veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Mobiilimaksulla kätevästi parkkiin – muista rekisteröityä sovelluksen käyttäjäksi etukäteen

Mobiilimaksulla kätevästi parkkiin – muista rekisteröityä sovelluksen käyttäjäksi etukäteen
29.9.2022

Mobiilimaksaminen on valtaamassa suomalaisten kaupunkien kadunvarsipysäköinnin maksamisen. Markkinoita johtavat ruotsalainen Easypark ja suomalainen Parkman, mutta hyvässä peesissä ovat niin ikään kotimaiset Eparking ja Moovy.

Jotkin kaupungit, kuten Kuopio, käyttävät eri pysäköintialueillaan kaikkia näitä, ja joskus muitakin mobiilimaksamisen vaihtoehtoja.

Oudossa kaupungissa kylmiltään pysäköivälle tästä seuraa sekamelskaa. Siksi reissua tuumiessaan voi olla hyvä vierailla kyseisen kaupungin pysäköintipolitiikkaa valaisevilla sivuilla kirjoittamalla selaimeen esimerkiksi ”pysäköinti Joensuu”.

Ihminen tunnistaa mobiilimaksamiseen soveltuvan parkkipaikan sen maksuautomaatissa olevasta kyltistä. Myös mainitut sovellukset näyttävät parkkipaikat kartalla, kunhan luurilla on lupa paikantaa käyttäjänsä.

Tässä pitääkin olla tarkkana.

Hintavertailu ei ole yksinkertaista

Kaikki sovellukset edellyttävät rekisteröitymistä etukäteen ja käytännössä maksukorttitietojen antamista järjestelmälle siinä samalla. Tämä kaikki latailu ja korttitietojen jakelu käy perin helposti, jos puhelin on uudehko ja tallennustilaa riittää.

Turvallinen maksaminen mainitaan näiden palveluiden yhtenä etuna. Eri kaupungit kattavan katuparkkeerauksen takaamiseksi ihmisellä on ehkä neljä tai useampikin parkkisovellus taskussaan ja kaikissa näissä sensitiivistä maksutietoa. Kukaan ei tiedä, missä kaikkialla korttitietoja on ja kuinka turvassa ne ovat.

Kaikki mainitut yritykset saavat tulonsa veloittamalla jotakin varsinaisen pysäköintimaksun lisäksi. Satunnaiselle parkkeeraajalle ei palveluiden hintavertailu ole aivan yksinkertaista, mutta kulut eivät millään vaihtoehdolla vie maalta merelle.

Sovellusten hyvä puoli on, että arvioitua pysäköintiaikaa voi pidentää tai lyhentää älypuhelimella esimerkiksi ilman, että tarvitsee hypätä autollaan kesken syntymäpäiväjuhlan.

Hallipysäköinnin maksaminen mobiilipalveluilla on pysäköintihallista riippuen mahdollista, mutta tällöin parkkimaksuun tulee tietenkin mobiilifirman provisio.

Valitusta mobiilipalvelusta ja maantieteellisestä paikasta riippuen on käyttäjän mahdollista hallita esimerkiksi sopimusparkkeerausta, auton lämmitystä ja sähköauton latausta. Sovellusten suosituskoodeja kavereilleen jakamalla voi itse säästää parkkeerauskuluissaan.

Mobiiliparkkiyhtiöt saavat usein reklamaatioita siitä, että sovellus ei ole tunnistanut auton sijaintia oikein. Koska eri tahojen hallitsemat pysäköintialueet sijaitsevat usein kylki kyljessä, on käyttäjän toisinaan itse tökättävä auton paikkaa puhelimen kartalla markkeeraava pinni oikeaan kohtaan.

Kun auto vaihtuu, on sovellusten rekisterinumero myös muistettava vaihtaa, ja erityisesti, jos sovellus käyttää auton rekisterikilven kameratunnistusta. Muuten seuraava omistaja voi pysäköidä vanhan omistajan piikkiin. Jos samassa sovelluksessa on useamman auton rekisteritunnuksia, asetuksista on muistettava valita oikea vaihtoehto.

Kuitteja esimerkiksi matkalaskuun saa ladatuksi sekä Easyparkin että Parkmanin sovelluksen asetusten kautta.  

PARKKISOVELLUKSET: ESIMERKKEJÄ HINNOISTA

  • Easypark Small: Tapahtumamaksu 15 % pysäköinnin loppusummasta (vähint. 0,59 e). Ei kuukausimaksua.
  • Easypark Large: Kuukausimaksu 4,95 e/kk. Tapahtumamaksu 0 e/pysäköinti.
  • Parkman: Veloittaa 15 % pysäköintimaksusta ja sen lisäksi 0,35 e/pysäköinti. Veloitus kattaa maksunkäsittelykulut ja sovelluksen ominaisuudet. Ei veloita kiinteitä kuukausimaksuja.
  • Moovy: Veloitettava summa on kohteen pysäköintimaksu + 0,49 e palvelumaksu/pysäköintitapahtuma. Palvelumaksujen maksukatto on kalenterikuukaudessa 4,95 e/käyttäjä/maksukortti.
  • Eparking: Veloitus on 0,39 e/pysäköinti.

Kauko Ollila 

Taloustaidon Digitaito-palstan tuottaja

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti