veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Moottoripyöräilijät taasen teillä – alkukaudesta vaarana kolarit autojen kanssa

Moottoripyöräilijät taasen teillä – alkukaudesta vaarana kolarit autojen kanssa
2.6.2023

Kauden alkaessa moottoripyörien vahinkotilastoissa korostuvat kaatumisten lisäksi kolarit autojen kanssa. Muut tien käyttäjät eivät ole talven tauon jälkeen tottuneet havainnoimaan moottoripyöriä.

Moottoripyörien törmäys- ja varkausvahingot ovat vähentynyt viime vuosina, mutta vahingoista maksetaan vahinkovakuuttaja Ifin tilastojen mukaan aiempaa isompia korvauksia uudempien pyörien ja kalliimpien korjauskustannusten vuoksi.

Vaikka vahinkomäärät muuten ovat laskussa, ovat tiepalvelu- ja hinausvahingot, kuten rengasrikko tai vioittunut akku, kuitenkin kasvaneet viime vuosina.

Ajovalot on tärkeä pitää päällä päiväsaikaankin, jotta moottoripyörä havaitaan. Lisäksi olisi hyvä kiinnittää huomiota varustukseen, jossa olisi hyvä olla mukana valkoisia tai värikkäitä yksityiskohtia. 

Omaa näkymistään voi lisätä ennen muuta oikealla ajonopeudella, riittävällä etäisyydellä muihin sekä järkevällä ajolinjalla eli sijoittumisella ajokaistalle.

Henkilövahinkojen osuus vahingoista lähes 80 prosenttia

Moottoripyörävahinkojen yleisimmät syyt ovat ajoradalla kaatuminen, tieltä suistuminen kaarteessa, muu tieltä suistuminen sekä peräänajo.

"Tieltä suistumisia tapahtuu yleisimmin pienillä mutkateillä, ja ne johtuvat usein jostain poikkeavasta liikennetilanteesta tai liian suuresta tilannenopeudesta", Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Mikael Tervonen sanoo tiedotteessa.

Oleellista moottoripyörällä ajaessa on huolehtia omasta turvallisuudesta. Moottoripyörävahinkojen korvauksista vuosittain lähes 80 prosenttia on henkilövahinkoja. Seuraavaksi eniten korvataan omaan ajoneuvoon liittyviä korvauksia ja pieni osuus muihin ajoneuvoihin liittyviä.

"Yhteistä lievimmillekin henkilövahingoille on ajovarusteiden, kuten asianmukaisten ajokenkien ja suojaavan moottoripyöräasun, puutteellisuus. Yleisesti suomalaiset moottoripyöräilijät käyttävät hyvin kypärää. Yhteistä hitaissakin nopeuksissa sattuneille päävammoille on, että kypärän remmi ei ole ollut tarpeeksi kireällä, jolloin kypärä pääsee liikkumaan törmäystilanteessa, eikä täytä suojaustehtäväänsä", Tervonen kertoo.

Yleisempiä moottoripyöräilijöille tapahtuvia henkilövahinkoja ovat asfaltti-ihottumien ja eritasoisten palovammojen lisäksi alarajaavammat kuten nilkkavammat ja murtumat.

Vakavimpia, joskin hyvin harvinaisia vahinkoja, ovat selkärankavammat ja päähän kohdistuneet iskut, joita vastaan on helpoin suojautua selkäpanssarilla ja oikeaoppisella kypärän käytöllä.

Minna Petäinen

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti