veronmaksajat.fi

RAHAT

Sijoituskirjailija kiinnostui Berliinin kämpistä

4.11.2015

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.

KARON PÖRSSI Sijoittamisen perusasiat ovat aika yksinkertaisia. Kartoita tilanteesi, toiveesi ja riskinsietokykysi. Sijoita suunnitelmallisesti. Sijoittaminen on pitkän aikavälin toimintaa, ja pitkällä aikavälillä osakkeet ovat tavanneet olla tuottoisin sijoitusluokka. Hajauttaminen on ilmainen lounas. Minimoi kulut. Älä hötkyile.

Vaikka arvokkaat sijoitusohjeet saa tiivistettyä yhteen tekstikappaleeseen, tänäkin päivänä ympäri maailmaa kirjoitetaan miljoonittain kirjainmerkkejä siitä, kuinka lukija sijoittaisi paremmin. Tämäkin palsta ilmestyy aina keskiviikkoisin. 

Pääsyy tähän kaikkeen lienee se, että emme halua menestyä sijoittajina hyvin vaan vähän paremmin. Minusta se on ihan hyvä syy, kunhan muistaa, että halu menestyä vähän paremmin usein johtaa siihen, että pärjääkin vähän huonommin.

Sijoituskirjailija Marko Erola on yksi suomalaisista järkevän sijoittamisen apostoleista. Pari viime vuotta hän on kirjoittanut joka toinen viikko sijoituskolumnia Helsingin Sanomien taloussivuille. Kirjoitukset on toimitettu Riski & tuotto -kirjaseksi, joka on kuvitettu The New Yorker -lehden sijoitusaiheisilla pilakuvilla.

Kolumnit kestävät hyvin tulla luetuksi kirjamuodossa, vaikka olisi seurannut Erolan palstaa tuoreeltaan, sillä ainakin minulta kolumnit ovat jo unohtuneet, vaikka niiden oppien ei olisi syytä painua unhoon. Teksteissään Erola sijoittaa sijoitusoppeja ajankohtaisiin mutta samalla ajattomiin kehyksiin ja takoo järkevän sijoittamisen perusperiaatteita lukijansa kalloon.

"Varaudu pahimpaan"

Jo nimellään Riski & tuotto kertoo, että ollaan sijoittamisen perusasioiden äärellä.

Kirjasi nimessä on hankalasti määriteltävä sana "riski". Mitä riski merkitsee sinulle sijoittajana, Marko Erola?

"Riski tarkoittaa vaaraa menettää sijoitus osittain tai kokonaan. Osakesijoittajan riski ei ole läheskään niin hallittava kuin annetaan ymmärtää hokemalla 'tyypillisesti korkeammalla riskillä saat suuremmat tuotot'. Hokijat unohtavat, että mitä suurempi riski, sitä harvemmin ne hyvät tuotot saa."

Kumpaa mietit sijoittaessasi ensin: riskiä vai tuottoa?

"Yritän miettiä pelkästään riskiä vanhan juutalaisen sanonnan hengessä: varaudu pahimpaan, paras pitää kyllä huolen itsestään. Monet sijoittajat näyttävät tekevän päinvastoin eli valmistautuvat hyviin tuottoihin toivoen, ettei pahin tapahdu."

Monissa kirjoituksissasi toistuu indeksisijoittamisen järkevyys. Esität esimerkiksi, että työeläkeyhtiöiden kannattaisi sijoittaa indeksinmukaisesti. Mutta jos suuretkin sijoittajat siirtyvät indeksisijoittajiksi, eikö häntä ala jo heiluttaa koiraa?

"Suurtenkin rahoista iso osa on indeksisijoitettu. Indeksisijoittajat ovat passiivisia pitkän aikavälin sijoittajia, joten teoriassa heidän lukumääränsä lisääntyminen hillitsee osakekurssien heiluntaa. Käytännössä keinottelijoita on enemmän kuin riittävästi aiheuttamaan turbulenssia markkinoille."

Pelisalkku poistui

Olet aiemmin kirjassasi kertonut, että sinulla on erikseen pelisalkku ja sijoitussalkku, joista jälkimmäinen on järkevää, rationaalista sijoittamista, ensimmäinen vastaa pelurinviettiin. Onko yhä näin ja mikä on näiden salkkujen suhde?

"Pelisalkkuni on enimmillään ollut kymmenisen prosenttia sijoitusvarallisuudestani. Pelitulokseni eivät ole erityisen mairittelevia, ja tällä hetkellä minulla ei ole lainkaan pelisalkkua."

Millaisista komponenteista olet koostanut järkevän sijoittamisen salkkusi?

"Varsinainen sijoitussalkkuni on koostunut lähinnä sekä osakkeisiin että joukkolainoihin sijoittavista indeksirahastoista. Nyt merkittävä osa varallisuudestani on kiinteistörahastossa, joka ostaa Berliinistä kerrostaloja ja myy asunnot yksitellen. Alku on ollut lupaava."

Mitä liikkeitä olet tehnyt salkussasi viimeksi?

"Myin äskettäin kaikki osakesijoitukseni eli indeksirahastot, koska olin tekemässä yrityskauppaa. Kauppa ei valitettavasti toteutunut, joten nyt pitäisi keksiä rahoille uusi jemma. Yleinen markkinatilanne arveluttaa sen verran, että ei ole kiire sijoittaa mihinkään." 

"Talvivaarassa riittää potentiaalia"

Marko Erola on tunnettu paitsi sijoituskirjastaan Paras sijoitus myös viime syksynä ilmestyneestä ja paljon huomiota herättäneestä teoksestaan Kirottu kaivos, jossa hän käy läpi Talvivaaraa. Tällä palstalla miltei viikolleen vuosi sitten Erola analysoi huonoksi osoittautunutta omaa Talvivaara-sijoitustaan.

Silloin uskoit, että Talvivaaran rahoitus järjestyy. Mitä ajattelet Talvivaarasta tällä hetkellä?

"Metallien huonojen hintojen takia valtion on hyvin vaikea löytää kumppania. Uskon, että Talvivaaran entisillä omistajilla on tilaisuus saada merkittävä omistus kaivoksesta, jos kaivavat sata miljoonaa taskuistaan. Potentiaalia kaivoksessa riittää, kun prosessi toimii ja kunhan nikkeli kallistuu." 

Viikon trio: Erolan opit

Pyysin Marko Erolalta kolmea tärkeintä oppia sijoittajalle.

  1. Jos olet pitkäaikaissijoittaja, sijoita valtaosa rahoistasi edullisiin indeksirahastoihin ja annan niiden olla siellä.
  2. Älä aloita sijoittamista, jos kurssit ovat nousseet vuosia. Tulee parempia aikoja sijoittaa.
  3. Älä maksa liikaa (= korkea P/E tai P/B, huono osinkotuotto). Jos maksaa liikaa, hyväkin firma voi olla huono sijoitus.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti