veronmaksajat.fi

RAHAT

Etkö osunut koronakuoppaan? Näitä osakkeita saa nyt vielä edullisemmin

Etkö osunut koronakuoppaan? Näitä osakkeita saa nyt vielä edullisemmin
2.11.2022

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Maaliskuussa 2020 osakemarkkinoilla möyrysi. Tieto Kiinasta lähteneestä infektiotaudista kylvi pelkoa sijoittajien mieliin. Kurssit syöksyivät reaalitalouden äkkijarrutusta ennakoiden.

Arkielämä muuttuikin monilta osin, mutta keskuspankkien ja valtioiden järeät vastatoimet tukkivat talouden tuhon. Itse asiassa rahaa virtasi markkinoille niin paljon, että osakekurssit kääntyivät jyrkkään nousuun.

Oikeaan aikaan paniikkimarkkinoilla ostoksilla olleet saivat hurjat kyydit. Helsingin pörssin yleisindeksi kävi keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020 alimmillaan 6 833,00 pisteessä, kun vuoden päätöslukema oli 10 972,67, Nousua yli 60 prosenttia! Kuuden keskimääräisen pörssivuoden nousut yhdeksässä kuukaudessa.

Helsingin pörssin yleisindeksin maaliskuun 2020 matalin päätös kirjattiin maanantaina 23. päivänä, jolloin päivän lopussa taululla loistivat numerot 6 979,40.

Tällä hetkellä yleisindeksi on hieman alle vuoden 2020 lopun tason mutta silti selvästi koronakuopan pohjien yläpuolella. Yksittäisten yhtiöiden osakekurssien kohdalla tilanne on toinen. 

Kolmeakymmentä saa alemmalla hinnalla

Latasin Kauppalehden palvelusta kurssitiedot maaliskuun 18. päivältä vuodelta 2020, poimin kultakin Helsingin pörssin yhtiöltä tuon päivän päätösnoteerauksen ja vertasin niitä viime viikon eli perjantain 28.10.2022 päätöskursseihin. Vertailu on pelkkä kurssivertailu eikä siten ota huomioon yhtiöiden omistajilleen tällä välin maksamia osinkoja.

Kauppalehden kurssihistoriatietokannassa historiakurssitietoja on korjattu osakeantien ja -splittien mukaan, mutta yleisöltä rahaa keränneiden yhtiöiden kohdalla kurssivertailun lopputulokseen vaikuttaa se, kuinka sijoittaja on toiminut osakeantitilanteissa. Listalla ei ole mukana First North -markkinapaikalla kaupankäynnin kohteena olevia yhtiöitä, ei niitä, jotka ovat tarkastelujakson aikana vaihtaneet First Northilta varsinaisen pörssilistan puolelle, eikä tietenkään niitä yhtiöitä, jotka ovat listautuneet pörssiin vasta koronalaskun jälkeen.

Suoraviivaisesti osakekursseja vertaamalla yli kolmeakymmentä Helsingin pörssin osaketta näyttäisi saavan edullisemmalla kuin koronakuopan pohjilla.

Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että osakkeet olisivat halvempia kuin tuolloin, sillä myös yhtiöiden tulokset ja tulevaisuudennäkymät ovat voineet laskea ja siten niiden pohjalta laskettavat arvostuskertoimet nousta eli osakkeet muuttua hintavammiksi kyseisillä mittareilla tarkasteltuna.

Yhtiöiden markkina-arvotkin saattavat olla nykyisin korkeampia kuin tuolloin, vaikka osakekurssi olisikin alempi. Tämä on mahdollista silloin, kun yhtiö on tarkastelujakson aikana laskenut liikkeelle runsaasti uusia osakkeita.

Esimerkiksi Finnairilla on nykyisin rapiat 1,4 miljardia osaketta, kun alkuvuonna 2020 osakemäärä oli alle kymmenesosa nykymäärästä, vajaat 130 miljoonaa osaketta. Finnairin osakkeen päätöskurssi maaliskuun 2020 lopussa oli 3,66 euroa, ja alimmillaan kurssi kävi tammi-maaliskuun 2020 aikana 3,01 eurossa. Tuolla alimmalla noteerauksella laskettuna Finnairin tuolloinen markkina-arvo oli vajaat 400 miljoonaa euroa, kun viime perjantain 43 sentin noteerauksella markkina-arvo on 600 miljoonaa euroa.

Rakennusyhtiöt laskukärjessä

Osakekurssien laskulistaa johtavat rakennusyhtiöt SRV ja Lehto. Kumpikin oli vaikeuksissa jo hyvinä aikoina ja ovat joutuneet pyytämään lisää rahaa omistajiltaan. Rakennusala hiipuu talouden vastatuulessa, ja rakennusliikkeiden tulosta painaa lisäksi raaka-aineiden ja muiden kustannusten nousu. Toimialan edustusta täydentää YIT, jonka kurssi on kolmanneksen koronakuoppaa syvemmällä.

Sinnikkäästi tappiollista Sotkamo Silveriä painaa tällä hetkellä niin metallien hinnan lasku kuin kustannusten, erityisesti sähkön hinnan, nousu. Yhtiön markkina-arvo on painunut kymmenen miljoonan liepeille.

Samaa markkina-arvokokoluokkaa on myös QPR Software, joka listautui parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin, lokakuun 2002 lopulla, QPR:n osake maksoi vertailukelpoisesti noin 80 senttiä, kun nykyisin kauppaa käydään vajaalla 60 sentillä.

Suuremmista yhtiöistä selvästi korona-ajan hintoja halvemmalla osakekohtaisella kurssilla saa ostaa esimerkiksi elintarvikeyhtiöitä HKScania ja Raisiota, Venäjästä kärsinyttä Nokian Renkaita, korona-ahdingossa rutkasti uusia osakkeita painanutta Finnairia sekä terveydenhuoltoalan Pihlajalinnaa ja Terveystaloa.

Vaikka Fortum lienee ollut absoluuttisina euroina eniten kuluneen vuoden aikana kärsinyt suomalaisyhtiö, sen kurssi on korkeammalla kuin maaliskuun 2020 puolivälissä.

Koronakuopan alapuolella olevat osakkeet Helsingin pörssissä

SRV -76 %
Lehto -76 %
QPR Software -64 %
Endomines -63 %
Sotkamo Silver -61 %
Raute -49 %
Enedo -47 %
HKScan -45 %
Nokian Renkaat -35 %
YIT -33 %
Finnair -31 %
Digitalist  -29 %
Raisio -28 %
Tallink  -27 %
Enento  -25 %
Pihlajalinna -24 %
Terveystalo -21 %
Optomed -20 %
PunaMusta Media -20 %
Biohit -20 %
Nixu -19 %
Teleste -15 %
Kojamo -14 %
Kone -14 %
Kamux -12 %
Ovaro  -12 %
Viking Line -11 %
Olvi -9 %
Lassila & Tikanoja -9 %
Anora -7 %
Elisa -6 %
Componenta -5 %
Caverion -1 %

Datalähde: Kauppalehden kurssihistoriapalvelu. Tilanne 28.10.2022.

Monta moninkertaistujaa

Koronapohjilta kovastikin kohonneiden osakkeiden määrä on selvästi suurempi kuin laskeneiden. Parhaimmillaan kurssit ovat saattaneet moninkertaistua.

Kurssinsa vähintään kaksinkertaistanut on yli kaksikymmentä Helsingin pörssin yhtiötä. Suurimmista firmoista tähän joukkoon kuuluvat Metso Outotec, Nordea ja Neste.

Sammonkin kurssi on käytännössä kaksinkertaistunut, vaikka taulukkolaskentaohjelman solu osoittaakin vain 99 prosentin nousua valitsemieni päivien päätöskellonlyömien välillä. Myös Rautaruukin muistoksi Helsingin pörssissäkin noteerattava SSAB kuuluu kurssikiitäjien joukkoon, mutta listalle en ole sitä kelpuuttanut, koska se on ruotsalaisyhtiö.

Eniten koronakuopasta kirineet osakkeet Helsingin pörssissä

Incap 703 %
Tulikivi  650 %
Enersense 390 %
Tecnotree 366 %
Gofore 348 %
Oma Säästöpankki 227 %
Soprano 210 %
Nurminen Logistics 192 %
Boreo 176 %
Dovre Group 173 %
Metso Outotec 167 %
Qt 144 %
SSH Communications Security 142 %
Basware 142 %
Musti Group 134 %
Cargotec 130 %
Ålandsbanken B 128 %
eQ 110 %
Nordea 110 %
Neste 110 %
Revenio  101 %
Marimekko 101 %
Trainers´ House 100 %

Datalähde: Kauppalehden kurssihistoriapalvelu. Tilanne 28.10.2022.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Lehtoa, Rautea, HKScania, YIT:tä, Raisiota, Pihlajalinnaa, Terveystaloa, Ovaroa, Anoraa, Caverionia, Nordeaa, Marimekkoa, Trainers´ Housea, Sampoa, Fortumia ja SSAB:tä. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti