veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Tilaisinko siemeniä ja kasveja ulkomailta? Viherpeukalo, selvitä rajoitukset etukäteen

Tilaisinko siemeniä  ja kasveja ulkomailta? Viherpeukalo, selvitä rajoitukset etukäteen
16.3.2022

Siemenien tai taimien tilaamiseen EU:n ulkopuolelta liittyy monia rajoituksia. Tilaaminen on kielletty ilman kasvinterveystodistusta. Lisäksi tilaukselle pitää järjestää Suomessa tuontitarkastus.

Jos suunnitelmissa on tilata kotikäyttöön kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolisista maista, on tuontivaatimukset selvitettävä Ruokavirastosta hyvissä ajoin ennen tilaamista.

Kasvien tilaamista EU:n ulkopuolelta on rajoitettu, jotta voidaan estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä. 

1. Tarkista maahantuontikiellot –  joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty

Tiettyjä kasveja ei saa tuoda EU:n ulkopuolisista maista. Maahantuontikiellossa ovat esimerkiksi havukasvit, sitruspuut, siemenperuna ja tulipoltteen isäntäkasvit, kuten omena- ja päärynäpuut.

2. Selvitä, saatko kasveille kasvinterveystodistuksen – ilman todistusta et voi tilata kasveja

Kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, mukuloilla ja kylvösiemenillä pitää olla kasvinterveystodistus EU:n ulkopuolelta tilattaessa.

Jos kasvinterveystodistusta ei saa, ei voi tilata. Kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen ja se on maksullinen.

Kasvilähetyksille pitää tilata tuontitarkastus

Kaikki kasvilähetykset ja osa siemenlähetyksistä tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Nettitilaajan täytyy ilmoittaa lähetyksestä Ruokavirastolle, kun lähetys on saapunut Suomeen.

Tarkastus on maksullinen. Jos kaikki on tarkastuksessa kunnossa, lähetyksen saa kuljettaa perille ja ottaa käyttöön, muussa tapauksessa lähetyksen maahantuonti kielletään. 

Tulli valvoo maahantuontia. EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta tuodut kasvit ja kasvituotteet otetaan haltuun ja hävitetään. Ruokavirasto käsittelee tuonti-ilmoitukset ja tarkastaa lähetykset. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti