veronmaksajat.fi

RAHAT

Sähköisesti metsään

Sähköisesti metsään
15.3.2016

Verkosta löytyy joukko metsänomistajan palveluita. Mihin tarkoitukseen mikäkin sopii? 

Sähköisten metsänomistajan palveluiden avulla oma metsä tulee tutuksi ja asiat hoituvat myös  matkan päästä. Tämä on oiva apu, sillä yhä useampi metsänomistaja on kaupunkilainen. 

Metsään.fi

Tuore metsänomistaja pääsee alkuun Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelun avulla. Se tarjoaa perustiedon omasta metsästä: mitä puulajeja siellä kasvaa sekä minkä ikäistä, pituista ja paksuista puusto on.

Metsävaratieto on kerätty valtion varoilla ja palvelu on käyttäjille maksuton.

Metsään.fi:hin kirjaudutaan pankkitunnuksilla.  Tiedot näkyvät kuvioittain. Kuvio on tietyllä alueella kasvavaa yhtenäistä metsää, joka vaatii yhdenmukaista käsittelyä. Taustakuvaksi voi valita joko peruskartan tai ilmakuvan metsästä.

Puustotietojen pohjalta on laskettu, mitä hoito- tai hakkuutöitä metsässä kannattaa seuraavaksi tehdä. Palvelusta saa myös suuntaa antavat arviot, paljonko hoito maksaisi sekä paljonko tuloja hakkuista voisi odottaa. Tarjolla on  myös tiedot palveluntarjoajista kunnittain. Omistaja voi valita hoito- tai hakkuukohteen ja pyytää tarjouksen.

Maaliskuun alusta lähtien Metsään.fi:ssä pystyy hoitamaan myös Kemera-hakemukset. Aluksi tukea voi hakea taimikon varhaishoitoon ja nuoren metsän hoitoon, myöhemmin muihinkin tuettaviin kohteisiin. 

Käyttölupa kumppanille 

Kun metsänomistaja haluaa metsälleen selkeät, metsätaloudelliset tavoitteet tai tarkan hinta-arvion, hän teettää metsäsuunnitelman. Metsäpalveluja tarjoavat metsäyhtiöt ja metsänhoitoyhdistykset voivat käyttää Metsään.fi:ssä olevia tietoja, kun metsänomistaja antaa siihen luvan. Näin omistajan ei aina tarvitse matkustaa metsätilalleen, vaan hän voi kirjautua palveluntarjoajan kanssa yhtä aikaa palveluun ja neuvotella puhelimessa.

Omistaja voi myös valtuuttaa toisen, vaikka lapsensa, asioimaan Metsään.fi:ssä. Mikäli tilan omistaa perikunta, kaikki jäsenet pääsevät kirjautumaan palveluun otettuaan yhteyttä metsäkeskuksen asiakaspalveluun ja toimitettuaan sinne perukirjan. 

Tällä hetkellä Metsään.fi kattaa yli 75 prosenttia Suomen yksityisistä metsävaroista eli 10,5 miljoonaa hehtaaria. Vuoteen 2020 mennessä mukana on koko maan tiedot. Metsäkeskuksen verkkosivuilta löytyy kartta, josta näkee, koska oman alueen tiedot ovat käytössä.

Mobiilisovellukset tabelttiin ja puhelimeen 

Tablettiin tai puhelimeen ladattavien sovellusten pohjatieto saadaan joko metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelusta tai metsäsuunnitelmasta.

Trestima

Trestiman ruudulla näkyy kuviokartta, jonka perusteella metsänomistaja löytää kuviot metsässä. Navigointipalvelu on ilmainen.

Jos omistaja suunnittelee puukauppaa ja tarvitsee näppituntuman puuston arvosta, hän voi ostaa kuvapaketin ja valokuvata metsänsä. Sovellus selvittää kuvista muun muassa puulajit ja puiden läpimitat, lukumäärän sekä tilavuuden. Sitten se hakee kyseisen alueen tuoreet kantohintatiedot ja laskee hinnan.

Esimerkiksi viiden hehtaarin metsäkuvion tiedot selviävät 5-10 kuvalla. Kuvat maksavat alkaen 1,20 euroa kappaleelta. Palveluun kirjaudutaan osoitteessa www.metsanmyynti.fi.

Kantoon

Kantoon on sovellus, jonka avulla Metsään.fi-palvelun tiedot saa metsään mukaan. Se ladataan sovelluskaupasta. Mukana on paikannus sekä kiinteistörajat, maastokartat ja ilmakuvat.

Rekisteröitymisohjeet löytyvät esittelysivulta www.kantoon.fi. Bitcomp-yhtiön sovellusta saa kokeilla viikon maksuttomasti. Lisenssi maksaa 19,90 euroa vuodessa.

Metsäpaikka.fi

Metsäpaikka.fi:llä voi maksuttomasti hallinnoida omaa metsävaratietoaan. Sovellus arvioi metsän arvon sekä toimenpiteiden kustannukset. Palveluun voi tallentaa kuvia ja suunnitelmia.

Maksullisen organisaatiopalvelun avulla metsänomistaja voi verkostoitua muiden omistajien ja metsäalan toimijoiden kanssa. Jatkossa hän pystyy kilpailuttamaan metsänhoito- ja parannustöitä sekä puukauppaa niiden yrittäjien kanssa, joilla myös on palvelu käytössään.

Työt tehtyään yrittäjä voi päivittää metsäsuunnitelman tiedot sovellukseen. MHG Systemsin sovellus toimii sekä kotikoneessa että mobiililaitteissa. Hinta on alkaen 1,99 euroa kuukaudessa (23,88 e vuodessa). www.metsapaikka.fi

Metsäselain metsänhoitoyhdistysten jäsenille

Useat metsänhoitoyhdistykset (mhy) tarjoavat jäsenilleen maksuttoman Metsäselain-palvelun: mobiililaitteessa näkee oman metsävaratiedon, hoitosuositukset, kustannusarviot ja puukauppatiedot. Navigointiominaisuus on mukana.

Metsäselain näyttää maastokartat sekä ilmakuvat ja kiinteistöjen rajat koko Suomesta. Sitä voivat hyödyntää myös suunnistajat ja marjastajat.

Käyttöön palvelun saa, kun lataa sovelluskaupasta Metsäselain-sovelluksen ja tilaa käyttäjätunnukset omasta mhy:stä. Ne tulevat noin kahdessa viikossa. www.metsaselain.fi.

Myyjä ja ostaja kohtaavat markkinapaikoilla 

Tekeekö mieli luopua tilasta vai pitäisikö metsää saada lisää?

Puumarkkinat.fi 

Puumarkkinat.fi on sähköinen markkinapaikka metsänhoitoyhdistysten (mhy) valtakirja-asiakkaille. Tarjolla olevan leimikon tiedot menevät kaikille palveluun kirjautuneille puunostajille. Etusivulla näkyvät ostajien nimet – niin energiapuun kuin tukin ja kuitupuun – ja heitä on mukana lähes 90 eri puolilta maata.

Mhy valmistelee leimikon myyntiin eli selvittää puumäärät, rajat, korjuuolot sekä varastopaikat. Kaupasta menee sille välityspalkkio. www.puumarkkinat.fi

Metsätilat.fi 

Metsätilat.fi-nettiportaalissa on mukana seitsemän metsätiloihin erikoistunutta kiinteistönvälitysliikettä eri puolilta maata.

Jos haluaa myydä metsän, välittäjä lisää sen tiedot palveluun. Ostohaluinen voi Metsätilat.fi:ssä valita alueen, ja se näyttää kaikki siellä tarjolla olevat tilat. Käyttöön saa myös tilavahdin, joka valvoo ja ilmoittaa jos asiakkaan haluamalta alueelta tulee tila myyntiin.

Portaalin käyttö on maksutonta. Välittäjä saa tilan myynnistä sopimuksen mukaisen palkkion. www.metsatilat.fi 

Metsäyhtiöiden asiakkaiden palvelut 

Suurilla metsäyhtiöillä Stora Ensolla, UPM:llä ja Metsä Groupilla on omille asiakkailleen sähköiset palvelut, jotka eroavat jonkin verran toisistaan. Niihin kirjaudutaan käyttäjä- tai pankkitunnuksilla.

Palvelujen avulla metsänomistaja voi pitää yhteyttä yhtiöön. Niihin saa dokumentit kauppatapahtumista sekä mittaustodistukset korjuun jälkeen. Niissä voi tehdä myös metsäveroilmoitukset sekä seurata yhtiön ja asiakkaan välistä rahaliikennettä.

Jos metsä on yhteisomistuksessa, osakkaat pääsevät yhdessä katsomaan sopimuksia ja hyväksymään ne. Kaikkien kolmen yhtiön palvelut toimivat mobiililaitteissa.

Ainakin Stora Enson eMetsä-palvelussa asiakas pystyy seuraamaan puukauppojen etenemistä vaihe vaiheelta: koska korjuu tehdään ja kuka sen tekee. Kun puu lähtee liikkeelle, päivittyvät kuljetustiedot. www.storaensometsa.fi.

UPM:n Metsämaailma tarjoaa kaikille ilmaisen laskurin, jolla voi laskea metsänsä puuston arvon. Myös sähköinen metsäkirjasto on avoin kaikille, ja sieltä löytyy esimerkiksi metsätermien selityksiä. www.metsamaailma.fi.

Koska Metsä Groupin emoyhtiö Metsäliitto Osuuskunta on osuustoiminnallinen yritys, omistajajäsen pääsee sen Metsäverkko-palvelussa muun muassa ostamaan lisää osuuksia ja irtisanomaan niitä. www.metsaverkko.fi. 

Jutun asiantuntijat: palvelupäällikkö Veikko Iittainen Suomen metsäkeskuksesta, toimitusjohtaja Simo Kivimäki Trestimasta, myyntijohtaja Jani Heikkilä Bitcompista, toimitusjohtaja Seppo Huurinainen MHG Systemsistä, toiminnanjohtaja Ilpo Pentinpuro Mhy Keski-Suomesta, tutkimuspäällikkö Erno Järvinen MTK:sta, kiinteistönvälittäjä Leena Tetri Etelä-Suomen metsätilat LKV:stä, viestintä- ja asiakkuusjohtaja Janne Partasta Stora Ensosta, markkinointi- ja asiakkuuspäällikkö Paula Savonen UPM:stä, viestintäpäällikkö Krista Kimmo Metsä Groupista.

Hanna Lehti-Isokoski

Rahat, verot, työ & eläke, koti