veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Tällainen auto kiehtoo vaihtokaupoilla – toiveissa usein automaattivaihteisto

Tällainen auto kiehtoo vaihtokaupoilla – toiveissa usein automaattivaihteisto
2.2.2024

Takavuosina uuden keskikokoisen perheauton sai 30 000 eurolla. Sähköautojen yleistyttyä hinta on noussut jopa 50 000 euroon. Autonvaihtajan katse kääntyykin usein käytettyihin vaihtoehtoihin – millaisiin?

Kun aloin tutustua käytettyjen autojen markkinoihin, ajattelin, että nyt on varmasti kauppiaiden kulta-aika. Lähempi tutustuminen paljasti kuitenkin, että aivan näin ruusuinen markkina ei sentään ole. Vuonna 2022 käytettyjen autojen myynti kyykkäsi ja moni kauppias oli pulassa.

Taustalla oli käytettyjen autojen myynnin kasvu 2020–2021, kun uusien autojen tilaukset vähenivät ja saatavuus heikkeni komponenttipulan takia.

Kasvua seurasi 2022 notkahdus, mikä johtui mm. inflaatiosta ja korkotason noususta. Lisäksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nosti energian hinnat ennätyksellisen korkeiksi. Autojen – sekä uusien että käytettyjen – kysyntä väheni.

Tiukassa tai epävarmassa taloustilanteessa on tyypillistä siirtää eteenpäin hankintoja, jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Auton vaihto uudempaan kuuluu näihin.

Käytettyjen autojen kauppa Suomessa vuonna 2023

2015 599 626
2016 613 563
2017 631 071
2018 634 062
2019 625 064
2020 632 980
2021 627 046
2022 557 462
2023 580 793
Lähde: Netwheels Mittaristo ja Traficomin liikenneasioiden rekisteri

Käytettyjen markkinat yleensä vakaat

Uusien autojen kaupassa myyntimäärät ovat perinteisesti heilahdelleet taloustilanteen ja mm. korkotason mukaan.

Käytettyjen autojen markkina on sitä vastoin ollut stabiili, ja kauppiailla on mennyt pääasiassa hyvin. Vuotta 2022 lukuun ottamatta myyntiluvuissa ei ole ollut isoja heilahduksia.

Suurimmat käytettyjen autojen myyjäyritykset 2023

Yritys Myytyjen autojen lukumäärä
Kamux Suomi Oy 31 214
Saka Finland Oy 27 390
Muu yritys 27 189
Rinta-Joupin Autoliike Oy 19 590
Mezzoforte Oy 17 567
K Auto Retail Yy 13 453
Jarmo Rinta-Jouppi Oy 12 646
Veho Oy Ab 6 899
Autokeskus Oy 6 516
Hedin Automotive Finland Oy 6 211
Lähde: Netwheels Mittaristo ja Traficomin liikenneasioiden rekisteri

Tilanteen voi ennustaa jatkuvan vakaana myös lähitulevaisuudessa. Uusien sähköautojen melko korkea yleinen hintataso ajaa kuluttajia lykkäämään auton vaihtoa uuteen tai harkitsemaan vaihtoa uudempaan käytettyyn.

Varovaisimmat kuluttajat haluavat vielä seurata, miten sähkötekniikka kestää aikaa ja miten sähköautojen arvo säilyy.

Suosituimmat käytettyjen autojen mallit 2023

Merkki Malli Lukumäärä
Volkswagen Golf 21 903
Škoda Octavia 16 908
Toyota Corolla 16 495
Mercedes-Benz C-sarja 15 963
BMW 3-sarja 15 959
Volkswagen Passat 13 970
Ford Focus 13 461
BMW 5-sarja 13 251
Mercedes-Benz E-sarja 12 901
Toyota Avensis 11 278

Pieniruokaiset mallit kiinnostavat

Käytettyjen autojen vakaampi markkina on synnyttänyt ja kasvattanut autoliikkeitä, jotka keskittyvät pelkästään käytettyjen autojen kauppaan. Suurin näistä on Kamux, joka aloitti toiminnan Hämeenlinnassa pienenä perheyrityksenä 2003.

Nyt Kamuxilla on Suomessa 46 autoliikettä. Kaikkiaan Kamuxilla on 78 autoliikettä, kun Ruotsin ja Saksan toimipisteet lasketaan mukaan.

Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu kertoo, että Kamux oli alkuaikoina ensimmäinen aidosti käytettyjen autojen vähittäiskauppaan keskittynyt autoliikeketju. Hämeenlinnan ensimmäisen toimipisteen jälkeen toinen avattiin 2006, ja siitä alkoi voimakas kasvu.

”Yksi tärkeä rajapyykki oli vuosi 2011, jolloin mukaan tuli pääomasijoittaja Intera Partners. Vuonna 2021 Kamux oli jo yksi Euroopan suurimmista käytettyjen autojen kauppiaista.”

Uusien autojen kauppa yskii, joten onko nyt käsillä käytettyjen autojen kauppiaan kulta aika, Jani Koivu?

”Mistään kulta-ajasta ei voida puhua. Vuosi 2022 oli kokonaisuudessaan vaikea autokaupalle ja niin myös meille. Viime vuosi onneksi palautti markkinan normaalimmalle tasolle.”

Jatkuuko viime vuonna piristynyt kauppa myös lähivuosina?

”Uusien autojen tilausmäärät ovat merkittävästi tavanomaista pienemmät, joten kyllä se jossain määrin näkyy vilkastuneena käytettyjen autojen kauppana. Ihmisten liikkumisen tarve ei ole vähentynyt, pikemminkin päinvastoin.

Korkeampi korkotaso on hieman hidastanut kauppaa, mutta nyt korkotasokin näyttäisi olevan laskussa. Viime vuonna markkina kasvoi noin 4,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Toisaalta kuluttajilla on tiukempaa kuin esimerkiksi ennen koronavuosia. Tämä tarkoittaa sitä, että auton vaihtoa mietitään entistä tarkemmin.”

Suomi on pieni automarkkina, joten käytettyjä autoja on tuotava myös ulkomailta. Kuinka iso osuus Suomessa myytävistä autoista on tuontiautoja?

”Tuomme Keski-Euroopasta ja Ruotsista vuosittain tuhansia autoja. Sieltä saadaan uudempia ja vähemmän ajettuja autoja, joilla on hyvä kysyntä. Lisäksi varustetaso on keskimäärin parempi kuin Suomessa uutena myydyillä autoilla.”

Vieläkö kuluttajat suhtautuvat epäilevästi tuontiautoihin?

”Eivät enää. Asenne on muuttunut, kun kokemus on osoittanut, että ulkomailta tuoduissa autoissa ei ole sen enempää vikoja tai muita ongelmia kuin kotimaisissakaan.”

Millaisia autoja teiltä halutaan eniten?

”Pieniruokainen bensa-auto on tällä hetkellä kaikkein halutuin. Suomi on pitkien etäisyyksien maa, joten dieselautojakin kysytään, mutta ei isomoottorisia, vaan nykyaikaisia taloudellisempia malleja. Yleisin hintaluokka on noin 30 000 euroa. Valtaosa myymistämme autoista osuu 20 000 ja 40 000 euron välimaastoon.”

VINKKI OSTAJALLE | Millainen käytetty auto nyt kannattaisi ostaa, jotta saisi parhaiten arvonsa säilyttävän auton?

”Sellainen auto, jolla suomalaiset ajavat.”

Automerkkejä tai malleja Koivu ei halua tässä mainita, mutta nyökkää, kun hänelle mainitsee muutaman esimerkin: Ford Focus, Toyota Corolla ja Volkswagen Golf.
Maajohtaja Jani Koivu, Kamux

Automaattivaihteisto on plussaa

Millaisena markkinatilanteen näkee pitkän linjan automyyjä? Kysyimme sitä Antero Sauliolta, joka työskentelee Rinta-Joupin Autoliikkeessä Rovaniemellä.

Näkyykö käyttövoimamurros teillä käytettyjen autojen kaupassa, Antero Saulio?

”Itse olen toistaiseksi myynyt lähes pelkästään perinteisiä diesel- ja bensa-autoja, mutta kyllä hybridi- ja sähköautojen osuus kasvaa myynnissä koko ajan.”

Asiakaskunnan painottuminen pohjoiseen taitaa vaikuttaa käyttövoiman valintaan ja siihen millaisia autoja kysytään?

”Täyssähköautojakin on myyty Ylä-Lappia myöten, mutta kyllä täällä ajetaan pääasiassa perinteisillä polttomoottoreilla. Latauspisteet lisääntyvät koko ajan, ja se vaikuttaa kysyntään. 

Halutuimmat autot täällä pohjoisen perukoilla ovat hyvällä maavaralla varustetut, mielellään nelivetoiset autot, joissa on webasto-lämmitys. Automaattivaihteisto on plussaa täälläkin.”

VINKIT OSTAJALLE | Millainen käytetty auto nyt kannattaisi ostaa, jotta saisi parhaiten arvonsa säilyttävän auton? 

”Arvo säilyy, kun merkki on tunnettu ja auto on sataprosenttisesti huollettu, mielellään yhden tarkan omistajan auto. Tekniikan pitää olla taloudellinen nykyisillä polttoaineen hinnoilla. Mallit, joita myydään uutena paljon, ovat myös käytettynä haluttuja.” 
Automyyjä Antero Saulio, Rinta-Jouppi

Markus Nieminen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti