veronmaksajat.fi

RAHAT

Betolar valaa pörssiin keinosementtiä – millainen on uusi listautuja?

Betolar valaa pörssiin keinosementtiä –  millainen on uusi listautuja?
29.11.2021

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kun joidenkin vuosikymmenten kuluttua muistellaan 2020-luvun alun listautumisbuumia, joku saattaa muistaa, että First North -kasvumarkkinalle listautui yhtiö, joka kertoi valmistavansa betonia tekoälyn avulla.

Sitten nauretaan, ja joku nokittaa, että olihan yhtiö, joka rakensi verinäytteen ympärille elämäntapojen parantamiseen tähtäävän pelin.

On myös mahdollista, että ei naureta, ainakaan ivallisesti, vaan Betolar ja Nightingale Health ovat merkittäviä suomalaisia mutta täysin kansainvälisesti toimivia yhtiöitä, jotka ovat valloittaneet maailman lisäksi sijoitussalkut ja tuottaneet alkuvaiheessa mukaan lähteneille sijoittajille satumaisia voittoja.

Toivon jälkimmäistä, vaikka ensimmäinen lienee todennäköisempi tulevaisuusskenaario. 

AI + ECO

Kun pääministeri Juha Sipilä aikoinaan päätti panna valtion taseen töihin, perustettiin valtiolle pääomasijoitusyhtiö Vake, jonka oli tarkoitus ryhtyä sijoittamaan tekoäly-yhtiöihin.

Jopa minä, maailmaan avoimesti suhtautuva, pidin hanketta hupsuna.

Eduskuntavaalien ja hallituspohjan vaihtumisen jälkeen takki kääntyi nopeasti, yhtiö nimettiin Ilmastorahastoksi ja se ryhtyi rahoittamaan ilmastohankkeita. Hittialalta siirryttiin toiselle.

Viime viikolla, juuri ennen kuin Betolar julkisti listautumiseen liittyvät materiaalinsa, Ilmastorahasto myönsi Betolarille seitsemän miljoonan euron lainan.

Vaikka valtio ei olisi vaihtanut sijoitusyhtiönsä profiilia, Betolarilla olisi ollut mahdollisuuksia päästä valtion suojelukseen, sillä Betolar vetoaa myös tekoälyyn eli AI:hin. Betolar surffaa trendien harjalla. Esiintyypä Betolarin esitteessä myös käsite ”Binder-As-A-Service”, joten trendikkäästi Betolar voi sanoa olevansa BAAS-yhtiö.

Jos yhtiön puheita oikein ymmärrän, tekoäly ei ole kiinni betonimyllyn veivissä vaan jotenkin mukana, kun yhtiö kehittää asiakkailleen reseptiikkaa. 

Sementin korvike

Nimestään huolimatta Betolar ei valmista betonia vaan betonin valmistuksessa tarvittavan sementin korvaajaksi soveltuvaa ainetta, jonka se on nimennyt Geoprimeksi.

Geoprimeä valmistetaan, tai voidaan valmistaa, teollisuuden sivuvirroista. Kiertotaloutta mitä parhaalla tavalla!

Betolar arvioi, että sen menetelmällä valmistettu betoni vastaa käyttökohteissaan sementtiin nojaavaa betonia. Hiilidioksidipäästöt ovat tietysti merkittävästi pienemmät, mutta hinnan ei pitäisi olla perinteistä menetelmää korkeamman.

Liiketoimintamalli on säädetty nopean kansainvälistymisen ainakin teoriassa mahdollistavaan asentoon: Betolar myy asiakkailleen reseptejä ja tarveaineita. Rahaa se saa lisenssistä eli reseptin käytöstä ja tarveaineiden välittämisestä.

Käytännössä reseptiä ei voi noin vain napata hyllyltä ja postittaa tilisiirtolomakkeen kanssa sinetöidyssä kirjekuoressa, vaan asiakkaalle on kehitettävä juuri hänelle hänen tarkoitukseensa sopiva resepti. Reseptin kehittämisen jälkeen sitä iteroidaan käytännön kokeissa asiakkaan kanssa.

Ennen kuin lisenssin käytöstä saatavia euroja alkaa kilahdella Betolarin pankkitilille, kuluu kosolti aikaa. Toisaalta yhdessä kehittäminen on omiaan sitouttamaan asiakasta Betolariin. 

Isku vihersuoneen

Betonirakentaminen on suuri hiilidioksidipäästöjen lähde, joten Betolarin viherratkaisu sopii erinomaisesti 2020-luvun lupaukseksi.

Minun on mahdoton arvioida, kuinka uniikki se on. Kuinka kauan suurelta betonivalmistajalta menee samanlaisen ratkaisun kehittämiseen? Tai kilpailijalta? Vasta aika näyttää Betolarin hinnoitteluvoiman.

Sillä vielä Betolarilla ei ole kaupallista toimintaa ja liikevaihto näyttää nollaa.

Varsinkin julkisella puolella, jossa organisaatiot ovat asettaneet itselleen hiilineutraalisuustavoitteita, rakentamisessa vallitsee ilmastobuumi. Betolarin tarjoama ratkaisu voi olla oiva lääke rakennuksen CO2-lukujen alentamisessa.

Betolar ei kuitenkaan kärky apajilla yksin. Erilaisista hiilidioksidipäästöjä alentavista ratkaisuista valitaan ne, jotka edullisimmin tuottavat tarvittavat päästösäästöt.

Rakennusala on varsin konservatiivinen ja protektionistinen. Jos Betolar pystyy marssimaan maailmalle sementinkorvikkeellaan noin vain, hienoa. Mutta pelkään, että tuotot ovat kovin pitkässä viivassa ja monien testien ja lupien takana.

Betolarilla on 12,2 miljoonaa osaketta. Kun vaihtovelkakirjalaina konvertoidaan, osakemäärä kasvaa miljoonalla, ja osakeannissa painetaan enintään kuusi miljoonaa uutta osaketta, ja kun päälle lyödään vielä optiomerkinnät, osakemäärä nousee näin enintään 19,4 miljoonaan kappaleeseen.

Markkina-arvoon pitäisi tietysti laskea mukaan myös johdon optiot, joten karkeana optio-oikaistuna osakemääränä voi pitää 20 miljoonaa. Listautumisannin hinnalla laskettuna Betolarin markkina-arvoksi tulee pyörein luvuin 115 miljoonaa euroa. Samalla kassaan kertyy kivasti käteistä mahdollistamaan negatiivisen kassavirran.

Betolar on reilun sadan miljoonan euron hintainen Betolar, mutta onko sen arvoinen?

Rakenteeltaan kunnossa

Betolarin listautumisanti on rakenteeltaan kunnossa. Anti on todellakin yhtiölle rahaa tuova anti, ei myyjien hilloamistolppa. Jos ja kun omistajat uskovat yhtiöönsä, sen käyttöön kannattaa hankkia rahaa pörssistä silloin, kun sitä saa hienolla arvostuksella.

Tai Betolarhan on siitä hieno yhtiö, että liikevaihdottomalle firmalle on vaikea laskea perinteisiä arvostuskertoimia. Mitä korkeammalla ilmassa yhtiö on, sitä hankalampaa on lyödä sille hintalappua.

Toinen listautumisen rakenteellinen ilonaihe on ainakin implisiittinen lupaus vakautuksesta.

Kun listautuvan yhtiön osakkeelle on järjestelty vakauttamissopimus julkisen kaupankäynnin aluksi, osakkeesta pitäisi päästä eroon merkintähinnalla. Tähän ei kuitenkaan voi tuudittautua. Esimerkiksi Nightingalen osake laski vakauttamissopimuksesta huolimatta.

Kolmanneksi mukaan on saatu merkittävästi niin sanottuja ankkurisijoittajia. Niille menee 24 miljoonan euron osakkeet, joten varsinainen vapaa anti jää varsin pieneksi. Jos ja kun listautumisen järjestäjät onnistuvat herättämään instituutiosijoittajien ruokahalun, sitä täyttääkseen nälkäiset sijoittajat joutuvat ahmimaan osakkeita pörssistä kaupankäynnin alettua.

Betolarin listautumisen yllä on muutama mutta, niistä uusimpana Black Friday synkkine kurssilaskuineen. Jos epävarmuus jää vellomaan pörssiin listautumisen ajaksi, se näkyy merkintähaluissa ja yli päätään sijoittajien halussa kuunnella Betolarin tarinaa.

Pitkäaikaiseksi sijoittajaksi aikovan kannalta tällaisella ei ole merkitystä. Jos katsoo, että Betolar on tarjolla olevan tiedon valossa reilun sadan miljoonan euron arvoinen, on vain hyvä, mitä vähemmän anti kiinnostaa muita.

Koska en pysty perustelemaan hintaa itselleni, kyttään luihusti vain mahdollisia pikavoittoja. Siksi aion kuulostella markkinasentimenttiä ja teen päätöksen antiin osallistumisesta viime hetkellä. Yleisöanti voidaan keskeyttää aikaisintaan torstaina 2. joulukuuta kello 16. Instituutiot saavat harkita itsenäisyyspäivän yli.

Yleisöannin vähimmäismerkintä on sata kappaletta alusta eli vajaat 600 euroa. Alustavasti yleisöannissa on tarjolla vähintään 200 000 osaketta, mikä tulisi täyteen 2 000 merkitsijän minimeillä.

Pidän Betolaria sellaisena kohteena, jossa ei kannata yrittää ahnehtia mahdollisimman suurta osakemäärää merkitsemällä osakkeita selvästi enemmän kuin todellisuudessa haluaisi. IPO-huuman tässä vaiheessa voittojen maksimoimisen sijaan tärkeämpää on pitää tappioriskit hallinnassa.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti