veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Arvopaperikeskukseen unohtuneita osakkeita uhkaa realisointi – vielä ehdit siirtää omistuksesi turvaan

Arvopaperikeskukseen unohtuneita osakkeita uhkaa realisointi – vielä ehdit siirtää omistuksesi turvaan
27.5.2019

Osakkeiden maksuttoman säilytyspalvelun lopettanut Arvopaperikeskus aikoo kesän jälkeen aloittaa tileille jääneiden osakkeiden myynnit. Osakkeet kannattaa siirtää välittömästi toisaalle.

Suomen Arvopaperikeskus, Euroclear Finland Oy, ilmoitti viime lokakuussa lopettavansa maksuttoman osakkeiden säilytyspalvelunsa. Nyt valtaosa yhtiön palvelussa olleista 55 000 arvo-osuustilistä on siirretty toiselle palveluntarjoajalle.

Jäljellä on kuitenkin yhä noin 4 300 arvo-osuustiliä, joita uhkaa nyt omistusten realisointi. Arvopaperikeskus on lähettänyt tilien omistajille kirjatut kirjeet, joissa se kertoo alkavansa myydä tileillä olevia osakkeita heti kesän jälkeen.

”Annamme realisoitavista osakkeista toimeksiannon välittäjälle, jonka tehtävänä on myydä osakkeet”, Euroclear Finlandin viestintäjohtaja Pekka Isosomppi kertoo.

Realisointi voi alkaa 7.8. Arvopaperikeskuksen tavoitteena on, että kaikki osakkeet olisi myyty vuoden loppuun mennessä. 

Realisoinnin kulut vähennetään myyntituloista

Jos Arvopaperikeskuksen antaa hoitaa osakkeiden realisoinnin, myyntituotoista vähennetään ensin myyntiprosessin aikana syntyneet kulut. Mahdolliset ylijäävät rahat tilitetään omistajan pankkitilille tai, jos tilinumero ei ole tiedossa, aluehallintovirastoon, josta rahat ovat myöhemmin nostettavissa. Myös aluehallintovirasto perii oman palkkionsa.

”Sijoittajan kannalta ehdottomasti parempi vaihtoehto on toimia itse. Kustannukset ovat paljon edullisemmat, jos tilin siirtää itse ensin pankkiin ja siellä sitten antaa myyntitoimeksiannon”, Isosomppi sanoo.

Jos osakkeiden myynnin jättää Arvopaperikeskuksen hoidettavaksi, osakkeenomistaja ei pysty vaikuttamaan myyntiajankohtaan.

”Jokaisen sijoittajan pitäisi itse arvioida, mikä on paras hetki myydä osakkeita. Jos sitä ei itse tee, vaan päätösvallan antaa muille, pitää luottaa toisen tahon arvioon. Jos osake myytiin vääränä päivänä, siitä ei voi oikein valittaa jälkikäteen”, Isosomppi sanoo.

Osakkeet ehtii vielä siirtää turvaan

Arvo-osuustilin voi edelleen siirtää toisen palveluntarjoajan, kuten pankin, hoidettavaksi. Siirto onnistuu aina siihen asti, kunnes osakkeiden realisointi alkaa kesän jälkeen.

”Tilin siirto tapahtuu niin, että asiakas ottaa yhteyttä pankkiin, johon hän haluaa siirtää arvo-osuustilin, ja kertoo tilinumeron, jotta pankissa voidaan prosessi hoitaa. Olemme sopineet, että siirto on maksuton”, Isosomppi sanoo.

Osakkeiden säilytyksen hinnat vaihtelevat palveluntarjoajasta riippuen.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.