veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

NHL-kiekkoilija Aleksander Barkovin omakuvapostimerkistä kisa huutokaupassa

NHL-kiekkoilija Aleksander Barkovin omakuvapostimerkistä kisa huutokaupassa
7.6.2019

Kuka tahansa voi tilata Postista vaikkapa omalla kuvallaan varustettuja postimerkkejä. Niillä ei ole juurikaan kuviteltu olevan rahallista arvoa, mutta toukokuussa sellaista huudettiin jopa kilpaa filateelisessa huutokaupassa. 

Suomen johtaviin filateliahuutokauppoihin kuuluvan Suomen Filateliapalvelun myyntilistoilta löytyi toukokuussa yllättäen omakuvapostimerkki ja vielä yllättävämpää oli, että sitä jopa kilpahuudettiin.

Huutokaupassa myyty postin omakuvapostimerkki oli Tampereen Filatelistiseuran huhtikuussa tilaama merkki suomenvenäläisestä menestyksekkäästä jääkiekkoilijasta Aleksander ”Sasha” Barkovista. Hänhän on Tampereelta kotoisin. Tampereen filatelistiseura tilasi näitä omakuvamerkkejä 500 kpl, ja niitä myytiin vain Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen Supermessuilla TamCollect-postimerkkinäyttelyssä.

Tämä Postin omakuvapostimerkki Aleksander Barkovista tuotti ostajalleen muutaman viikon sijoituksella melkoisen hyvän voiton. Barkov nousi NHL-joukkue Florida Panthersin kapteeniksi, mutta merkin kuvassa Barkovilla on rinnuksessaan apukapteenin A-kirjain, koska NHL oli antanut luvan vain tähän kuvaan julkaistavaksi postimerkissä. Kuva: Suomen Filateliapalvelu

Suomen Filateliapalvelun huutokaupassa Barkovin omapostimerkki nousi huutomaksuineen yli 650 euroon, ja huutajia oli noin 50.

Monet muutkin paikalliset filatelistiyhdistykset ovat julkaisseet postin omakuvamerkkejä, mutta ne noteerataan yleensä 0–2 euron arvoiksi. Arvatenkin nyt monissa kerhoissa ja seuroissa mietitään, mistä löytyisi toinen Barkov-tyyppinen menekkimerkki.

Voisi kuvitella, että esimerkiksi jääkiekon kultamitalistimme saattavat ilmaantua melko piankin omakuvamerkkeihin. Tai sitten jonkun mukin kylkeen. Ja parhaassa tapauksessa vielä sekundamukiin tyyliin valmistusvirheelliset muumimukit!

Keräilyeriä huutokaupatiin kilottain

Filateliapalvelun huutokaupassa oli muuten poikkeuksellisen paljon isoja eriä keräilykohteita, joiden tarjonta ylittää selvästi kysynnän. Tarjolla oli mm. kilottain postimerkkejä ja -leikkeitä. Esimerkiksi yli 20 kilon laatikko filateelista materiaalia maksoi huutomaksuineen noin 120 euroa.

Tarjolla oli myös hieno erä suomalaisia ja ulkolaisia puhelukortteja noin 10 kilon verran. Lähtöhinta oli 100 euroa. Käyttämättömiä tulitikkuetikettejäkin myytiin noin 250 000 etiketin pakettina, ja hinnaksi muodostui noin 68 euroa.

Omapostimerkeistä kokoelma?

Omaavatko omapostimerkit filateelista arvoa? Nehän ovat kenen tahansa tilaajan haluamista kuvista tai piirroksista tehtyjä postimerkkejä, joilla kirjeet kulkevat. Postimerkkien keräilyhintaluetteloista niitä on turha haeskella, mutta kyllä niistä varmaan voisi rakennella näyttävän omapostimerkkikokoelman, joka keskittyisi vaikkapa urheilijoihin, urheilulajien edustajiin, poliitikkoihin tms.

Voisi myös ajatella postikorttikokoelmaa, jossa olisi henkilön kuva niin postikortissa kuin postimerkissäkin ja lisäksi hänen nimikirjoituksensa.

Veteraanien muistoja huutokaupassa

Vaikka militarian keräilijöitä on paljon, monet veteraanien jäämistöt menevät huutokaupoissa varsin halvalla. Tämä koskee erityisesti puhdetöitä – mm. puukkoja – joita rintamamiehet väsäsivät paljon asemasodan aikana.

Keräilijöiden kokoelmissa nämä puhdetyöesineet kyllä säilyvät, mutta kaupan yhteydessä katkeaa mahdollinen tunneside ja historiallinen yhteys esineen ja sen tekijän sekä toisaalta perillisten välillä. Parin sukupolven jälkeen tunneside ilmeisesti jo haalenee melkoisesti.

 Tästä sotapuukosta maksettiin Helanderin huutokaupassa huutomaksuineen vain vajaat 70 euroa. Puukossa on päiväys 11.8.1944, ja sen on signeerannut N. Lilja Orimattilasta. Kuva: Helanderin huutokauppa

Suomalaisten militarian keräilijöiden kannattaa myös seurata ruotsalaisten huutokauppojen tarjontaa, sillä niissä on toisinaan tarjolla Suomeenkin liittyvää esineistöä. Ne ovat peräisin esimerkiksi Suomen sotiin osallistuneilta ruotsalaisilta vapaaehtoisilta tai sitten Suomesta Ruotsiin muuttaneilta henkilöiltä – heidän perillisiltään.

Hagelstamilla oli toukokuussa militariaan erikoistunut huutokauppa, ja siellä myytiin mm. yksi itsenäisen Suomen harvinaisimpia miekkoja ja vieläpä hyvin säilyneenä. Kyseessä on ratsuväen upseerin miekka m/22. Terä leimattu E.F. Hörster & Solingen. Tuppi leimattu tarkastusleimalla A ja toisella sivulla URR 244. Miekkaharvinaisuudesta maksettiin huutomaksuineen lähes 5 000 euroa. Kuva: Hagelstam

Hagelstamin militaria-huutokaupassa myytiin myös Saksan Kolmannen valtakunnan tunnettu teräskypärä, Stahlhelm m/35. Siinä oli pintaruostetta niin ulko- kuin sisäpuolellakin, mutta tämä kansainvälisten militaria-keräilijöiden himoitsema kypärä nousi 400 euron lähtöhinnastaan huutomaksuineen noin 1 350 euroon. Kuva: Hagelstam

 

Myös tunnetuimmassa kansainvälisessä nettihuutokaupassa eBaylla on ollut jatkuvasti tarjolla suomalaista militariaa tai muutoin Suomen sotiin liittyvää esineistöä. Keväällä siellä oli tarjolla esimerkiksi englantilainen lehti vuodelta 1941, jonka etusivulla kerrottiin isoin otsikoin: Iso-Britannia julistaa sodan Suomelle. Lehdestä pyydettiin noin 35 euroa.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.  

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.