veronmaksajat.fi

RAHAT

Erkki Sinkon pörssivuoden hitit ja hudit – mitä pörssikonkari on hankkinut salkkuunsa?

Erkki Sinkon pörssivuoden hitit ja hudit – mitä pörssikonkari on hankkinut salkkuunsa?
7.12.2017

"Pörssiyhtiöiden enemmistö tekee hyvää tulosta ja osinko-odotukset ovat korkealla", Erkki Sinkko summaa.

KARON PÖRSSI "Olen ostanut pankkeja ja pankkiiriliikkeitä. Ihan kaikkia. Niitä minulla ei ole ollut aiemmin salkussa. Siirryin uudelle toimialalle", Erkki Sinkko sanoo.

"Joka toinen suomalainen kotitalous on velaton. Suomalaisilla on pankkitileillään yli 80 miljardia euroa. Ne rahat tarvitsevat hoitajia", hän perustelee.

Toinen ostokohde on ollut Kemira.

"Se on halpa, ja yhtiöllä on vakuuttava osinkohistoria, jonka uskon jatkuvan."

Perinteiset Jokapoika-poikien joulukahvimme osuvat itsenäisyyspäivän alle viralliselle Suomi-kahvittelun päivälle. Sinkko on varustautunut kahvihetkeemme paitsi Kauppalehdellä myös molemmilla iltapäivälehdillä, joiden muhkeita joulunumeroita selailemme ennen kuin haemme ensimmäiset kupilliset Fazerin kahvia.

Mediayhtiöt ovat olleet pitkän kolumnistinuran tehneen Sinkon suosikkeja, ja se on kuluneena vuotena kannattanut.

"Mediayhtiöt ovat onnistuneet siirtymään digikauteen", Sinkko sanoo mutta myöntää toki, että osansa menestyksessä on suhdanteellakin.

Ylipäätään kulunut pörssivuosi on sujunut pullein purjein, vaikka Helsingin pörssin yleisindeksi onkin laskenut kesäkuussa saavutetuista yli kymmenestätuhannesta pisteestä.

"Pörssiyhtiöiden enemmistö tekee hyvää tulosta ja osinko-odotukset ovat korkealla", Erkki Sinkko summaa.

"Suomen kilpailukyky on parantunut. Kiky teki hyvää." 

Pakoon Berghin alta

Vannoutunut osta ja pidä -sijoittaja myy vain harvoin. Kuluneelle vuodelle osui yksi varsinainen myyntipäätös: Erkki Sinkko myi Stockmannin B-osakkeensa.

Myöhemmin saman tempun teki Stockmannin hallituksen jäsen, Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh.

Syykin oli sama: tarve saada tappioita. Sinkolle vero-ongelman olivat tuottaneet Comptelin osakkeet. Nokia osti Comptelin pörssistä alkuvuonna, ja myyntivoittojen pienentämiseksi Sinkko irrotti tappioita Stockmannista.

Tietenkään kukaan ei myy osaketta pelkästään sisällä olevien tappioiden vuoksi. Jos osakkeen kurssikehityksen arvioi hyväksi, ei sitä kannata myydä.

Joulukahvipaikkamme sijaitsee Stockmannin päätavaratalon kahdeksannessa kerroksessa. Se on vuokrattu Fazerin käyttöön, ja samoin vuokralle on annettu runsaasti neliöitä tavaratalosta kuten myös viereinen Kirjatalo. Tavaratalon ruokaosastoakin alkaa pyörittää S-ryhmä.

Äänivaltaiset A-osakkeet Sinkko jätti salkkuunsa.

"Jos tulee valtataistelu, niillä on arvoa." 

Pörssivuoden ilot ja surut

Miellyttävien yllättäjien listalle Erkki Sinkko nostaa viisi perinteistä yhtiötä: Finnairin, Fiskarsin, UPM-Kymmenen, Nesteen ja Alma Median.

"Neste on ottanut isoja riskejä ja onnistunut", Sinkko kiittelee erityisesti eikä unohda kehaista toimitusjohtaja Matti Lievosta, joka on kuulemma kaiken lisäksi hauska mies.

Rohkeasti kansainvälinen haluaa olla myös Fortum. Mitä mieltä olet siitä, että Uniperin toimitusjohtaja käyttää firmansa rahoja firmansa haukkumiseen?

"Schäferin haukkumista on hauska seurata. Se antaa suolaa ja ryytiä joskus tylsään liike-elämään. Seuraan Fortumin osakkeenomistajana huvittuneena."

Suurimpien pettymysten listalla on kolme yhtiötä: Nokia, Stockmann ja HKScan.

"En ole enää Nokia-fani", Erkki Sinkko tunnustaa. "Osakkeita on liikaa, koska Nokia osti Alcatel-Lucentin osakkeilla eikä kassavaroilla. Kuinka ranskalainen yrityskulttuuri saadaan sopimaan yhteen suomalaisen yrityskulttuurin kanssa?"

Sinkko kauhistelee myös Nokian halua ostaa omia osakkeitaan.

"Taas heitettiin miljardi menemään!" 

Mikä auttaisi kroonikoita?

Pörssilistaa läpikäydessä sormi pysähtyy muutaman kroonisesti vaikeuksissa olevan yhtiön kohdalle.

Componenta, Digitalist Group, Efore, Glaston, Nurminen Logistics, Tecnotree, Tulikivi, entinen Talvivaara eli nykyinen Ahtium...

"Mitä niille pitäisi tehdä? Pörssi ei tee mitään niin kauan kuin osakkeita vaihdettaan."

Listalla Glaston eli entinen Kyro ja Tecnotree ovat samaa juurta. Kyro listasi sittemmin Tecnotreeksi muuttuneen Tecnomenin pörssiin 2000-luvun dotcomhuumassa ja laajensi saamillaan rahoilla äitiyhtiön nykyiseksi Tamglassiksi. Voisiko yksi syy näiden yhtiöiden heikkoon menestykseen olla omistamisen taito?

Erkki Sinkko nyökkää.

"Tai pikemminkin taidottumuus."

"Hallituksessa pitäisi olla jäseniä, jotka tuovat yhtiöön oikeasti jotain lisää."

Listasta huolimatta ei pidä vetää sitä johtopäätöstä, että pienet perheomisteiset pörssiyhtiöt olisivat yleisesti huonoja. Vastakkaisesta todistavat esimerkiksi Elecster ja Raute.

Elecsterin hallituksessa on vain kolme jäsentä, joista kaksi on omistajasukua Halosia. Elecster on pärjännyt hyvin, mutta entä jos hallituksessa olisi enemmän uusia ideoita ja rohkeutta? Voisiko Elecster olla Helsingin pörssi suuri menestystarina?

Erkki Sinkko ei osta tarjoamaani teoriaa.

"Kiinaa on kokeiltu. Ei siellä pystynyt tekemään bisnestä." 

"Luvassa hyvä pörssivuosi"

Erkki Sinkko uskoo, että alkavasta pörssivuodesta 2018 tulee hyvä.

"En hyväksy pelottelua, jota nuoret analyytikot harjoittavat!"

Kansankapitalismin äänitorvi on pannut positiivisesti merkille myös valtiovarainministeri Petteri Orpon puheet kaiken kansan osakesäästämisen edistämisestä.

"Mutta eihän oppositio voi hyväksyä sitä, että kansa vaurastuu. Sitten kun on omakotitalo, pihassa Volvo, rakennetaan mökkiä ja käydään Kanariansaarilla, ei ehkä enää haluta äänestää vasemmistoliittoa eikä edes Sdp:tä." 

Viikon trio: Erkki Sinkon kolme tuoretta pörssiyhtiötä

Pörssivuotta värittäneisiin listautumisiin Sinkko ei juuri ole osallistunut. Uusista pörssiyhtiöistä hän on poiminut salkkuunsa vain käytettyjä autoja kauppaavaa Kamuxia, peliyhtiö Remedyä ja jo pari vuotta listoilla ollutta poranteräfirmaa Robitia.

"Kaverini osti auton Kamuxilta. Hän näppäili netistä, että tuollaisen hän haluaa, ja pian Kamuxilta soitettiin, minne hän haluaa auton toimitettavan. Ei siinä mitään, niin toimivat kaikki, mutta kaksi viikkoa auton toimittamisen jälkeen hänelle soitettiin uudelleen ja kysyttiin, onko hän ollut tyytyväinen autoon. Jos ei olisi ollut, auto olisi vaihdettu. Silloin päätin, että tuota firmaa täytyy ostaa."

Remedy taas on pelipaperi, koska "pitäähän jossakin peliyhtiössäkin olla mukana".

  • Kamux
  • Remedy
  • Robit

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti