen
21.10.2019

Pankkien kilpailuttaminen voi tuoda isot säästöt. Pankin vaihtokin onnistuu yleensä varsin kivuttomasti. Ei kuitenkaan kannata lähteä soitellen sotaan.

Pankkien kilpailuttaminen ja vaihtaminen harkitusti ja suunnitelmallisesti voi olla taloudellisesti hyvinkin järkevää. Muista kuitenkin nämä 5 asiaa, ennen toimeen ryhtymistä.

1.      Pankkien kilpailuttaminen voi tuoda säästöjä myös ilman, että vaihdat pankkia

Myös olemassa olevan asuntolainan voi kilpailuttaa. Se kannattaa etenkin, jos lainan marginaali on selvästi korkeampi kuin uusissa lainoissa keskimäärin.

”Parhaassa tapauksessa marginaaliaan voi saada pudotettua ihan vain sillä, että on omaan pankkiinsa yhteydessä. Aina ei välttämättä tarvitse edes lähteä hakemaan lainatarjouksia toisista pankeista”, jaostopäällikkö Tuomas Hidén Vakuutus ja rahoitusneuvonta FINEstä sanoo.

2.      Asuntolainan pois maksaminen ei välttämättä onnistu kuluitta

Jos päätyy vaihtamaan pankkia, asuntolaina maksetaan pois uudesta pankista nostettavalla uudella lainalla. Yleensä kuluttajalla on oikeus maksaa lainansa kuluitta pois ennenaikaisesti. Aina näin ei kuitenkaan ole.

”Jos haluaa maksaa kesken kaiken pois kiinteäkorkoisen lainan, siitä voi joutua maksamaan pankille korvauksia”, Hidén sanoo.

3.      Pankkipalveluiden hintavertailu on hyvin vaikeaa

Asuntolainan ohessa pankin vaihtamista harkitsevan kannattaa tutkia, millä hinnalla ja millaisia tuotteita pankilla on tarjota muun muassa korttien ja tilien, sijoitusten sekä ehkä myös vakuutusten osalta.

Hintojen vertailua vaikeuttaa se, että jotkut pankit perivät palveluista kuukausimaksuja, kun taas toiset veloittavat niistä tapahtumakohtaisesti. Lisäksi pankeilla on usein erilaisia keskittämisetuja. Hintavertailu kannattaa aloittaa miettimällä ensin mitkä ovat ne pankkipalvelut, joita itse tarvitsee.

4.      Ota talteen tiedot arvopapereiden hankintahinnoista, jos vaihdat pankkia

Arvo-osuustilillä olevat osakkeet ja muut arvopaperit voi siirtää uuteen pankkiin ilman, että niitä tarvitsee välillä myydä pois. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, sillä vanhasta pankista on syytä ottaa talteen tiedot omistusten hankintahintahinnoista.

5.      Vanhojen rahastosijoitusten siirtäminen uuteen pankkiin ei yleensä ole järkevää

Rahastosijoittamisen siirtäminen uuteen pankkiin ei onnistu muuten kuin realisoimalla omistamansa rahasto-osuudet ja ostamalla niiden tilalle uudet rahasto-osuudet uudesta pankista. Veroseuraamusten takia siinä ei ole järkeä, jollei ole muutenkin realisoimassa rahastosijoituksiaan.

Vaikka muut raha-asiansa siirtäisi uuteen pankkiin, siihenastiset rahastosijoitukset kannattaa usein jättää kasvamaan korkoa korolle vanhaan pankkiin.

Miten raha-asioiden siirtäminen uuteen pankkiin onnistuu käytännössä? Lue koko juttu pankin vaihtamisesta lokakuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti