veronmaksajat.fi

RAHAT

Pörssissä nousun viime hetket?

Pörssissä nousun viime hetket?
24.3.2016

Pörssissä vuosia jatkunut nousuputki voi kohta kääntyä laskuksi. Miten Taloustaidon pörssilista pärjää laskevilla markkinoilla?

Käsillä ovat todennäköisesti nousun viimeiset hetket. Suuntaa otetaan Atlantin takaa, jossa osakemarkkinat ovat nousseet yhtäjaksoisesti peräti seitsemän vuotta. Vain kerran aikaisemmin USA:n pörssihistoriassa härkämarkkinat ovat kestäneet näin pitkään.

”Nousua voi jatkua vielä tämä vuosi, mutta todennäköisesti ei edes niin kauan. On selvää, että nyt ollaan nousumarkkinan loppupuolella”, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo.

Ennätyksellisen suuri velkataakka maailmantaloudessa voi johtaa siihen, ettei käänteestä tällä kertaa selvitä pikkurysäyksellä. ”Maailmantalous ei voi olla pitkällä aikavälillä riippuvainen keskuspankkien elvytyksestä. USA on merkittävistä talouksista käytännössä ainoa, jossa talous on saatu pois tekohengityksestä”, Vilén sanoo.

Defensiivisistä yhtiöistä turvaa?

Kun vatsahappoja koetellaan, sijoittajan kannattaa suojautua osakemarkkinoiden heilunnalta vaihtamalla taktiikkaa. Vinkkejä saa Taloustaidon pörssilistalta, joka suosii niin kutsuttuja defensiivisiä yhtiöitä.

Listalla eniten pisteitä saavat yhtiöt, joiden riskiprofiili on matala eli joilla on vahva tase ja vähän velkaa ja jotka maksavat pitkällä aikavälillä hyvin osinkoja. Listasijoitus on myös sitä parempi, mitä kovempaa tulosta yhtiö pystyy tekemään pitkällä aikavälillä.

Vilénin mielestä syklisten ja defensiivisten yhtiöiden välillä taktikointi ei kuitenkaan riitä maailmassa, jossa osakekauppa on koneellistunut ja ETF:ien ja indeksirahastojen suosio suurta.

”Ennen nousumarkkinassa kannatti ostaa vaikkapa Outokummun osaketta ja laskumarkkinassa Orionia. Tällaisen sektorirotaation teho on kuitenkin huonontunut huomattavasti viidentoista viime vuoden aikana”, Vilén sanoo.

Vaikka laskevien kurssien maailmassa listayhtiöt todennäköisesti pärjäävätkin indeksille, parempaan lopputulokseen voi silti päästä sillä, että pienentää ajoissa osakkeiden painoarvoa salkussa. 

Syklisten arvostuksessa saattaa piillä ansa

Taloustaidon listan kärjessä huippupisteillä komeilee teknologia- ja palveluyhtiö Raute. Se on syklinen yhtiö, jossa ajoituksella on iso merkitys sijoituksen onnistumiselle.

”Kun ollaan syklin tässä vaiheessa, sijoittajan ei kannata tuijottaa yhtiön alhaista p/e-lukua. Toisaalta yhtiöllä on pitkällä aikavälillä vahva markkina-asema ja teknologinen kilpailuetu. Luotamme siihen, että Raute pärjää hyvin omalla toimialallaan”, analyytikko Antti Viljakainen sanoo.

Rauten tulos nousi viime vuonna ennätyksellisen korkealle tasolle poikkeuksellisen vahvan alkuvuoden tilausvirran ansiosta.

Olemassa olevat tilaukset ja yhtiön palvelubisnes kantavat yhtiötä vielä tämän vuoden, mutta vuosi 2017 on jo iso kysymysmerkki. ”On vaikea nähdä, että yhtiön tilausvirta jatkuisi näin hyvänä”, Viljakainen sanoo.

Rauten tuotteiden kysyntä heiluu rajusti suhdanteissa. Sen sijaan ravintolabisnes on kasvanut Suomessa yllättävän vakaasti, kun suomalaiset ovat alkaneet ottaa mallia Keski-Euroopasta. Loistotuloksesta raportoineen ravintolayhtiö Restamaxin osake hinnoitellaan pörssissä Inderesin arvion mukaan edelleen alakanttiin.

”Restamax on pystynyt osoittamaan, että sen yritysostovetoinen strategia toimii ja kasvu on kannattavaa. Liiketoiminnan skaalautuvuus näkyy voittomarginaalissa, joka on selvästi paremmalla tasolla kuin alalla keskimäärin”, Sauli Vilén sanoo.

Restamax pyörittää liiketoimintaansa ja ostaa ravintoloita negatiivisen käyttöpääoman turvin eli käytännössä hyödyntämällä ostojen ja myyntien välisten maksuaikojen erotusta. Malli on toiminut hyvin, sillä yhtiö on kasvanut viime vuosina keskimäärin hieman yli 30 prosenttia vuodessa ja silti sen käyttökatemarginaali on noin kaksi kertaa parempi kuin alalla keskimäärin.

Rakennusalalla menee hyvin

Taloustaidon listan sijalle neljä ponnistanut SRV Yhtiöt on yksi pörssin harvoista valopilkuista. Yhtiön asuntorakentamisen aloitusmäärät ovat kasvaneet, mikä lupaa hyvää myös tuleville vuosille.

”SRV:n asunnoissa myyntiaste ja kannattavuus ovat olleet todella korkeat. Se näkyy yhtiön tuloksessa viime vuoden lopulla. Yhtiö on saanut vihdoin myös kaikki merkittävimmät suunnitteluvaiheessa olevat projektinsa käyntiin ja tuottamaan kassavirtaa”, analyytikko Petri Aho kuvaa.

SRV:n tilauskanta on liki 1,6 miljardia euroa, joka on lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

”Positiivista on, että SRV:n tilauskanta on erittäin pitkälti jo myyty, jolloin myyntiriskiä ei juuri ole. Iso osa yhtiön tilauskannasta on asuntomyyntiä kiinnostavilla paikoilla, mikä tarkoittaa, että yhtiön kannattavuus paranee nykytasoilta”, Aho sanoo.

SRV:n osakkeessa on Inderesin arvion mukaan selvästi nousuvaraa.

”Ennusteiden mukaan yhtiöllä on luvassa vahvaa tuloskasvua, ja siten kertoimet laskevat. Yhtiön p/e painuu ensi vuonna jo kuuteen, ja ennusteemme mukaan yhtiön osinkotuotto nousee nykykurssilla mitattuna noin 4,5 prosenttiin”, Aho sanoo.

Venäjällä SRV:n bisnekset kuitenkin takkuavat, eivätkä vuokratuotot ja -asteet yllä siellä suunnitellulle tasolle. Yhtiö ei liioin voi juuri nyt myydä Venäjällä sijaitsevia kauppakeskuksiaan, koska kauppahinta niissä jäisi turhan matalaksi. ”Toisaalta SRV:llä ei ole mitään pakkoa myydä niitä nyt. Yhtiöllä on vahva puskuri, varaa ja aikaa odottaa sopivaa myyntihetkeä projekteille”, Aho sanoo.

Taloustaito pörssilista

Ison siivun Suomen ravintolabisneksestä ottanut Restamax on kasvanut yritysostoilla keskimäärin yli 30 prosentin vuosivauhtia. Osakkeen arvostusta voi pitää edelleen matalana, kun sen suhteuttaa yhtiön 15 prosentin käyttökatemarginaaliin.

Vaikka Fortumin kassa pullistelee sähköverkkojen myynneistä saaduista rahoista, yhtiö ei ole edelleenkään keksinyt, mihin rahansa käyttäisi. Osakekurssia nakertavat osinkojen leikkaus, epäselvä strategia ja se, että yhtiö laski yllättäen pitkän aikavälin tuottotavoitettaan 10 prosenttiin.

Puuteollisuudelle tuotantolaitteita valmistava Raute on syklinen yhtiö, jonka tilausvirta tuskin säilyy vuoden 2015 erinomaisella tasolla. Yhtiöllä on kuitenkin yhä teknologinen kilpailuetu ja vahva asema globaaleilla markkinoilla.

Metsäyhtiö UPM Kymmenen tulos nojaa vahvasti selluun, joka on muun muassa kartonkien ja pehmopapereiden raaka-aine. Yhtiön liikevaihdosta edelleen yli 60 prosenttia tulee taantuvalta alalta eli paperin myynnistä kehittyneille markkinoille.

Rakennusyhtiö SRV Yhtiöt on loistovedossa Suomessa. Yhtiön tilauskanta on lähes tuplaantunut vuoden takaisesta, ja sen kannattavuus asuntotuotannossa on korkea. Sen sijaan Venäjällä yhtiö joutuu odottelemaan parempia aikoja saadakseen kauppakeskuksensa myytyä. Yhtiön tulokseen nähden osake on jopa erittäin halpa.

Millaiset yhtiöt pärjäävät listalla?

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti