veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Viisi matkavinkkiä Osloon

Viisi matkavinkkiä Osloon
10.3.2017

Oslossa on yllättävän paljon näkemistä, eikä hintatasokaan tyrmää suomalaista – paitsi yhdessä asiassa.

Oslo on jäänyt Tukholman ja Kööpenhaminan varjoon suomalaisten lomakohteena. Öljymaa Norjaa pidetään kalliina ja sen pääkaupunkia hieman tylsänä paikkana verrattuna muiden Pohjoismaiden pääkaupunkeihin.

Karl Johans Gate Kuva: iStockphoto.com

Molemmat ennakkokäsitykset ovat vääriä. Oslo ei ole halpa kaupunki, mutta matkailijan tarvitsemissa palveluissa hintataso on sama kuin Helsingissä.

Merellinen kaupunki tarjoaa myös ennakko-odotuksia huomattavasti enemmän näkemistä ja kokemista matkailijalle, jota kiinnostaa historia, kulttuuri ja hyvä ruoka.

1. Hyvä kohde pitkäksi viikonlopuksi

Oslo on mainio kohde esimerkiksi pitkälle viikonloppulomalle.

Kaupunkiin lentävät Helsingistä suoraan Norwegian, Finnair ja SAS. Halvimmillaan edestakaisen matkan saa alle sadalla eurolla.

Lento Gardermoenin lentokentälle kestää puolitoista tuntia. Sieltä 45 kilometrin matka Oslon keskustaan taittuu kätevimmin junalla. Yhdensuuntainen lippu maksaa 20 euroa.

Hotelliyö kahdelta hengeltä maksaa Oslossa sadasta eurosta ylöspäin. Tarjontaa hallitsevat norjalaiset ja kansainväliset hotelliketjut. 

2. Keskusta haltuun kävellen

Oslo on asukasluvultaan Helsingin kokoinen. Ydinkeskustaan tutustuu parhaiten jalkaisin.

Kierroksen voi aloittaa kävelemällä pääkatu Karl Johans gate päästä päähän. Päärautatieasemalta kuninkaanlinnaan ulottuvan kadun alkupäätä hallitsevat kaupat, jotka antavat valtiopäivätalon jälkeen tilaa puistoalueille.

Pari korttelia pääkadusta etelään avautuu Pipervikan satama-alue, joka on hyvällä säällä täynnä merestä nauttivia oslolaisia ja turisteja.

Aluetta hallitsee Akershusin linnoitus, joka rakennettiin aikanaan kaupungin suojaksi. Muureille kannattaa kivuta hyvien näkymien vuoksi. Linnoituksen varsinainen helmi on Hjemmefrontmuseum, joka esittelee perusteellisesti norjalaisten vastarintaliikkeen toimintaa saksalaismiehittäjiä vastaan toisessa maailmansodassa.

Akershusista on lyhyt matka Kvadratureniin, jota oslolaiset kutsuvat vanhaksi kaupungiksi. Kortteleissa on säilynyt rikkaiden kauppiassukujen kauniita kivitaloja 1700- ja 1800-luvuilta.

Sitä vanhempia rakennuksia on turha hakea, vaikka Oslo on perustettu jo vuonna 1048.  Kaupungin tuhosi 1600-luvulla raivoisa tulipalo, jonka jälkeen keskustaa alettiin rakentaa nykyiselle paikalleen.

Oslon oopperatalo Kuva: iStockphoto.com

Hyvä päätepiste kävelykierrokselle on vuonna 2008 valmistunut oopperatalo meren rannalla. Arkkitehtuuripalkintoja keränneen rakennuksen erikoisuus on, että sen päälle pääsee kiipeämään viistoja kattopintoja pitkin. 

3. Taiteenystävän kaupunki

Oslossa on kokoonsa nähden runsaasti kiinnostavia museoita.

Edvard Munchin taidemuseo hieman keskustan ulkopuolella on hyvä läpileikkaus maan kuuluisimman taidemaalarin tuotannosta.

Munchin kuuluisinta teosta Huutoa on kuitenkin mentävä ihailemaan sikäläiseen Ateneumiin eli Nasjonalgallerietiin, jonka norjalaisen taiteen kokoelma on muutenkin tutustumisen arvoinen.

Vigelandin puisto Kuva: iStockphoto.com

Taiteenystävän käyntikohteisiin kuuluu lisäksi Vigelandin puisto. Se esittelee 1900-luvun alkupuolella tunnetuksi tulleen Gustav Vigelandin veistoksia. 

4. Maista meren antimia

Ravintola-annokset ja kahviloiden välipalat ovat Suomen hinnoissa. Hintahaitari on laaja. Oslossa on neljä Michelin-tähden fine dining -paikkaa, joissa pitkän kaavan päivällinen maksaa satoja euroja. Toisessa ääripäässä ovat edulliset etniset ravintolat. Niitä on etenkin maahanmuuttajien suosimassa Grønlandin kaupunginosassa.

Oslossa saa taatusti tuoreita meren antimia. Hinta-laatusuhteeltaan hyviä kalaravintoloita löytyy erimerkiksi Aker Bryggen satama-alueelta.

Ravintolalasku kohoaa huomattavasti, jos kyytipojaksi nauttii alkoholijuomia. Oluttuoppi lähentelee paikassa kuin paikassa kymmentä euroa. Myös viinilasillinen maksaa selvästi enemmän kuin Suomessa. Syynä on Norjan korkea alkoholivero. 

5. Kiinnostavia retkikohteita

Päiväretkikohteista suosituimpia on hiihdosta tunnettu Holmenkollen. Ulkoilualueen parhaat näkymät ovat mäkihyppytornista, joka on avoin yleisölle.

Toisenlaisen näkökulman antavat Oslonvuonolle tehtävät parin tunnin risteilyt.

Maisemat ovat kauniit, mutta Keski- ja Pohjois-Norjan jylhille vuononäkymille ne eivät vedä vertoja.

Hyvä retkivaihtoehto on myös Fredrikstad, joka sijaitsee runsaan tunnin ajomatkan päässä Oslosta etelään. Tanskalaisten 1500-luvulla perustama linnoituskaupunki on historiallisesti kiinnostava.

Alueen toinen vetonaula on Hvalerin saaristo, jonka kallioiset maisemat ja idylliset kalastajakylät ovat kesällä parhaimmillaan. Kylien ravintolat tarjoavat kaloja ja äyriäisiä suoraan kalastajilta.

Siltojen yhdistämillä saarilla pääsee liikkumaan autolla, jonka vuokraaminen Oslosta päiväksi maksaa noin sata euroa ja siitä ylöspäin.

Matti Remes

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti