veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Pelti kolisee perjantaisin parkkipaikoilla – auton korjauslasku jopa pari tuhatta euroa

Pelti kolisee perjantaisin parkkipaikoilla – auton korjauslasku jopa pari tuhatta euroa
3.2.2023

Pieneltä vaikuttavan törmäyksen kustannukset saattavat yllättää parkkipaikalla törmäilleen autoilijan. Parkkihallin tolppaan osuneen auton sivupeilin ja kyljen korjaaminen voi maksaa parikin tuhatta euroa, kertoo Pohjola Vakuutus.

Onnettomuustietoinstituutin tilastot kertovat, että lähes puolet kaikista liikennevahingoista tapahtui vuonna 2021 pysäköintialueilla, huoltoasemilla ja pihoilla. Vuonna 2021 tapahtui vajaa 91 500 liikennevakuutuksesta korvattua liikennevahinkoa

Yli puolet pysäköintialueilla tapahtuneista vahingoista oli peruutusvahinkoja. Tavallisin vahinkopäivä on perjantai. Parkkipaikkavahinkoa sattuu eniten ruokakauppojen parkkipaikoilla, kauppakeskusten parkkihalleissa ja taloyhtiöiden yhteisillä parkkialueilla.

Melkein 60 prosentissa parkkipaikkakolareista kolarin aiheuttanut henkilö jää tuntemattomaksi tai ajaja kolaroi yksin.

Useimmiten ihmiset törmäävät parkkipaikan kaiteeseen, pylvääseen tai sähkötolppaan, mutta talvella myös lumipenkkoihin ja lumen peittämiin kiviin.

Alle puolessa parkkipaikkavahingoista kolaroidaan toisen osapuolen kanssa. Klassinen tilanne on se, että toinen peruuttaa ruudusta ja toinen ajoneuvo törmää peruuttavaan ajoneuvoon.

Parkkipaikoilla tapahtuvissa kolareissa korjauskustannukset ovat huomattavasti maltillisempia kuin tavanomaisissa törmäyksissä. Aina näin ei kuitenkaan ole.

"Jos esimerkiksi auton sivupeili ja kylki osuu parkkihallin tolppaan, niiden korjaaminen voi maksaa autosta riippuen helposti parikin tuhatta euroa. Pieneltä vaikuttavan törmäyksen kustannukset saattavat yllättää autoilijan, jos vaikka kallista tekniikkaa menee rikki", ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander sanoo tiedotteessa.

Keskimääräinen korjauskustannus parkkialueilla tapahtuneissa pysäköintivahingoissa ja alhaisissa nopeuksissa sattuneissa törmäysvahingoissa on Pohjola Vakuutuksen mukaan noin 1 600 euroa. 

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti